SKRITE PASTI DIGITALNEGA SVETA

Zdi se, da se pravna bitka Nike Inc. in StockX postaja vse bolj napeta, saj pri modnem gigantu trdijo, da spletni trg prodaja ponarejene superge.

  

Nike je pred kratkim sprožil pravno bitko na sodišču in obtožil platformo zaradi lažnega oglaševanja svoje obljube, da strokovnjaki stoodostotno pravilno overijo prodajano obutev. Pred kratkim so pri Nike namreč v javnost podali informacijo, da so od StockX kupili štiri pare ponarejenih superg, kljub temu, da podjetje pravi, da je vso obutev overilo. Med štirimi pari najdemo tudi Air Jordan 1 High OG »Patent Bred«, ki je eden od osmih StockX-ovih Vault NFT-jev, za katere Nike trdi, da krši avtorske pravice. Ta superga je tudi najbolj prodajana NFT superga StockX.

V začetku tega tedna je tako Nike spremenil svojo sodno vlogo in navedel: »Ti štirje pari ponarejenih čevljev so bili vsi kupljeni v kratkem dvomesečnem obdobju na platformi StockX, vsi so imeli nalepljeno nalepko StockX ‘Verified Authentic’ in vsi so prišli s papirnatim potrdilom StockX v škatli za čevlje, ki navaja, da je stanje čevljev ‘100 % pristno’.«

Tožba sega v februar, ko je Nike tožil StockX zaradi “odkritega freeridinga” blagovne znamke Nike in njene dobre volje s svojimi Vault NFT-ji. Takrat so pri StockX trdili, da njihovi NFT niso povezani z digitalnimi supergami, ampak so to fizične superge, ki so bile shranjene v trezorju in se z njimi lahko digitalno trguje na spletu. Gigant za preprodajo je trditve ovrgel in dejal, da si ne jemljejo nobenih zaslug in da se to, kar počnejo, “ne razlikuje od velikih trgovcev na drobno in e-tržišč, ki uporabljajo slike in opise izdelkov za prodajo fizičnih superg in drugega blaga, ki ga potrošniki vidijo (in se zaradi njih ne zmedejo) vsak dan.”

Nike je ob tem izrazil zaskrbljenost, da so domnevno kršeni NFT-ji znamke Nike povezani s ponaredki. Kljub tekoči tožbi StockX še ni odstranil blagovne znamke Nike iz svojih Vault NFT. StockX še ni podal uradnega odgovora.