ŠPORTNO-KULINARIČNO DOŽIVETJE NA SNEGU

V ponedeljek, 14. marca, je na Krvavcu potekal že šesti Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinaričnega druženja so se udeležili številni znani kuharski mojstri in vinarji, gostinci in dobavitelji ter ljubitelji kulinarike. Letos so za razvajanje na snegu poskrbeli mladi talenti – dijaki in študentje kar sedmih gostinskih šol, prepuščeni kreativnemu kulinaričnemu ustvarjanju pod budnim očesom priznanih kuharskih mojstrov. Na stopničkah za Gourmet pokal so stali številni znani obrazi.

  

Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, ki dogodek organizira v sodelovanju s partnerji Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Koželjem, Hiša dobrih vin, pojasnjuje: »Gourmet Cup Ljubljana postaja osrednji dogodek, namenjen sproščenemu druženju vseh, ki delujemo na področju gastronomije. Hkrati je bil prav letošnji dogodek še toliko bolj poseben, saj sta za nami zelo težki leti in vsi smo težko čakali, da se končno spet srečamo na Krvavcu. Posebna pohvala pa velja predvsem mladim talentom sedmih gostinskih šol, ki so pripravili zanimive kreativne jedi in pridobili nove izkušnje na svoji karierni poti.«

Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, dodaja: »Gourmet Cup Ljubljana je vrhunski kulinarični dogodek. Pripoveduje čudovito zgodbo vseh, ki delujejo na področju gostinsko-turističnega sektorja. Dejstvo je, da ima gastronomija čedalje pomembnejšo vlogo za promocijo turizma. Potrebujemo tovrstne dogodke, na katerih se družijo strokovnjaki, si delijo medsebojne prakse in svoje znanje predajajo mladim talentiranim bodočim chefom. Ti so se letos res izkazali in veseli smo, da smo del te zgodbe, s katero postavljamo smernice v svetovnem kulinaričnem merilu.«

Dan se je začel z vrhunskim Gourmet zajtrkom, za katerega sta poskrbela kuharski mojster Sebastjan Elbl iz Gostilne na Gradu, ki je vsem gostom pripravil prav poseben Ljubljanski zajtrk iz lokalnih živil – dimljen goveji jezik z jabolčno solatko s korenčkom, medom in gorčičnimi semeni, hrenova pena, repincelj in dehidriran jajčni rumenjak –, in linija inovativnih kulinaričnih izdelkov Ana Roš & Tuš, ki povezujejo vrhunsko kulinarikoin izkušene slovenske proizvajalce po recepturi svetovne chefinje Ane Roš. Po kraljevem zajtrku je sledil žreb startnih številk za vse smučarje in deskarje, ki so se v kar osmih kategorijahpotegovali za najvišje stopničke Gourmet pokala. Za pravo senzacijo je poskrbel olimpijski podprvak in deskar na snegu Tim Mastnak, ki se je kot prvi podal na progo in s tem otvoril tekmovanje za Gourmet pokal. V napet boj za glavno nagrado – enoletni najem pomivalnega stroja serije UC, ki jo je tudi tokrat podarilo podjetje Winterhalter, se je podalo kar 92 tekmovalcev in si jo je z najboljšim rezultatom tekme priborila Neža Hrovat (Kmetija in bar Brščca). Na stopničke za Gourmet pokal so ponosno stopili:

Gostinke

 1. Neža Hrovat (Kmetija in bar Brščca)
 2. Manja Trobec (Kevder – Hotel Pok)
 3. Helena Žerovnik (Hotel Planika)

Gostinci

 1. Rudi Hrovat (Kmetija in bar Brščca)
 2. Matej Selan (Pr’ Pavlet)
 3. Tomaž Žerovnik (Hotel Planika)

Starejše ženske

 1. Maja Zagoričnik (GTV – Gorenjska televizija)

Mlajše ženske

 1. Neža Hrovat (Kmetija in bar Brščca)
 2. Manja Trobec (Kevder – Hotel Pok)
 3. Helena Kajzer (PROprima d.o.o.)

Starejši moški

 1. Rudi Hrovat (Kmetija in bar Brščca)
 2. Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)
 3. Danilo Steyer (Steyer vina)

