REVOLUCIJA LOVLJENJA SVETLOBE

Kje vi, naaši dragi bralci, najdete navdih pri iskanju inovacij? V naravi, literaturi, umetnosti, sami v sebi? No, kot zanimivost, podjetje vivo je navdih našlo v ciklu dneva in noči ter odkrilo material, ki pod vplivom UV-svetlobe spreminja barvo. Tehnologija fotokromnega stekla, ki spreminja barvo, omogoča, da zunanjost naprave odvisno od svetlobnih razmer prikazuje dve popolnoma različni barvi. S to tehnologijo so barve živahnejše kot pri tehnologijah spreminjanja barv, ki temeljijo na elektrokromizmu.

  

Zahtevna pot do prebojne tehnologije

Raziskovalna skupina podjetja vivo je od leta 2018 eksperimentirala z nešteto različnimi materiali, tudi s fotokromnimi materiali. Izkazalo se je, da materiali, ki so jih uporabljali v zgodnji fazi, ne dosegajo zahtevane vzdržljivosti in ogrožajo zasnovo CMF (Color, Material, Finish – barva, material, končna obdelava). Po preizkušanju šestih materialov, ki so jih dobavili proizvajalci iz Nemčije in z Japonskega, se je raziskovalna skupina končno odločila za material, ki se je dobro obnesel za uporabo v pametnih telefonih. Takrat se je že pisalo leto 2020.

Uporaba materiala brez vpliva na funkcije

Naslednje vprašanje se je pojavilo samo od sebe: kako uporabiti fotokromni material, ne da bi to vplivalo na funkcije pametnega telefona? Fotokromne molekule so razred molekul, ki ob stimulaciji s svetlobnim virom spremenijo barvo, barvni učinki pa so odvisni od notranje molekulske strukture materiala. Za izdelavo površine, ki spreminja barvo, je bila potrebna inovativna obdelava spodnje plasti folije, odporne proti eksplozijam, ki je bila pritrjena na zadnjo stekleno ploščo. Tako so lahko inženirji podjetja vivo zagotovili enakomerno spajanje spodnjega materiala in materiala, ki spreminja barvo. Uporabljeni materiali so bili izpostavljeni različnim svetlobnim razmeram, kot je naravna sončna svetloba, različno dolgo časa in različnim temperaturam okolja. Zanimivo je, da so UV-lučke za nohte zaradi svoje prilagodljivosti poleg laboratorijskih UV-luči kasneje postale ena od izbir za spodbujanje UV-svetlobe. Preučili so več kot 15 različnih barv in le nekaj učinkov spreminjanja barve je prestalo strogi pregled na poti do potrošnika.

Vodotesen in proti vremenskim vplivom odporen dizajn

Eno od pomembnih meril je bilo testiranje odpornosti proti vremenskim vplivom in staranju. Prototipi so bili podvrženi strogim poskusom v laboratoriju vivo, vključno s testom UV-staranja, pri čemer so prototipe 96 ur obsevali z napravo Q-Lab QUV Accelerated Weathering Tester. En cikel testiranja je obsegal štiri ure izpostavljenosti UV-žarkom in štiri ure kondenzacije vlage, celoten postopek pa se je ponovil v 12 ciklih. Drugi poskus se je nanašal na sončno sevanje. Prototipe, postavljene v škatlo pod hermetično svetilko, so obsevali 20 ur, štiri ure pa so bili v temi.

Kot je bilo načrtovano, so tehnologijo fotokromnega stekla, ki spreminja barvo, uspešno uvedli julija 2021. Po oblikovanju novih standardov za preverjanje testiranja so bili fotokromni materiali prvič uporabljeni na serijsko proizvedenih izdelkih. Danes se uporabljajo v treh serijah pametnih telefonov vivo v Evropi, V21, V23 in nedavno tudi v Sloveniji predstavljenemu  modelu X80 Lite.