STE ŽE NAŠLI SVOJO EDINSTVENO OPICO?

Slovenija se na evropski zemljevid aktualnosti in sodobnih trendov vpisuje z marsikaterim podvigom. Ekipi, ki skrbi za prezenco znamke Thomas Henry, ikonske znamke berlinskih tonikov, ki se je v še ne desetih letih izjemno hitro razširila v špico svetovne barmanske industrije, je uspelo v Slovenijo pripeljati njihovega predstavnika, ki skrbi za globalno prepoznavnost in predstavlja znamko ter njihove produkte številnim zainteresiranim javnostim. Tako osnovni barmanski skupini kot tudi gostom, ki imajo možnost, da so deležni katere od njihovih izjemnih predstavitev. Sam sem bil izjemno navdušen nad njihovim zanimivim načinom predstavitve na lanskem sejmu BarConventBerlin, na katerem so na unikatno urejenem barskem prostoru gostili barmane s seznama 50 najboljših barov na svetu, ki so se ob ustvarjanju najnovejših koktejlskih mojstrovin menjali na nekaj ur, ter na drugi strani z izborom 50 najboljših barmanov v Berlinu. Unikatni koncept, katerega snovalec je bil tudi njihov predstavnik Phum Sila Trakoon, ki nam je tokrat zaupal malo več na splošno o znamki sami in njihovem delovanju. Videi, kjer ustvarja tudi Phum, so vedno pravi vir inspiracije tudi za doma zamešane koktejle, jasno s toniki Thomas Henry. 

Povejte nam nekaj informacij o imenu Thomas Henry? Od kod tovrstno ime vaši blagovni znamki?

PHUM SILA TRAKOON: Thomas Henry je bil kemik in lekarnar iz mesta Manchester. Kot član Britanske kraljeve družbe je imel svobodo in zaupanje krone za izvajanje številnih raziskav. Kombinacija ogljikove kisline v vodi je postala prva prava soda v teoriji in je bila velik preboj, tako rekoč prvi mejnik za prihodnjo industrijo pijač. Kot prvi premik naše industrije je tako dal ime tudi blagovni znamki Thomas Henry.

Vaša znamka Thomas Henry je bila ustanovljena v Berlinu leta 2010? Kako se je to zgodilo? Kdo je začel z njo?

PHUM SILA TRAKOON: Thomas Henry je bil ustanovljen v Berlinu leta 2010, imate prav. Prihodnje leto bomo praznovali obstoj celotnega in zelo penečega desetletja ;-). Ustanovitelji podjetja so želeli biti alternativa, nova možnost na zelo vrtoglavem lokalnem trgu. Poplava različic džina na nemškem trgu in hitro rastoče povpraševanje po novem profilu ingverjevega piva nam je soustvaril zelo uspešen začetek.

Kako ste lahko tako hitro povečali vaš posel, da ste danes predstavljeni že skorajda v vseh najboljših barih po širnem svetu?

PHUM SILA TRAKOON: Uspeh je mogoče meriti s številnimi parametri. Uspešna distribucija, sodoben marketing in točno določena drugačna strategija so videti kot odličen recept za uspeh. Odločitev, da sodelujemo, kolikor je le mogoče blizu barmanom in njihovemu okolju in da jih lahko vključimo v splošni razvojni proces, vse to nam je zagotovilo pristno in organsko rast. Danes imajo najuspešnejši bari na svetu večji pomen kot preprosti bari (ne razumite me narobe, sam obožujem klasične pivnice in veliko glasnost v njih). A uživam v napredku finega okušanja in tudi pitja. Ti barmani si želijo, da jih jemljemo strogo resno in da so močno vključeni v razvoj naše gostinske industrije. Thomas Henry je bil kot sponzor in podpornik izbora Worlds 50 Best Bars ponosen, da lahko počasti in podpira najboljše iz tega segmenta in vse, ki si tudi želijo postati. Delamo po principu »od barmanov za barmana«.

Vidim, da date veliko tudi na samo prezentacijo koktejla kot na celostno izkušnjo, ne le kot na posamezno pijačo. Ko sem obiskal vaše predstavitveno mesto na lanskem BCB, so bila tudi vaša oblačila označena s črkama TH, kar me je spomnilo na eno od modnih znamk TH in je bilo zelo modno usklajeno in v trendu s celoto.

PHUM SILA TRAKOON: Poklic barmana se je v zadnjih nekaj letih izjemno hitro razvijal in hkrati tudi spreminjal. Miksologi niso več le strokovnjaki za srečo tekočin, ampak hkrati zabavljači, vplivneži, predstavniki znamk, prenašalci trenda od ust do ust in pravi trendseterji, podobno, kot je bilo to v dvajsetih letih. Moda je tako seveda tudi pomemben del te industrije. Uniforme niso več le del celotnega koncepta, ampak odličen način za izražanje lastne identitete. Sam poskušam biti čim bolj v skladu z razvojem pri svojih delavnicah, pri mojstrskih tečajih in tudi z modnimi materiali skušam ustvariti največjo vrednost za barmane.

