SIMETRIJA? NI POTREBE.

Kot vse, kar ustvari mojstrska francoska hiša Hermès, je Arceau Le Temps Voyageur vrhunski kos brezhibne mehanske kakovosti v kombinaciji z Maisonovim edinstvenim pridihom poezije. Kdo lahko pozabi liričnega Arceau Le Temps Suspendu s svojim gibanjem, ki dobesedno ustavi čas na zahtevo?

  

No, za leto 2022 elegantno asimetrično ohišje Arceau gosti gibanje s potovalnim časom, ki ga je za znamko razvil nadarjeni urar Jean-François Mojon. Arceau Le Temps Voyageur, predstavljen v 41 mm platinastem in črnem titanovem ohišju, obdelanem z DLC, ali manjšem 38 mm jeklenem ohišju z modro številčnico, je ena izmed najbolj presenetljivih in animiranih interpretacij ur z dvojnim časom.

Arceau Le Temps Voyageur je predstavljen v dveh velikostih ohišij. Največji model meri 41 mm in svojo bistvo skriva v platinastem ohišju s sodobnim okvirjem iz črnega titana, obdelanega z DLC, medtem ko je manjši 38 mm izdelan iz nerjavnega jekla. Značilna asimetrija ušes, ki jih je oblikoval Henri d’Origny, z več prostora na vrhu in skoraj skritimi ušesi na dnu, se odraža na številčnici. Tako kot neenakomerna razdalja med ušesi tudi obokana odprtina ob dvanajsti uri pomeni, da je na vrhu več prostora, mestni obroč pa je skoraj poravnan z okvirjem na dnu. Črna in modra številčnica sta pocinkani, oceani na zemljevidu pa so lasersko vgravirani in nato lakirani. Poldnevniki in vzporedniki v ogljeno sivi ali modri barvi so naneseni dodatno, mestni obroč pa je v črnem modelu peskan in v modrem modelu satenirano krtačen. Dvignjena nad zemljevidom je mobilna pomožna številčnica za lokalni čas, ki je pri črnem modelu peskana ter oplemenitena s črno-zlatim lakiranim gradientnim robom z arabskimi številkami v srebrnem tonu in črno-zlatimi kazalci, obdelanimi s Super-LumiNova. Modra pomožna številčnica je lakirana in prav tako ponuja gradientni rob z rodiranimi kazalci, prevlečenimi s Super-LumiNova.

Pod zadnjim delom ohišja iz safirja pa se skriva bistvo časomera, avtomatsko gibanje Hermès H1837, ki si ga je zamislil Vaucher, tokrat z modulom potovalnega časa Chronode. Mehanizem, ki utripa s frekvenco 28.800 vph, zagotavlja 40-urno rezervo moči in je okrašen z vzorcem »H«, značilnim za znamko. Kot bi pričakovali, so ure opremljene s pasovi Hermès iz aligatorskega ali telečjega usnja Swift z zaponkami, ki se ujemajo z materialom ohišja.

Asimetrična ušesa v obliki stremena in ‘galopirajoče’ poševne arabske številke ure Arceau nas popeljejo nazaj k izvoru Hermèsa, ki je začel svojo pot leta 1837 kot proizvajalec jermenov in sedel v Parizu. Ravno zaradi tega so bili konjeniški motivi vedno priljubljeni v Hermèsu, enem najstarejših francoskih družinskih luksuznih podjetij. Značilne linije Arceauja je oblikoval Henri d’Origny leta 1978, slavni umetniški vodja Hermèsa, ki je definiral le gout Hermès v šestih desetletjih svojega dela v pariškem Maisonu.