ROLEX SVOJ NAVDIH VRAČA DRUŽBI

Eden od načinov vračanja znamke Rolex družbi je pobuda Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, ustanovljena leta 2002 za pomoč pri prenosu umetniškega znanja in obrti iz ene generacije v drugo. Ponazarja Rolexovo stremljenje k odličnosti, ki ga simbolizira beseda »Perpetual«.

  

Letos bo tako pet najbolj priznanih svetovnih umetnikov – El Anatsui (vizualne umetnosti), Bernardine Evaristo (literatura), Jia Zhang-Ke (film), Anne Lacaton (arhitektura) in Dianne Reeves (glasba) mentoriralo izjemne nastajajoče umetnike, udeležence cikla 2023–2024 pobude Rolex Mentor and Protégé Arts.

Ganski kipar El Anatsui je za svojo varovanko izbral južnoafriško vizualno umetnico Bronwyn Katz, britanska avtorica Bernardine Evaristo je izbrala gansko pisateljico Ayesho Harruna Attah, kitajski filmski ustvarjalec Jia Zhang-Ke je izbral filipinskega filmskega ustvarjalca Rafaela Manuela, francoska arhitektka Anne Lacaton je izbrala libanonsko-armensko arhitektko Arine Aprahamian, ameriška jazz pevka Dianne Reeves pa je izbrala južnokorejskega pevca in skladatelja Song Yi Jeona. Mentorji in njihovi varovanci bodo prihodnji dve leti ustvarjalno sodelovali, saj se najvišja raven umetnosti prenaša na starodaven način med generacijami.

Od svoje uvedbe je program združil 63 največjih svetovnih umetnikov s 63 nastajajočimi talenti z vsega sveta. Rolex je nove mentorje in njihove varovance naznanil med slovesnostjo na newyorški glasbeni akademiji Brooklyn (BAM), v okviru dvodnevnega Rolex Arts Weekenda, ki praznuje vrhunec cikla programa 2020–2022.

VIZUALNA UMETNOST − EL ANATSUI IN BRONWYN KATZ

Ganski umetnik El Anatsui je z avro Afrike pomagal na novo definirati svet svetovne umetnosti, hkrati pa je s svojimi monumentalnimi skulpturami in instalacijami, ki prepletajo slikarstvo, tekstil, kiparstvo in oblikovanje, zajel uporabo vode, vetra, lesa, gline, kamna in kovine, tiskarskih plošč, aluminijastih pokrovov steklenic in drugih najdenih materialov. Njegova varovanka, Južnoafričanka Bronwyn Katz iz Cape Towna, je podobno vključila kiparstvo, instalacijo, video in performans v svoje priznano, niansirano delo, ki uporablja najdene naravne materiale, kot je železova ruda, ali ponovno uporabljene proizvodne predmete, vključno z vzmetnicami.

LITERATURA − BERNARDINE EVARISTO IN AYESHA HARRUNA ATTAH

Bernardine Evaristo, ki je leta 2019 postala prva temnopolta ženska in prva temnopolta Britanka, ki je za svoj roman Girl, Woman, Other prejela prestižno nagrado Booker, je avtorica desetih knjig, ki raziskujejo afriško diasporo, in številnih drugih kratkih del iz sveta leposlovja, poezije, dramatike, esejev in novinarstva. Njena varovanka Ayesha Harruna Attah je del nove generacije afriških pisateljev, ki si uveljavljajo ime v literarnih krogih. Senegalsko-ganska avtorica je izdala pet romanov: Harmattan Rain (2009), Saturday’s Shadows (2015), The Hundred Wells of Salaga (2018), The Deep Blue Between (2020) in Zainab Takes New York (2022), ki izzivajo obstoječe predsodke o afriških navadah skozi njeno živahno pripovedovanje.

FILM − JIA ZHANG-KE IN RAFAEL MANUEL

Jia Zhang-Ke, ki velja za enega najdrznejših današnjih kitajskih filmskih ustvarjalcev, je postal vodilna oseba v »šesti generaciji« kitajskih režiserjev po letu 1990. Njegovi zgodnji filmi, znani kot trilogija Shanxi, so ujeli trenutke prehoda v kitajski družbi. Od takrat je prejel vrsto najvišjih nagrad, vključno z zlatim levom na beneškem filmskem festivalu leta 2006. Varovanec Jia Zhang-Keja, večkrat nagrajeni filipinski filmski ustvarjalec Rafael Manuel, je svoje stvaritve utemeljil s študijem filozofije in vizualnih komunikacij. Manuel trenutno dela na svojih prvih dveh celovečernih filmih: Filipiñana (ki temelji na njegovem kratkem filmu s tem imenom) in Patrimonio.

ARHITEKTURA − ANNE LACATON IN ARINE APRAHAMIAN

Anne Lacaton iz Lacaton & Vassal, ki je bila imenovana za nagrajenko Pritzkerjeve nagrade za arhitekturo 2021, je mednarodno priznana za načrte, ki povečujejo človeški in okoljski potencial discipline ter trajnostno izkoriščajo že obstoječe vire. Njena varovanka, libanonsko-armenska arhitektka, oblikovalka in raziskovalka Arine Aprahamian, prav tako zagovarja inovativno, cenovno dostopno in trajnostno vizijo prihodnosti skozi arhitekturo, kar je razvidno iz najsodobnejših zgradb in projektov, ki sta jih ona in njen studio MÜLLER APRAHAMIAN zasnovala v Bejrutu, Londonu in Armeniji.

GLASBA − DIANNE REEVES IN PESEM YI JEON

Petkratna dobitnica grammyja Dianne Reeves, priznana po svoji dih jemajoči virtuoznosti, improvizacijski spretnosti in edinstvenih stilih jazza in R&B, velja za najbolj ugledno jazz vokalistko na svetu. Njen najnovejši album, Beautiful Life, je prejel grammyja za najboljšo jazzovsko vokalno izvedbo, že prej pa je prejela isto nagrado za tri zaporedne skladbe. Reevesinna varovanka, Song Yi Jeon, južnokorejska pevka modernega jazza in skladateljica, ki je svoj edinstven zvok razvila na slovitem glasbenem kolidžu Berklee v ZDA v Bostonu, je znana po svojem hipnotičnem glasu, ki ga primerjajo z voljnim instrumentom brez besed, pa tudi po njeni neprimerljivi improvizaciji. Leta 2018 je Jeon izdala svoj prvi album Movement of Lives.