SKRIVNOSTI KRALJESTVA

Ko govorimo o kraljevih skrivnostih, gotovo ne moremo mimo številnih dogodkov, ki jih venomer znova odkrivamo na britanskem dvoru. Saj veste, že dogodki sami po sebi so bili oviti v skrivnostnost, odstop prestolonaslednika zaradi zaljubljenosti v poročeno Američanko, veliko prezgodnja smrt princese Diane, poroka Harryja z ameriško igralko, in še bi lahko naštevali. A naša zgodba se tokrat ne bo ukvarjala le z zadnjo generacijo predstavnikov britanskega kraljevega dvora, pač pa se bomo posvetili kraljici Viktoriji in njeni soimenjakinji, Victoriji Christian, ki nam je odkrila nekatere skrivnosti blagovne znamke, ki jo je v devetdesetih letih ustanovil njen oče Clive Christian. Izjemno kompleksni parfumi in njihov znameniti No1 so od nekdaj v meni budili željo po obisku ali klepetu s katerim od njihovih strokovnjakov ali predstavnikov in v teh dneh se mi je želja končno uresničila. Pogovor s hčerjo ustanovitelja se je zato zdel izjemna priložnost za odstiranje tako najnovejše dišave v prečudoviti rdeči steklenički, s pokrovčkom v obliki krone kraljice Viktorije, ki nas je tako ponesel tudi do znamenite Crown Parfumery in odkrivanje inspiracij in številnih navdihov iz tistega preteklega kraljevega obdobja. Odkrivajte vsaj nekatere drobne skrivnosti kraljestva z vonji tudi vi!

DAVID: Britanska kraljica Viktorija je bila vaša soimenjakinja. Je bila navdih tudi vašim staršem pri izbiri vašega imena?

VICTORIA CHRISTIAN: Pravzaprav je bila res … Imam še dve mlajši sestri in obe sta bili poimenovani po kraljicah, Juliani in Alice. Skozi vse življenje sem oboževala svoje ime in sem ponosna in izjemno srečna, ker ga imam, še posebej s tako soimenjakinjo.

DAVID: Zdi se, da je bil interier že od otroštva zelo pomemben del vašega življenja? Kako gledate na sodoben dizajn, saj ste že od otroštva opazovali posebno oblikovanje in interier?

VICTORIA CHRISTIAN: Imela sem veliko srečo, da sem odraščala obdana s čudovito estetiko, ki jo je ustvaril moj oče Clive Christian OBE, ki je pri notranji opremi venomer inspiriran po veliki arhitekturi, predvsem pa po izjemnih lestencih, po katerih je postal prepoznaven. Osebno obožujem ta bogat, klasičen videz in uživam v postavljanju sodobnejših kosov in modernih barvitih del, postavljenih v to ozadje za bolj eklektično kombinacijo.

DAVID: Se spomnite, kateri parfum je bil prvi, ki ste ga spoznali kot otrok? Ali katera sestavina je bila tista, ki je pritegnila vašo pozornost že v otroštvu?

VICTORIA CHRISTIAN: Vedno sem bila obkrožena s parfumi, ko sem odraščala … Moja mama je imela velikansko kolekcijo, med katero so bile seveda njene priljubljene dišave, mojega očeta so parfumi venomer zamotili in v njih je izkazal svojo veliko strast. Venomer so me prevzele čudovite stekleničke in zdelo se je, da manjša kot je steklenička, bolj je bil dragocen parfum … popolnoma oblikovan za mojo malo ročico in oko malega radovednega otroka, kar sem bila. Že prvi parfum, ki je pritegnil mojo pozornost, je moral biti nežen, Turški užitek, rosen vonj, ki se je razširil iz rdečih rožnatih vrtnic na naših vrtovih doma v Angliji. To je tako zelo nepozaben vonj in zame je najlepše ujet v vonju Clive Christian Rose Absolute, kjer tehnika enfleurage zajame bistvo vrtnice tako natančno, kot obstaja ta v naravi. Seveda ta 100-odstotno čisti parfum ni venomer na voljo ali dosegljiv, zato sama pogosto posežem tudi po vonju iz Original Collection 1872 Feminine, ki v srcu vsake kapljice izkoristi 170 cvetov majskih vrtnic in mi da vsaj malo izkušnjo te nepozabne lepote.

