STE TUDI VI ZMOTNI PUSTOLOVEC?

Pri založbi Mladinska knjiga je izšla že druga knjiga radijskega voditelja in kolumnista Mihe Šaleharja Pustolovec zmote. Prva knjiga Duh česa, ki je izšla leta 2018, je bila ena najbolje prodajanih knjig v letu njenega izida; doslej je bila prodana v več kot 5.500 izvodih. 

V knjigi Pustolovec zmote se Miha Šalehar pred očmi bralca razčleni na prafaktorje, se spove grehov skoraj v maniri Knausgardovega Mojega boja(le da z veliko manj samopomilovanja in s pošteno mero ironije), prizna svoje zablode, iluzije in predsodke in iz te mestoma okrutne vaje v samoopazovanju se izlušči lik šentflorjanskega priletnega alfa samca, v katerem se bo brez dvoma prepoznal marsikateri (tudi manj prileten) predstavnik močnejšega spola.

Čeprav se knjiga razglaša za »patetični priročnik«, je iskrenost pisave daleč od patetičnosti. Šalehar v prvoosebni pripovedi vzpostavi tolikšno distanco do sebe, da njegovo obračunavanje s seboj nikoli ne zapade v solzavost. Neprizanesljivo secira ločitev, moderne vzgojne prijeme, gonjo za denarjem, biznisiranje, vegetarijanstvo in druge pojavne oblike sodobnega življenja. Na njegovem tnalu se znajdejo tudi kult mladosti, obsedenost z zdravjem in vseslovenska nagnjenost k alkoholiziranju, ki ga označi za »kronski obred sprenevedanja in zanikanja tega, kar čutiš in si«. 

Knjiga obsega 224 strani, njena cena pa je 24,99 EUR. 

Iz knjige: »Ko se nekega jutra zbudiš, vate udari neizprosno dejstvo: namesto seksi optimalnih 35 let in 86 kilogramov na 190 centimetrov našteješ 46 in 107. Za tabo je polovica življenja. Statistični urad pravi, da še več, ker si moškega spola. Ajde, polovica pa roka, Miha, če si spet zlaževa, da bova nehala kadit, pit in žret. Ampak tolažba, da je še pol pred teboj, je še najbednejša, saj ni nobenih navodil, kaj ta polovica sploh je. Česa naj se človek veseli v naslednji etapi? Naj grem v politiko? Naj si omislim ljubico? Nov imidž?« 

O avtorju Miha Šalehar (1974) je radijski voditelj in kolumnist. Diplomiral je na Fakulteti za multimedije. Od leta 2000 je zaposlen na Radioteleviziji Slovenija, kjer je sodeloval v oddajah Videospotnice, Aritmija, Tekma in Tranzistor, vodil je tudi Poletno sceno. Prepoznaven je kot pronicljiv radijski voditelj na Valu 202. Z bratom Matevžem Šaleharjem sta leta 1997 ustanovila rock skupino Babewatch, ki je bila aktivna do leta 2000. Njegov hobi je tudi gorsko kolesarjenje, ki ga še profesionalno nadgrajuje.

Mihi Šaleharju bomo lahko prisluhnili v pogovoru, ki bo potekal v okviru Knjižnega sejma, v soboto, 27. novembra 2021, ob 18. uri, Cankarjev kot v 2. preddverju Cankarjevega doma.  V pogovoru, ki ga bo vodil njegov radijski kolega Aleš Smrekar, bo sodelovala ilustratorka knjige Neja Engelsberger.