SPOZNAJTE POVSEM ELEKTRIČNI ID.5

On the “Way to ZERO” oz. na poti do brezemisijske mobilnosti za vse: Volkswagen z novim modelom ID.5 širi svojo uspešno družino ID. S tem podjetje pospešuje elektrifikacijo svojih novih modelov in obenem vstopa v nov tržni segment. Elegantni in ekspresivni električni SUV-coupé ima novo program­sko opremo ID.Software 3.0, ki med drugim prinaša izboljšano zmogljivost polnjenja in glasovno upravljanje. Z uporabo kolektivnih podatkov in najnovejše generacije asistenčnih sistemov Volkswagen dela tudi naslednji korak v smeri avtomatizirane vožnje.

“ID.5 je električen, športen in eleganten. Naš prestižni SUV-coupé s povsem električnim pogonom je še en mejnik v naši strategiji ACCELERATE,” je dejal Ralf Brandstätter, izvršni direktor znamke. “Ponuja lokalno nevtralen užitek v brezemisijski vožnji za zahtevno skupino kupcev. Z njim vstopamo v popolnoma nov tržni segment.”

Elegantna in dinamična oblika, odlična aerodinamika, funkcionalni dosegi. Novi ID.5 in športni ID.5 GTX z dvomotornim štirikolesnim pogonom sta nova vrhunska modela družine ID., primerna za vožnjo na dolge razdalje. Volkswagnov prvi električni SUV-coupé temelji, kot vsi modeli ID., na Volkswagnovi modularni platformi za električna vozila (MEB).

“ID.5 je znanilec karoserijske oblike prihodnosti: aerodinamična, ekspresivna, športna in po zaslugi platforme MEB s kratkimi previsi,” je povedal Jozef Kabaň, vodja Volkswag­novega oblikovanja. “Zato smo lahko kljub dinamični strešni liniji realizirali veliko notranjost. To do zdaj ni bilo mogoče.”

Vsi motorji za ID.5 uporabljajo veliko baterijo, prilagojeno za dolge razdalje. Nizek količnik zračnega upora 0,26 (ID.5) oz. 0,27 (ID.5 GTX) pripomore k večji učinkovitosti in dosegu. K temu prispeva tudi usmernik zraka, integriran v aerodinamično oblikovan pokrov prtljažnika z velikim kotom odpiranja. Za optimalno strujanje zraka se električne žaluzije za hladilni zrak v sprednjem delu vozila odprejo šle, ko je to potrebno.

Novi ID.5 in športno vrhunsko različico ID.5 GTX z dvomotornim štirikolesnim pogonom proizvajajo v Volkswagnovi tovarni v Zwickauu, kupci pa ju bodo v roke dobili z nevtral­no bilanco CO2. Če boste ta dva modela polnili s 100-odstotno zeleno električno ener­gijo, se boste že danes vozili skoraj podnebno nevtralno. Volkswagen s storitvijo We Charge ponuja najhitreje rastoči ekosistem za priročno, povezano in trajnostno polnjenje. V Evropi je vanj vključenih že okrog 250.000 polnilnih točk. Električni SUV-coupé se prek standardnega kabla Mode 3 tudi na poti lahko polni z izmeničnim tokom (AC) z močjo do 11 kW. Na hitri polnilni postaji lahko moč polnjenja standardno znaša do 135 kW.