DAVID: Prebral sem, da ste očeta prepričali, da ste dovolj dobri za prodajo njegovih izdelkov v Bergdorf Goodmanu in podobno. Nam lahko zaupate kakšno anekdoto, ki se je zgodila med tem delom, morda kakšne posebne želje ali ste katerim od znanih osebnosti približali katerega od posebnih vonjev?

VICTORIA CHRISTIAN: Zapustila sem gledališki svet, da bi se pridružila očetu na tej njegovi parfumski avanturi, na kar je bil pripravljen, seveda če bi začela na popolnem začetku. Tako sem začela študij parfumerije v Grassu in Parizu in tudi s posebnim organom industrije The Fragrance Foundation. Kasneje sem bila imenovana za zastopnico parfumske hiše Clive Christian pri Bergdorf Goodmanu v New Yorku, našem prvem prodajnem mestu v Ameriki. Imeli smo zelo malo prostora, a kapljico po kapljici je naše podjetje raslo, ko se je glas širil in tisti, ki so si vzeli vzorček naših parfumov, so se najpogosteje vrnili po želeno stekleničko ali pa kar po tri! V osrčju Manhattna ima Bergdorf Goodman dober delež slavnih kupcev, mi pa smo bili vedno usposobljeni, da vzdržujemo zelo profesionalno in spoštljivo distanco ter se skoraj pretvarjamo, da teh slavnih obrazov nismo prepoznali, da bi slednji lahko nakupovali naše izdelke v miru in preudarno. Nekega lepega dne pa je celotno lepotno nadstropje trepetalo, bilo je hrupno in polno ljudi … in dobila sem sporočilo, da sta bila prisotna tudi holywoodska zvezdnika Goldie Hawn in njen partner Kurt Russell. Sem velika oboževalka Goldie in nekaj minut potem je visoka lepa svetlolaska oblečena od glave do pete v belo z ogromnimi črnimi sončnimi očali stala nasproti mene in s prstom kazala v mojo smer, zato sem bila precej osupla. »Tam je,« je vzkliknila. »Tam je moj X!« In prišla je k meni ter se našpricala in poškropila z našim vonjem X Feminine, nato pa kupila stekleničko X Feminine zase in X Masculine za svojega partnerja Kurta. To je bil res edinstven trenutek.

DAVID: Kateri parfum je za vas prepoznaven v kolekciji Crown in zakaj?

VICTORIA CHRISTIAN: Kolekcija Crown se ozira po arhivu Crown Parfumery in sijočih zvezdnih parfumih, izdelanih v zadnjih 200 letih, ki so se povzpeli do uspeha. Zdaj smo znova interpretirali te vonjave, da jih približamo sodobnemu občinstvu. Prva v kolekciji Crown je tako Crab Apple Blossom in je morda najbolj prepoznavna v tem, da je bil to eden izmed najuspešnejših parfumov izdelanih pod znamko Crown Perfumery v letu 1886. To je bil revolucionarni parfum tistih dni, saj je bil prvič ujet vonj divjega jabolčnega cvetja. Danes je za hišo Clive Christian Perfume to prvi citrusno vodni parfum v celotni kolekciji in prvi, ki je izšel kot en sam parfum, primeren za oba spola, tako je nov, preoblikovan, a še vedno ohranja svojo prvotno sposobnost odstiranja novih poti. Je tako močan, energijsko poln in kot vsi parfumi v naši hiši je izredno kompleksen s kar 151 različnimi sestavinami. Od trenutka, ko se kapljica dotakne vaše kože, poln veselja in upanja, z redko morsko bergamotko in grenkim yuzujem v zgornjih notah do srčnih not osmanthusa, vodne lilije in zelene rabarbare ter naplavljenega lesa in sandalovine, zato se mi dozdeva kot futuristični vonj, ki pa še vedno odmeva eleganco preteklih časov.

DAVID: Prebral sem, da je Crown parfumerija tista, po kateri jemljete običajno navdih, kot je to tudi pri najnovejši dišavi Crab Apple Tree. Kako pomembna je ta tradicija za vas kot človeka in kako ste vi vpeti v delo parfumerije ali bolj skrbite za PR in marketinške aktivnosti v podjetju?

