SODOBNA UMETNOST, KI DOPOLNJUJE ZGODOVINO

Po treh dolgih letih pogajanj z Unescom se je med piramidami v Gizi v Egiptu končno uresničila razstava “Forever is Now”, ki jo je kuriral Simon Watson in organiziral Art D’Égypte.

Ni presenetljivo, da je sprejetje dovoljenja za postavitev 10 sodobnih umetniških instalacij okoli najpomembnejšega arheološkega najdišča v državi, starega 4500 let, veljalo za skoraj nemogoče, vendar umetniška svetovalka Nadine Abdel Ghaffar, ki je ustanovila Art D’Égypte, ni pokazala znakov popuščanja. Egipčansko multidisciplinarno podjetje si je v svetu umetnosti namreč ustvarilo ime s svojimi pogumnimi prizadevanji za zlitje stvaritev v zgodovinske lokacije v Kairu.

“Za [organe] je to mesto antik, je dediščina, vendar jih sodobna umetnost ne privlači,” je dejala Ghaffarjeva med otvoritvijo razstave. “Spremenili smo mentaliteto ljudi in zdaj dejansko pravijo, da zaradi umetnosti ti starodavni zidovi govorijo.”

Francoski umetnik JR je ustvaril ogromen pano z roko, za katero se zdi, da drži fotografijo, ki prikazuje konico piramide, ki lebdi nad osnovo. 9 metrov dolg in 2,4 metrov visok parabolični monolit Sirius Titanium z naslovom Eternity Now umetnice iz L.A. Gisele Colón sedi ob vznožju Sfinge, medtem ko se njegovi zlati odtenki odsevajo od vzhoda in zahoda sonca. Na otvoritvi se je pojavil tudi AI robot za ustvarjanje umetnin z imenom Ai-Da, ki ga je ustvaril britanski umetnik Aidan Meller, tega pa so sprva pridržali na carini zaradi suma, da ga uporabljajo za vohunjenje. Veliko razstavo so zaključila dela brazilskega umetnika v vzponu Joãa Trevisana, skupaj z drugimi, naprimer Alexanderom Ponomarevim, Lorenzom Quinnom, Moatazom Nasrom, Shusterjem in Moseleyjem, Stephenom Coxom in sultanom bin Fahadom.

“Forever is Now” je na ogled do 7. novembra.