Lanski BCB je bil zame neverjetna izkušnja še zlasti z vašim čudovitim konceptom sodelovanja s 50 najboljšimi bari sveta ter 50 najboljšimi iz Berlina. Kdo je skoval ta odličen koncept?

PHUM SILA TRAKOON: Ta projekt je bil ustvarjen s strani našega marketinškega oddelka in seveda podprt operativno s strani naše skupine sodelavcev, ki skrbi za izvoz. Projekt je potreboval veliko časa pozornosti, ljubezni in strasti. Lepo je biti v krogu z najboljšimi na svetu.

Kakšna je glavna vloga vašega poklica, kaj počnete kot globalni predstavnik znamke THOMAS HENRY?

PHUM SILA TRAKOON: Predstavljam naše podjetje, potujem na vse trge, kjer smo prisotni z našimi produkti, in na nove, preverjam najboljše bare na svetu in opazujem mednarodno industrijo, razvoj branže in celotne naše skupnosti. Ena od mojih najljubših funkcij kot globalni predstavnik znamke je seveda, da sem lahko vključen tudi v razvoj novih produktov.

Vaša najljubša pijača na splošno in katera je prav med poletjem tista, ki vas osveži?

PHUM SILA TRAKOON: Scotch in soda, Old Fashioned, džin tonik. To poletje bi priporočil lahke alkoholne pijače (nižja vsebnost alkohola). Rum in gazirane pijače z okusom grenivke bi bile kar dober izbor za to sončno poletje.

Phum in industrija gostinstva. Kdaj in kako ste začeli delovati v tej industriji? In kaj ste počeli pred tem?  

PHUM SILA TRAKOON: V tej industriji delam že več kot štiri leta. Kot barman pa že več kot štirinajst let. Od nekdaj pa je bilo zame pomembno, da sem bil zmožen najti ravnotežje od aktivnega barmanstva. Tako sem delal za Mixology Magazine, BarConventBerlin in tudi poučeval sem na Barski akademiji v Berlinu. Pred tem pa jasno gimnazija in fakulteta.

Veliko je drugačnih posebnih dogodkov skozi celo leto. Kaj je tisto, kar si po vašem mnenju in izkušnjah gostje in obiskovalci najbolj zapomnijo?

PHUM SILA TRAKOON: Resnično je danes neskončno število dogodkov in zabav namenjenih barmanstvu in v svetu barov na splošno. Kar najbolj ostane v spominu obiskovalcem B2B segmenta, so osebna osredotočenost, povezljivost in osredotočenost na vrednotah lastnih podvigov in interesov barmanov. Zato je tudi izbira gostov in udeležencev izjemnega pomena. Pomembno je dobro poznati svoje občinstvo. Agresivno trženje znamke lahko deluje odbijajoče.

Slogan, ki ga pogosto opazimo, je tudi ‘Zabavanje preizkušanje nečesa novega’. Kaj je še mogoče in kje so sploh naše omejitve? V katero smer vidite vi, da se ta industrija razvija?

PHUM SILA TRAKOON: Naša industrija mora vsekakor biti raznolika. Obstaja torej veliko smeri, v katerih si lahko zastavite vašo pot. Sam sem bil vedno zelo tekmovalen v vsem, kar sem počel. Še zlasti, ko je šlo za kreativnost. Ne vidim omejitev, ki bi jih morali ali ne zmogli prehoditi ali prebiti. Naša delavnica z okušanjem in preobrazbo, ki si jo oglejte na https://www.youtube.com/watch?v=C1D4JLwskrI,morda najbolje opiše, v katero smer gremo.

Mate Mate je ustvarjen iz posebnih drevesnih listov? Ga imate tudi v vašem portfelju kot del znamke Thomas Henry?

PHUM SILA TRAKOON: Mate Mate je, lahko bi rekel, podprojekt znamke Thomas Henry. Čaj je izdelan iz originalnih listov čaja mate iz Južne Amerike in soka agave. Zlasti na domačem trgu se ciljna skupina tonikov Thomas Henry in Mate Mate malo razlikuje. Neke vrste presek tudi obstaja, ampak obe produktni liniji imata lastni strategiji s povsem drugačnim videzom in okusom.

Kateri okus je najnovejši v vašem obsežnem portfelju tonikov Thomas Henry in kateri je vam osebno najbližji?

PHUM SILA TRAKOON: Zadnji izdelek v seriji naših tonikov Thomas Henry je Coffee Tonic. To je naš odgovor na globalno gibanje pri postrežbi kave kot dnevnem procesu pitja kave. Najnovejši, ki mi je všeč, je grenivkin tonik, ki je razvit za res posebna tržišča in njihove potrebe.

