ŠE KAKO ŽIVA LOBANJA

Znamka Bell & Ross včasih resnično uživa v tem, da se oddalji od svoje običajne tematike, povezane z letalstvom in vojsko. Leta 2009 je urarska hiša tako postala ena prvih, ki je ustvarila uro z navdihom lobanje. Od takrat se je družina BR 01 Skull povečala na deset članov, ki so med zbiralci zelo iskani, na vrsto pa so zadnjič prišli leta 2020, ko je avantgardna izvedba Cyber ​​Skull znova razširila to ikonično serijo. Njen fasetiran dizajn je predstavljal skok v prihodnost in izjemen tehnični uspeh.

Danes, leta 2021, najnovejši dodatek liniji, Cyber ​​Skull Sapphire Only Watch 21, krasi ohišje iz safirnega kristala, katerega oranžno obarvana lobanja je na dobrodelni dražbi Only Watch zbrala neverjetnih 220 tisoč evrov, kar je dvakrat več od najvišje ocenjene vrednosti. Resničen uspeh! No, izvedba Cyber ​​Skull Sapphire, o kateri pišemo danes, pa je različica te izjemne ure, namenjena za širšo javnost, ki reproducira celotno ohišje iz safirja, vendar je fasetirana lobanja pri tej različici prozorna. No, širša javnost je vendarle malce neroden izraz, saj je tudi ta izvedba omejena na deset kosov.

Zasnova nove Cyber ​​Skull Sapphire sovpada z drugimi urami z zasnovo lobanje v neovintage slogu, saj se ostri robovi ohišja poigravajo s svetlobo, pri čemer več plasti množi perspektive in odseve. No, zanimivost pa so viri navdiha. Mednje sodi avantgarda, saj se ura pokloni ultramodernemu svetu informatike in virtualne tehnologije, fasetiran, pikseliziran dizajn pa je pravi poklon digitalni umetnosti. Med vire navdiha sodi tudi origami, saj kotna oblika spominja na staro japonsko umetnost zlaganja papirja, preneseno v prihodnost, opažen pa je tudi navdih vojskovanja, saj je ohišje oblikovano kot trup ameriškega stealth bombnika F117. Ta fasetirana oblika plovilu omogoča, da izgine z radarskih zaslonov. Vse oči pa so uprte v Cyber ​​Skull Sapphire. BR 01 Cyber ​​Skull Sapphire pa poleg vrhunskega dizajna pooseblja tudi urarsko odličnost, saj se vrhunska ura ponaša z avtomatskim gibanjem BR-CAL.209. Ročno navijajoče se gibanje, razvito posebej za to uro, je skoraj nevidno in nosi obliko lobanje. Skeletonizirana sestava razkriva nekaj zanimivih tehničnih delov, vključno z zobniki ter utežjo. Plošča in mostovi sledijo obrisu lobanje, na koncu pa posežejo pod prečne kosti. Vzmetna utež, postavljena ob 12. uro, simbolizira možgane v tej lobanji, ki je še kako živa.