VICTORIA CHRISTIAN: V letu 1999 je Clive Christian OBE prevzel lastništvo parfumske hiše The Crown Perfumery, ki je imela edinstveno povezavo z dvorom kraljice Viktorije in obudil spodkopavajoče vrednosti parfumerije z uporabo najredkejših in najdragocenejših sestavin v njihovi najbolj koncentrirani obliki in jih predstavil tako, kot je to primerno za kralja ali kraljico! Način vsega v devetnajstem stoletju je bil veliko bolj skrbno proučen, zame morda veliko bolj romantičen kot danes, pisanje pisem, izjemno prefinjena moda, tradicija, vedenje, in tudi uporaba parfumov je bila generalno bolj čudovita, vse je trajalo dlje časa in zato je bilo najverjetneje poslano in sprejeto tudi z globljim pomenom. Osebno mi je všeč viktorijanski jezik cveta, floriografija, in kako je imela vsaka rastlina, vsak cvet, zelišče, skrit pomen, lahko ste poslali navidezno pesem skozi šopek skrbno nabranih rož in tako poslali jasno sporočilo strasti in naklonjenosti skozi parfume. Danes imam to čast, da služim kot ambasadorka blagovne znamke Clive Christian in imam odgovornost govoriti o neverjetni zgodovini te parfumske dediščine, sem ponosna, spoštujem našo tradicijo, kakovost in ceremonialnost tako Crown Perfumery kot današnje hiše Clive Christian.

DAVID: Danes vsak dan beremo o pomembnosti okoljevarstvenih tem. Ker v vaših stvaritvah uporabljate več izjemno dragocenih sestavin, me zanima, koliko pozornosti tudi vi namenjate tem okoljevarstvenim tematikam in temu aspektu?

VICTORIA CHRISTIAN: Hvala za to vprašanje! Tudi v luksuzni parfumeriji je nujno poskrbeti, da je vse, kar predstavljamo, ustvarjeno s spoštovanjem do matere Narave in do našega planeta. Oče mi je vedno govoril: »Naše okolje je okolje naših otrok« in kot mati zdaj to čutim še toliko bolje, kar pomeni, da moramo zaščititi in paziti naš svet. Naša parfumska hiša je bila venomer v ospredju pri uporabi najredkejših in najdragocenejših sestavin, vendar z zaščito teh neverjetnih materialov in močnim nadzorom trajnosti vzdolž vseh kanalov. Po potrebi smo naredili tudi nekatere pomembne spremembe, na primer za naš parfum No.1 smo uporabljali ostarelo indijsko sandalovino vse od leta 1999, zdaj pa uporabljamo trajnostno gojeno 50 let starano sandalovino s Šrilanke.

DAVID: Kmalu bomo stopili v božično obdobje. Kateri je najpomembnejši del božičnega časa vaše družine? Kako pomembno vlogo imajo pri tem posebna darila, tudi parfumi? So velik del božičnih praznovanj?

VICTORIA CHRISTIAN: Čeprav bo kot kaže letos seveda nekoliko drugače, za večino moje družine, bo moja družina poskušala preživeti skupaj med praznovanji, saj je bil to vedno čas za praznovanje, razmislek in tudi čas za tiste, ki nam pomenijo največ. Že od otroštva se spominjam, da so bili parfumi vedno vrhunec vsakršnega obdarovanja in njihova čudovita embalaža se je vedno odprla tako, da je prišla naravnost do srca samega parfuma! Od nekdaj sem rada prejela parfume kot darilo, saj se mi je to venomer zdelo tako zelo posebno, popolna predstavitev celotnega sveta … In čeprav sem zdaj popolnoma predana parfumom Clive Christian z vsem srcem uživam v dajanju parfumskih daril drugim. Za začetek sta že sama embalaža in prezentacija tako izjemno razkošni, da dajeta tako nepozabno in posebno darilo, ki jo dami iz rok. In potem že parfum sam po sebi, kako ga izbrati …, včasih je že zgodba samega parfuma sama po sebi dovolj, da si v mislih pri določeni osebi (moja draga prijateljica obožuje Ernesta Hemingwaya in knjigo Veliki Gatsby, tako je zanjo vonj Art Deco iz naše kolekcije Noble Collection obvezen, dizajn je popoln, sam parfum pa pripoveduje o dolgih bisernih pramenih in blaženi sreči) in včasih je določena dišavna družina parfumov, za katero veste, da jo ima posameznik rad (imam prijatelje, ki imajo radi X Feminine in so jim pogosto podarili L Floral Chypre iz naše Private Collection, saj vem, da bo vsakdo, ki obožuje chypre tudi ob tem vonju padel na glavo!), spet drugič pa si preprosto dovolim, da so moj izbor (koncentracija in kompleksnost vsakega od parfumov Clive Christian je brez primere, najmanj 20-odstotna koncentracija parfuma, ki v vsaki kapljici vsebuje med 150 in 300 posameznih not), ali pa jim podarite popotniško kolekcijo ali set za raziskovanje, s katerim bodo sami raziskovali in odkrili popolno prileganje z njimi samimi. Obožujem tudi kolekcijo naših sveč, saj so tako zelo lepe in tako pametno uporabljajo zgornje srčne in osnovne note naših klasičnih dišav iz kolekcije Original, tako imate lahko zajtrk z bleščečimi zgornjimi notami parfuma 1872, kosilo z elegantno srčnostjo dišave No.1 in nato prijetno večerjo ali zmenek z osnovnimi notami dišave X, ki poudarijo izjemnost razpoloženja ob svečah!

