SIVO OBMOČJE DIGITALNEGA SVETA

Hermès je naznanil tožbo ustvarjalca NFT Masona Rothschilda, ki je doživel odmeven uspeh pri trženju linije digitalnih dobrin, ki jih imenuje “MetaBirkins”.

  

Francoska luksuzna hiša je tako opustila svojo slavno diskretno držo ter prejšnji petek na 47 stranski pritožbi, ki jo je vložila na južno newyorško okrožno sodišče, izrekla vojno proti Rothschildu, v kateri je ustvarjalca označila za “digitalnega špekulanta, ki želi hitro obogateti”.

Pritožba, o kateri so prvič poročali na spletnem mestu The Fashion Law, sproža vprašanja o tem, kako bodo zaščite blagovnih znamk za predmete iz resničnega sveta uveljavljene v digitalnem svetu, ko se komercialna dejavnost v metaverzumu dokončno razvije. Znamke, kot sta Balenciaga in Nike, namreč že eksperimentirajo z virtualno modo, nezamenljivi žetoni ali NFT (edinstvena digitalna sredstva, overjena s tehnologijo blockchain), ki predstavljajo modne kose, pa so se v zadnjih mesecih prodali za milijone.

Rothschildove digitalne kopije Birkin, ki prikazujejo torbe s krznom v obliki ikoničnih Hermèsovih totov, so bile prvič na spletu prodane decembra za 42.000 dolarjev. Torbe se v fizičnem svetu prodajajo za več kot 10.000 $ in so zaradi omejene proizvodnje še posebej zaželene na trgu za nadaljnjo prodajo. Nekaj tednov pozneje je borza NFT OpenSea odstranila MetaBirkins iz svoje ponudbe kot odgovor na Hermèsovo pismo, vendar jih je Rothschild še naprej tržil na svojem spletnem mestu in povezoval obiskovalce z drugimi borzami, kjer so še vedno na voljo za nakup in prodajo.

Vas zanima več o tem, kaj NFT sploh so? Preberite si zgornji članek.