STE DOVOLJ MOŠKI, DA BI OBLEKLI KRILO?

Poletno sonce pripeka, a ti si moški in od tebe se pričakujejo hlače. Ne več dolgo. Od hollywoodskih superzvezdnikov do lokalnih ljubiteljev mode, moški po vsem svetu zapuščajo hlače in začenjajo revolucijo s krili.

  

Ta teden je Brad Pitt nosil kilt na berlinski premieri svojega najnovejšega filma ‘Bullet Train’. Ko so ga spraševali o modni izbiri, je preprosto odgovoril “vetrič, vetrič”. In morda ni bilo na rdeči preprogi, toda smetar Lee Moran je naredil podoben boom, ko je prišel na delo v kiltu. Moranu so povedali, da zaradi zdravstvenih in varnostnih razlogov ne more nositi kratkih hlač za delo. Britanec se je soočal z močnim vročinskim valom in se odločil za kilt, ki ni bil prepovedan.

Eden največjih zagovornikov izbire bolj androginega moškega sloga pa je Harry Styles. Veliko je bilo povedanega o zdaj značilnem androginem videzu Harryja Stylesa, od njegovih kombinezonov z bleščicami do njegove obleke na naslovnici revije Vogue. Pop zvezdnik je danes tako dominanten v kulturi, da se je na teksaški državni univerzi celo rodil predmet, posvečen njemu.

Ni tako preprosto, pa pravi Jay McCauley Bowstead, predavatelj kulturnih in zgodovinskih študij na Univerzi za umetnost v Londonu. Ko iščejo modne trende na modnih stezah Met Gala in naslovnicah revije Vogue, si mnogi zvezdniki želijo pridobiti publiciteto z izbiro oblačil, ki pritegnejo pozornost.

“Dolgo, dolgo časa se je pričakovalo, da bo obleka, ki jo je nosil zvezdnik, igralec ali glasbenik, pod drobnogledom,” pravi McCauley Bowstead. “Torej ni nobenega inherentnega razloga, zakaj si kot moški zvezdnik ne bi želel pritegniti te pozornosti. Glede na to, da je pridobivanje pozornosti nekakšna tvoja naloga.” Toda tudi če je motivacija slavnih za nošenje kril in oblek le pritegniti pozornost, še vedno obstaja kulturni premik, ki se dogaja v moški modi, da jih spodbudi k takim izbiram.

“Nositi stvari na modni pisti ali na naslovnici revij, ki se zdijo zelo avantgardne, ali dejstvo, da jih večina ljudi na ulici ne nosi, ne pomeni, da so te predstavitve nesmiselne, saj bi kljub temu lahko trdili, da predstavljajo obliko odpora ali nekakšno simbolično izpodbijanje prevladujočega reda spola,” pojasnjuje McCauley Bowstead.

In to je še vedno odpor, trdi McCauley Bowstead. Obstaja razlog, da je Lee Moran pritegnil pozornost medijev, ko je prišel na delo v kiltu. Kulturni tabu moških, ki nosijo krila, še vedno prevladuje.

“Velika večina moških, vključno z mano, ne bi upala obleči krila,” pravi McCauley Bowstead. “O sebi razmišljam kot o nekom, ki ima zelo napredne poglede na spol in deluje v zelo queer prijaznem in liberalnem kontekstu. A ne bi nosil krila.”

Pomembno pa si je zapomniti, da krila in bleščice današnjih androgino oblečenih zvezdnikov niso sama po sebi moška ali ženska. Razstava “Fashioning Masculinities”, ki je lani potekala v muzeju Victoria & Albert v Londonu, je obiskovalcem predstavila zgodovino moških oblačil skozi zgodovino. Razstava se je sicer že končala, več o njej pa lahko preberete na zgornji povezavi.