DAVID: Običajno vaše dragocene parfume raziskujemo v zeleni, zlati ali črni steklenički. V tej sezoni ste lansirali rdečo stekleničko s parfumom Crab Apple Tree. Kaj je bil razlog ali navdih za tovrstno potezo?

VICTORIA CHRISTIAN: Vsi naši parfumi so predstavljeni v izrazni barvni paleti, parfumi v kolekciji 1872 seveda odmevajo v originalnem zelenem kozarcu po arhivskih stekleničkah, kolekcija Private pa v redkejšem rjavem steklu prav tako po arhivskih stekleničkah. Kolecija Crown je v celoti navdihnjena z našo veličastno in kraljevsko parfumsko dediščino in s svojo čustveno, romantično in edinstveno povezavo s kraljico Viktorijo, preprosto ni bilo druge izbire, kot je ta živahna rdeča, barva kraljevskosti in ljubezni, in rdeča, ki je tako pogosto povezana z Londonom, vse od naših Queens Guard konjeniških vojakov, naših dvonadstropnih avtobusov in rdečih poštnih predalov ter telefonskih govorilnic. Prepričljiva, zanesljiva barva govori o parfumih iz kolekcije Crown, ki so že dosegli svetovni sloves v drugi dobi in jim je usojeno, da znova stopijo v središče pozornosti.

DAVID: Tudi če ste spremenili barvo stekleničke, je ena stvar vedno enaka, to je pokrovček za stekleničko, ki je inspiriran prav tako po kraljici Viktoriji. Obstaja tudi v današnjem času kakšna od povezav s kraljevo družino? Nam lahko zaupate kaj o tem?

VICTORIA CHRISTIAN: Krona na vsaki steklenički je za nas izjemno pomembna, saj nam predstavlja veliko več kot le dizajn, bila je namreč podarjena parfumski hiši s strani kraljice Viktorije, zato ob tem, ko jo držite v roki, držite veliko več kot le pokrovček stekleničke parfuma, podarjena je bila kot znak kakovosti, žig odobritve ene najmočnejših žensk na svetu, ki je Crown Perfumery tako zelo cenila, da je naročila parfum zanjo in za njenega ljubljenega princa Alberta. Tako je bilo darilo krone podeljeno za vedno. Clive Christian OBE je ustvaril parfum No.1 z namenom, da bi bila, če bi bila kraljica Viktorija še danes živa, navdušena nad njim in bi bili smo tudi izjemno počaščeni, da smo dobili naročilo za darilo njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti II. ob njenem zlatem ljubileju. V naših parfumih uživajo člani britanske kraljeve družine, evropsko plemstvo, aristokracija, legende in superzvezde glasbenega in športnega sveta, hollywoodske zvezde in seveda ljubitelji parfumov in njihovi poznavalci po vsem svetu.

DAVID: Zanima me, kje je najboljše mesto, kjer lahko kupim parfum Clive Christian v Londonu, če nas pot zanese tja, sicer si lahko parfum izberemo tako v čudoviti parfumeriji LANA v Zagrebu ali Ikona Art parfumeriji v Ljubljani? Imate morda kak posebni parfumski bar ali razstavni salon?

