RESTAVRACIJA, KI JE SPREMENILA POMEN TREH MICHELINOVIH ZVEZDIC

Michelin z veseljem predstavlja izbor restavracij za leto 2023 v vodniku MICHELIN po Franciji. Novi vodnik je bil razkrit na izjemni slovesnosti v Strasbourškem glasbenem in kongresnem centru v Alzaciji, udeležili pa so se ga lastniki restavracij in strokovnjaki iz več kot 500 restavracij z Michelinovimi zvezdicami v Franciji in Evropi. Med nagrajenci je ena dodatna restavracija s tremi zvezdicami MICHELIN, štiri dodatne restavracije z dvema zvezdicama MICHELIN, 39 dodatnih restavracij z eno zvezdico MICHELIN in osem dodatnih restavracij z zeleno zvezdico MICHELIN.

  

Izbor restavracij Michelinovega vodiča po Franciji za leto 2023 skupaj vključuje 630 restavracij z zvezdicami MICHELIN: 29 restavracij s tremi zvezdicami MICHELIN, 75 restavracij z dvema zvezdicama MICHELIN in 526 restavracij z eno zvezdico MICHELIN po vsej Franciji.

Restavracija La Marine, skrita na konici otoka Noirmoutier, v zalivu L’Herbaudière, se s po novem s tremi MICHELINOVIMI zvezdicami uveljavlja kot ena najboljših restavracij v Franciji. Pristno raziskovanje oceana in užitnih obalnih rastlin v bistvu kulinarike chefa Alexandra Couillona prinaša edinstven kulinarični pristop k francoski gastronomski pokrajini, kreacije kuharja, ki so racionalizirane in popolnoma zakoreninjene v tem terroirju, pa se spreminjajo skozi vse letne čase z rastlinami, nabranimi ob obali, in svežimi morskimi sadeži z ribje tržnice Noirmoutier. Okusi so osupljivi in drzni, kakovost izdelkov je izjemna, metode kuhanja – kjer prevladuje dušenje – pa zahtevne. Za postrežbo skrbi kuharjeva žena Céline Couillon, ki izkazuje natančnost, premišljenost in skrb. Te vrline so bistvene pri ozaveščanju o pionirski filozofiji tega trajnostnega obrata, ki si od leta 2020 lasti tudi MICHELINOVO zeleno zvezdico.

»S 44 dodatnimi restavracijami z MICHELINOVIMI zvezdicami, vključno s 37 zunaj pariškega metropolitanskega območja, izbor 2023 potrjuje, da je v svetu francoske gastronomije veliko odličnosti, ustvarjalnosti in predanosti. Nosijo jih talenti – pogosto mladi talenti –, ki prevzemajo pobude in razkrivajo svoj potencial, vsaka restavracija pa v celoti odraža terroir, na katerem je ustanovljena. Kuharji na njihovem čelu zagotavljajo značilne kulinarične izkušnje in spodbujajo gospodarske, človeške in kulturne povezave,« pripomni Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnikov MICHELIN.

MICHELIN vodnik po Franciji 2023 na kratko:

2962 priporočenih restavracij, vključno z:

  • 29 restavracij s 3 zvezdicami, vključno z 1 dodatkom;
  • 75 restavracij z 2 zvezdicama, vključno s 4 dodatki;
  • 526 restavracij z 1 zvezdico, vključno s 39 dodatki;
  • 90 restavracij z 1 zeleno zvezdico, vključno z 8 dodatki;
  • 419 restavracij One Bib Gourmand, vključno z 49 dodatki.

»Zahvaljujoč Alexandru in Céline Couillon in njuni ustanovitvi te izredne gastronomske destinacije je definicija restavracije s tremi MICHELINOVIMI zvezdicami zdaj bolj živahna kot kdaj koli prej. La Marine je “vredna obvoza”, ker nas odnese na otok Noirmoutier in pusti za vedno spremenjene. Ekipa restavracije je bila že nagrajena z MICHELINOVO zeleno zvezdico kot priznanje za izjemno ekološko odgovorno zavezanost, a kljub temu ekipa še naprej igra bleščečo simfonijo.«