SLIKARSTVO IN OBLIKOVANJE

Umetniška trgovina The Frame podjetja Samsung Electronics je utelešenje digitalno-fizične mešanice, ki prevzame današnje umetniške izkušnje in široko priznanim galerijam, muzejem in umetnikom omogoča, da svoje mojstrovine prikažejo uporabnikom po vsem svetu z izkoriščanjem brezhibnega digitalnega zaslona The Frame za posnemanje izkušnje fizične razstave. Melanie Mikecz, umetnica in ilustratorka mešanih medijev s sedežem v San Franciscu v ZDA, popelje te izkušnje na nove višine s svojimi kombinacijami naravno pojavljajočih se vzorcev s hiperboličnimi izrazi, da bi mojstrsko združila svetove slikarstva in grafičnega oblikovanja za vse ljubitelje umetnosti.

  

Specializirani ste za digitalni mešani medijski slog, ki očara otroke in odrasle. Kaj navdihuje vaše delo?

Melanie Mikecz: Imam izkušnje tako v slikarstvu kot grafičnem oblikovanju. Ugotovila sem, da mi kombinacija poslikanih elementov in nove tehnologije daje največ umetniške svobode. Nisem omejena z limiti tradicionalnih medijev, hkrati pa ima moje delo več teksture in globine kot samo digitalni mediji. Vedno so me navdihovali naravni vzorci in živahne barvne palete, vseeno pa svojemu delu vedno rada dodam preobrat. Naj bo to s pretiravanjem ali z ustvarjanjem nepopolnega vzorca. Zdaj, ko imam otroke, name vplivajo tudi njihova zanimanja in estetika.

Ali je bil vaš prvotni namen pri ustvarjanju umetnosti všeč vsem starostim? Ali pa je bila to naravna, organska reakcija na vaše delo?

Melanie Mikecz: Ne vem, če sem si zavestno prizadevala za ustvarjanje umetnosti za vse starosti. Namesto tega sem uživala v ustvarjanju umetnosti, ki je bila živahna in malo funky. Vedno sem rada risala živali in bitja, tako da je to všeč otrokom. Moje bolj abstraktno delo je bolj usmerjeno k odraslim. Vendar menim, da je med obema slogoma veliko križanja. Moja zbirka Art Store za The Frame vsebuje svetle palete in domiselna bitja, ki očarajo otroke. Hkrati menim, da bo marsikateri odrasli z mojim delom užival v dodajanju barve in energije v svoje bivalne prostore.

Kaj menite o Art Store kot o kosu tehnologije, ki ga je treba vključiti v gospodinjstva otrok?

Melanie Mikecz: Predstavljala bi si, da Art Store pozitivno vpliva na razvoj otrok, saj jih uvaja v vrtečo se galerijo umetnosti. Z občasnim menjavanjem umetnin na The Frame se otrokom predstavijo različni umetniki, slogi in teme. Mislim, da lahko to spodbudi lastno ustvarjalnost otrok in začne večje pogovore.

Kot ste rekli, so vaše ilustracije znane po živahnem barvnem izrazu. Kako The Frame prikazuje ta vidik vaše umetnosti?

Melanie Mikecz: Okvir prikazuje barve bolje kot tradicionalni tiskarski mediji, zato so moje umetnine na zaslonu veliko bolj živahne kot na papirju ali platnu. Tekstura mojega dela se prav tako lepo pokaže tudi na The Frame. Poleg tega njegova funkcija kot digitalni zaslon omogoča, da moje delo pride pred širšo publiko.

Zakaj ste se odločili za delo s platformami za digitalno umetnost, kot sta Etsy in The Frame Art Store?

Melanie Mikecz: Svoje delo na Etsyju tržim že leta, saj je to odličen način za prodajo umetnosti neposredno potrošniku. Ko sem prvič slišala za The Frame, sem mislila, da je to zelo inovativen koncept. Ko sta me Etsy in Samsung kontaktirala, da bi na ta način delila svoje delo, sem se želela vključiti.

Kateri je bil vaš najljubši kos, ki je bil prikazan na The Frame? Zakaj?

Melanie Mikecz: Moje delo Enchanted Sea je eno mojih najljubših, ker premosti vrzel med abstraktno umetnostjo in ilustracijo. Hladna barvna paleta tega kosa ima sodobno, morsko vzdušje.

Kako predstavljanje vašega dela na digitalni platformi, kot je Art Store, vzajemno koristi tako ljubiteljem umetnosti kot potrošnikom?

Melanie Mikecz: Prvič, uporaba okvirja za prikaz umetnosti, ko ne gledate televizije, je toliko lepša kot preprosto imeti prazno črno škatlo na steni. Prav tako menim, da je zelo zabavno, da lahko zamenjate razstavljeno umetnost glede na vaše trenutno razpoloženje, letni čas, vzdušje ali drug razlog. Na primer, moje delo Sea Turtle Swim je lahko prikazano v toplem vremenu ali ko sanjate o počitnicah na plaži. Vendar bi bil moj kos z imenom Gorska pustolovščina ob morju morda bolj primerno prikazan pozimi. To sodelovanje s Samsungom in Art Store je tudi prvič, da sem sodelovala s partnerjem, da bi svoje delo prikazala samo digitalno. Cenim čas, ki je bil porabljen za pripravo zbirk v Art Store, in kako skrbno se zasluge pripisuje umetniku. Skrbno izbrana in razstavljena umetnost pomeni, da ima Art Store prefinjenost muzejske zbirke.

Navsezadnje, kje vidite prihodnost umetniških razstav?

Melanie Mikecz: V prihodnosti bo varovanje umetnikove intelektualne lastnine še naprej v središču pozornosti. Predvidevam tudi, da bomo po vseh domovih našli manjše zaslone, podobne kot je The Frame, pa tudi vidnejše digitalno zasnovane zaslone v širšem svetu, ko bodo razstave digitalne umetnosti postajale vse bolj priljubljene.