Kdo se odloči, katerega od okusov boste lansirali na tržišča in kaj vse je potrebno ob tem storiti?

PHUM SILA TRAKOON: Ko je produkt končan in pride skozi interne osnutke, gre vsak od oddelkov še skozi lastne strategije in procese. Po tem postopku imajo lokalni in mednarodni trgi in njihovi barmani možnost, da izdelek malo prilagodijo. Pri vsakem izdelku želimo imeti mnenja strokovnjakov z njihovih področij. Če so oni zadovoljni, potem sem srečen tudi jaz.

Ena od vaših osnovnih vrednot je tudi biti ponosen. Ponosni tudi na izboljšanje mednarodne kulture barmanstva?

PHUM SILA TRAKOON: Zelo sem ponosen, da lahko prispevam k razvoju barmanske kulture. Prejšnje generacije barmanov so doprinesle k temu, da je naš poklic postal resna obrt. Vidim, da je naša naloga nadaljevati ta proces, razmišljati še dlje in razvijati sodobno barmanstvo. Krepiti pionirskega duha, puščati odtise za seboj na sceni in ustvarjati še bolj ozaveščeno ciljno publiko in porabo, to je eden od naših ciljev za naprej.

Predvidevam, da so partnerstva za vas izjemno pomembna še zlasti z lastniki lokalov. Kako je mogoče ves čas sodelovati z vsemi temi izbranimi lokali, tudi s tovrstnimi, ki smo jih lahko izkusili lani na predstavitvi BCB v Berlinu?

PHUM SILA TRAKOON: Kot v vsaki zvezi gre tudi pri tem odnosu za dajanje in prejemanje. Ohranjanje stikov je ključnega pomena za hitro razvijajoče se podjetje. Včasih se zdi celo nemogoče biti v rednih stikih z vsemi. Internet in različna družbena omrežja so odličen medij, da je naša panoga del vznemirljivih projektov in idej, ki se širijo po vsem svetu. Dogodki, kot ste omenili BCB v Berlinu, so prav tovrstna platforma za srečanja z zainteresiranimi iz panoge. Pravi stik s končnimi potrošniki se zgodi tako digitalno ali pa v baru.

Pri prehrani se vsi zelo hitro zavedamo kakovosti sestavin. Kako je s tem pri pijačah in še bolje pri koktejlih?

PHUM SILA TRAKOON: Kakovost izvora ima povsem enak učinek na končni izdelek kot pri prehrani. Živimo v času, ko so tradicionalne ideje pogosto malo predrugačene. Za pridobitev nečesa novega iz istih virov je potrebna prava sprememba pogleda na hrano, pijačo in končne produkte.

Če bi lahko izbrali pet barov in njihovo pijačo, koktejl, katere bi izbrali trenutno?

PHUM SILA TRAKOON: Zelo težko je določiti vrstni red ali zaporedje nekaterih kompetenc pri nečem tako zelo subjektivnem, kot je postrežba v baru. Trditve, zahteve in predstave o tem so le posameznikovo mnenje. Imel sem priložnost, da sem dejansko obiskal fantastične bare po vsem svetu. Ali so bili to resnično najboljši, je seveda težko reči zaradi prej omenjenih dejstev. Ampak če bi lahko priporočil, bi izbral naslednje. The Aviary – Chicago, ZDA – imajo enega od najbolj inovativnih načinov ustvarjanja koktejlov. Paradiso – Barcelona, Španija – pravi miksologi z izjemnimi predstavitvami koktejlov. American Bar – London, ZK – ohranjanje tradicije in predano življenje obrti, ki ustvarja to mesto za’ Mekko’ sodobnega barmanstva. The Nomad – New York, ZDA – svežina prevzeta po klasiki, poseben navdih povzet iz newyorških tavern, kombinirana z odlično postrežbo in najvišjo kakovostjo pijač. Atlas Bar – Singapur – vzdušje bara je dih jemajoče. Kraj, kjer vas obide ves svet, medtem ko srebate klasični koktejl. 

Kako bo videti moderni bar, kakršnega bi ga vi videli čez deset let?

PHUM SILA TRAKOON: Veliko upanje, ki ga imam, je, da bodo ostali bari tako zelo različni in edinstveni, kot so človeška bitja. Tradicionalni bari, moderni bari z eksperimentalnim fokusom, pa tudi hitri in neformalni bari in pivnice bodo še naprej obstajale. Barmanstvo se mora vedno prilagoditi svojim gostom na najboljši možni način. Prihodnjih deset let vidim, da morajo tako industrija kot lastniki barov še bolj sodelovati, da bodo odpravili tudi nekatere stereotipe, kot so ksenofobija, diskriminacija in ignoranca glede na okolje in družbo samo.