Mlajši moški

 1. Arne Karnel (Ahac d.o.o.)
 2. Marko Vitežnik (Slorational d.o.o.)
 3. Tomaž Juvan (Roundabout Travel)

Vinarji

 1. Rok Koželj (Koželj, Hiša dobrih vin)
 2. Matic Marinšek (Koželj, Hiša dobrih vin)
 3. Danilo Steyer (Steyer vina)

Deskarji

 1. Andraž Tuš (Engrotuš d.o.o.)
 2. Jani Klemenčič (Restavracija Špica)
 3. Anže Stare (TaBar)

Da na mladih svet stoji, so dokazali tudi talenti – dijaki in študentje sedmih gostinskih šol iz Slovenije, ki so svoje avtorske jedi ustvarjali pod budnim očesom slovenskih kuharskih mojstrov. Na Gourmetu na snegu so letos navduševale prvenstvene jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin.

 • Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled in chef Davor Družinec (Hotel Astoria)
  • Študenta: Lan Drinovec, Maša Bencak, šolski mentor Jože Zalar
  • Jed: Svinjski file v janeževi omaki, glazirana rdeča pesa, krompirjeva espuma s čebulo in kumino, ocvrt svinjski trebuh
 • Srednja šola za gastronomijo in turizem v Ljubljani in chef Igor Jagodic (Strelec)
  • Dijaki: Julija Krelj, Valerija Koligar, Bor Rolih, šolski mentor: Majda Rebolj
  • Jed: Krvavica z dimljeno postrvjo, pire gomoljne zelene, pena dimljene postrvi, jabolko in stebelna zelena
 • Biotehniški izobraževalni center Ljubljana in chef Izidor Kržišnik (Landerik)
  • Študenta: Neli Poličnik, Juš Dolničar, šolska mentorja: Neli Selan in Andrej Molk
  • Jed: Goveja rebra, skutni cmočki, mesna omaka z gorčičnimi semeni, solatka korenja in stebelne zelene, krompirjeva krema, suha govedina
 • Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in chef Rok Martinčič (Gostilna Jež)
  • Dijaka: Tim Cetin, Vesna Keblič, šolski mentor: Boštjan Bezgovšek
  • Jed: »Pehtranovka« po naše
 • Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in chef Sebastjan Plevčak (Restavracija 7)
  • Študenta: Ana Zevnik, Nives Kovačič, šolski mentor: Tomi Gregorinčič
  • Jed: Špeclji 7 (špeclji, rdeča pesa, staran sir Selinšek, krebuljica)
 • Srednja gostinska in turistična šola Radovljica in chef Uroš Štefelin (Hiša Linhart)
  • Dijaka: Maks Filipič, Nik Jošt, šolski mentor: Gabrijela Jošt
  • Jed: Pohod po Bohinju (goveji jezik s polento Trdinko, solato kimči, majonezo iz zelišč in rdeče pese ter hrustovcem)
 • Srednja poklicna in strokovna šola Zreče in chef Žiga Gabrovec (Žigola, finalist 7. sezone kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija)
  • Dijaka: Žan Kosanjšek, Urh Iršič, šolski mentor: Helena Sovec
  • Jed: Pacana svija v japkinem soku, na zilni salati s turšco, peteršilov kaviar in zelhan zos (marinirana svinjska pečenka iz potrebušine, pečena nizkotemperaturno z jabolčnim sokom, zeljna solata z gorčičnimi semeni, koruzni polpet, peteršiljev kaviar in domača žar omaka in mikrozelišča)

Dogodek, ki slovi po odlični organizaciji in vrhunski kulinariki, zaznamujejo tudi izbrane vrhunske penine in šampanjci, za izbor katerih je poskrbel Koželj, Hiša dobrih vin. Druženje se je sklenilo z après ski zabavo in glavno zvezdo večera, legendarnim glasbenikom Vilijem Resnikom, ki je z nepozabnimi uspešnicami navdušil vse udeležence zabave. Za pravo glasbeno presenečenje pa je poskrbel Sandi Murovec, ki se ni mogel upreti čarom odra in vse navzoče še dodatno ogrel s pesmijo CIK CAK.  

Vsi ljubitelji kulinaričnega zajlanja – Gourmet večerje na zajli, so na svoj račun prišli že naslednji dan, kjer jih je sprejel kuharski mojster Luka Jezeršek, gostujoči ljubljanski chef, Janez Bratovž iz JB Restavracije, pa je goste razvajal z Okusi Ljubljane. Za sladico je tudi tokrat poskrbel Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof in skupaj sfolklorno skupino vsem gostom na Krvavcu pričaral pravo zimsko pravljico.