SPOMIN NA DIRKAŠKI PRESEŽEK

Minilo je 56 let, a spomini na velik triumf, ki ga je dosegel majhen avtomobil s štartno številko 37, bodo težko zbledeli. Leta 1964 je klasični Mini Cooper S dosegel prvo od treh skupnih zmag na legendarnem reliju Monte Carlo. Za volanom je sedel takrat 30-letni severnoirski reli voznik Patrick “Paddy” Hopkirk. V njegovo čast MINI zdaj predstavlja edicijski model z ekskluzivnim dizajnom in značilnostmi opreme, ki slavi enega najspektakularnejših dosežkov v zgodovini mednarodnih avtomobilskih dirk. Zaščitni znak Hopkirkovega dosežka v klasičnem Miniju je štartna številka zmagovalnega avtomobila 37, ki je v stilizirani obliki upodobljena na voznikovih in sovoznikovih vratih modela.

MINI Paddy Hopkirk Edition bo na izbranih avtomobilskih trgih na voljo od oktobra 2020 kot 3-vratni MINI Cooper S  in MINI John Cooper Works. Tako kot slavna štartna številka in zmogljiv motor, karoserijo v rdeči Chili in belo streho modela Edition navdihuje zgodovinski model.

Zmagovito vožnjo Hopkirka v Mini Cooper S so gledalci na dirkališču samem in ljubitelji avtomobilskih dirk v Veliki Britaniji frenetično proslavili. Med vožnjo majhnega britanskega avtomobila z angleškim pomočnikom Henryjem Liddonom je Hopkirk premagal kvote proti konkurentom z bistveno večjo močjo motorja. Takrat veljavna formula hendikepa je pomenila, da so bile razlike v teži ter moči na štartnem polju v določeni meri kompenzirane. Toda ključni dejavniki izzivalnega premagovanja podeželskih cest in gorskih prelazov, skozi ledeni sneg, tesne ovinke in strma pobočja so bili okretnost in zanesljivost vozniških sposobnosti Mini Cooper S in voznika.

Model posebne izdaje združuje zunanjo barvo v slogu zgodovinskega zmagovalca na specifičen način s 17-palčnimi lahkimi aluminijastimi platišči v izvedbi Track Spoke Black ali 18-palčnimi kovanimi platišči iz lahke zlitine John Cooper Works Cross Spoke Jet Black mat dizajn in številne druge podrobnosti v temnih barvah. Okvir in vodoravna opora maske hladilnika sta zaključena v črni barvi z visokim sijajem, kot tudi vložki spodnjih odprtin za dovod zraka, odprtina v pokrovu motorja, ročaji vrat, loputa za polnjenje goriva, ročica prtljažnih vrat, logotipi MINI spredaj in zadaj, pa tudi obloge žarometov in zadnjih luči.

Štartna številka 37 je prikazana tudi na stranskih kazalcih, druge posebne značilnosti zunanjosti pa so LED žarometi in zadnje luči v izvedbi Union Jack, nalepke z napisom “Paddy Hopkirk Monte Carlo” in ena sam bela črta na voznikovi strani, ki tako kot zadnja vrata izdaje modela nosi podpis zmagovalca iz leta 1964. Poleg tega je na pokrovu motorja s 3D grafiko upodobljena znamenita kombinacija številk in črk 33 EJB registrske tablice zmagovalnega avtomobila.

Hopkirkov podpis se pojavi tudi na okrasnem traku na sovoznikovi strani, ki je del sijajnih notranjih površin Piano Black. Druga ekskluzivna oblikovna lastnost so vratne police MINI LED z imenom “Paddy Hopkirk”. Poleg tega je lahko model prilagojen voznikovemu osebnemu slogu, z možnostjo personalizacije za povsem edinstven primerek. Za optimizacijo užitka v vožnji, udobja in individualnega sloga so na voljo skoraj vsi dodatki v paleti dodadtnih možnosti za MINI s 3 vrati in 5 vrati.