VICTORIA CHRISTIAN: V Londonu boste čudovito predstavljene parfume Clive Christian našli v znamenitem Harrodsu, tako boste imeli pred seboj idealni kraj za odkrivanje vesolja Clive Christian v tej čudoviti londonski znamenitosti.

DAVID: Ste v arhivu Crown Perfumery našli kaj, česar niste mogli verjeti ali kar vas je pustilo povsem brez besed? Morda kakšne ključne informacije ali navdih, ki ga bomo lahko odkrili ali izkusili v prihodnosti?

VICTORIA CHRISTIAN: Crown Perfumery je pravzaprav začela svoje delovanje kot stvariteljica ženskih korzetov v visoki družbi Londona in na kraljevem dvoru, ko so dame omedlevale, ker so bili njihovi stezniki pogosto pretesni in so ostale brez sape, zato je bilo običajno, da so dobile malce abraziven solni vonj. Eden izmed prvih revolucionarnih trenutkov hiše Crown Perfumery je bil, ko je sin lastnika, kemik, ustvaril alternativno dišečo sol, absolutno angleško sivko, ki je bila sposobna izjemno nežno oživiti damo iz njene omedlevice, in tako je vonj Crown Parfumery English Lavender Salts poskrbel za takojšnji svetovni uspeh podjetja. Izvorne stekleničke so bile majhni zeleni kozarčki z značilno kronsko podobo na vrhu, ki jih najdemo tudi v arhivu kabin prvega razreda na znamenitem Titaniku, v dnevnikih prvega samostojnega čezatlantskega leta in veliko elitnih strank je imelo celo posebno ovojnico Tiffany in izrezljane torbice, da so imele parfum nenehno blizu ob sebi. V predstavitvi novega vonja Crab Apple Blossom se prav tako za stekleničko iz rdečega stekla skriva podoba izvorne predstavitve parfuma iz leta 1886, ki je bila vrhunska že takrat.

DAVID: Znamko parfumov Clive Christian poznamo kot super selektivno premium znamko. Kaj bi rekli, je tista najpomembnejša razlika, ki razlikuje znamko Clive Christian od preostalih znamk?

VICTORIA CHRISTIAN: Kar sem se naučila med parfumi in med našimi strankami, da res ni mogoče kar tako ‘prodati’ parfuma, ampak ga je mogoče le predstaviti, parfume namreč doživljamo tako zelo individualno in tako zelo osebno. Narava tega, kako dišimo je, da zaobidemo naše zavestne misli in se dišava sama prilepi naravnost k našim čustvom, tako da kakorkoli se počutite, je to zelo osebna stvar in rekla bi, da se morate na neki način zaljubiti v parfum. In ko se zaljubiš v parfum, imamo pri nas dva elementa, zaradi česar je naša hiša Clive Christian tako zelo edinstvena. Koncentracija, ko se zaljubiš v določen parfum, je želja, da traja čim dlje in to lahko dosežemo prav s koncentracijo parfuma. V naših kolekcijah Original ter Private uporabljamo najmanj 20 % koncentrata, najmanj 25 % koncentrata v kolekcijah Noble in Crown, v naši izvrstni kolekciji Absolute pa kar 100 % čisti koncentrat, kar prinese dolgotrajnost vonja na kožo, kar omogoča že preprosti kapljici parfuma, da se počasi razplete skozi zgornje, srčne in spodnje note v obdobju osmih ur ali več, odvisno od posameznika. Kompleksnost, vsak posamezni parfum znamke Clive Christian vsebuje v vsaki kapljici nekje med 150 do 300 posameznih sestavin, kar je tako zelo prepleteno, da omogoča, da se vsaka kapljica parfuma skoraj prilagodi lastni koži osebe, tako da bo vsak parfum prevzel drugačen izraz na vsaki osebi in bo povedal vašo osebno zgodbo. Osebno sem se zaljubila v vso, celotno in polno kolekcijo parfumov Clive Christian. To mi omogoča, da na dnevni bazi izberem parfum, za katerega se mi zdi, da najbolj dviguje ali krepi moje razpoloženje tisti dan ali kakor si želim, da bi se počutila. Je moj nevidni dodatek in zame najpomembnejši dodatek.