STE NAVDUŠENI NAD PODATKI?

V petek, 10. 6., je na vrtu Lily Novy v Ljubljani potekal dogodek Data&Bidding – Bite into it, ki so se ga udeležili izbrani spletni trgovci in navdušenci nad podatki ter ecommerce-om, predvsem tisti, ki jih zanimajo inovacije v spletnem poslovanju. Na enem mestu so lahko izvedeli vse o podatkovnih zahtevah in ponudbi ter uporabi podatkovne analitike pri svojem poslovanju. Predstavitve z visoko praktično in dodano vrednostjo  so bile usmerjene predvsem v spletnega trgovca ter primere dobrih praks.

  

Strokovnjaki podatkovne analitike in spletne prodaje so predstavili prednosti različne načine ustrezne uporabe podatkov ter biddinga – izjemno učinkovite možnosti izpostavitve ponudbe izdelkov.

Prvi je na oder stopil Michal Buzek, Chief Data Officer (Heureka Group) in predstavil nekaj konkretnih, nadvse praktičnih primerov, kako uporabiti podatke za boljše upravljanje ponudbe v trgovini, kako optimizirati cene izdelkov in kako na podlagi podatkov razumeti povpraševanje na trgu. 

Naše platforme za primerjavo cen so med top tremi akterji spletnega poslovanja v vseh državah, kjer smo aktivni. Tako imamo odlične podatke o tem, kaj ljudje želijo kupovati v velikem številu kategorij in segmentov. Vemo, kateri izdelki so najbolj priljubljeni med ljudmi, katere kategorije so v trendu ali pa kakšen tržni delež imajo posamezne blagovne znamke ali izdelki v določeni kategoriji. Lani smo kupili tudi češko podjetje, ki ponuja orodje za spremljanje cen, ki spletnim trgovinam pomaga pri določanju pravih cen. To pomeni, da lahko ponudimo veliko zanimivih vpogledov glede na vse podatke, ki jih imamo,” pojasnjuje Buzek.

Nato sta nas Irena Stanjko Meršol, vodja prodaje (Ceneje.si), in Janez Lipec, skrbnik ključnih kupcev (Ceneje.si) naučila – kako se bidda, kdaj se je dobro odločiti za biddanje, zakaj je izpostavljenost izdelkov pomembna, katere izdelke je sploh smiselno izpostaviti in kaj vam lahko prinese samo biddanje.

“Najboljši trgovci in blagovne znamke izpostavitev izdelkov na fizičnih policah trgovin že poznajo in uporabljajo. Bidding na spletu predstavlja pravzaprav samo logično nadaljevanje le-tega. Svojega spletnega kupca lahko z biddingom enostavno spodbudijo k optimalnim nakupnim izbiram in jih pripeljejo na svojo spletno polico.”