RESNIČNO ŽIVETI SVOJ ROMAN, A ARGYLLE JE DIVJI, POPOLNOMA DIVJI!

Avtorica vohunskih romanov bo v spremstvu vohuna bežala pred morilci, meja med izmišljenim svetom, ki ga je ustvarila v romanih, in resničnim pa bo zabrisana. Film je režiral in produciral Matthew Vaughn (franšiza Kingsman, Kick-Ass) po scenariju Jasona Fuchsa (I Still See You). V filmu zaigrajo sami znani vrhunski igralci, kot so Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Henry Cavill, John Cena, Dua Lipa, Bryan Cranston, Sofia Boutella, Ariana DeBose, Catherine O’Hara in Samuel L. Jackson. Bryce Dallas Howard (franšiza Jurski svet) upodobi Elly Conway, samotarsko avtorico najbolj prodajanih vohunskih romanov, ki večere najraje preživlja doma pred računalnikom in z mačkom Alfiejem. Toda ko zapleti Ellynih izmišljenih knjig – ki se osredotočajo na tajnega agenta Argylla in njegovo misijo razkriti globalno vohunsko združbo – začnejo odražati tajne akcije resnične vohunske organizacije, njeni mirni večeri doma postanejo preteklost. Elly z mačkom Alfiejem v nahrbtniku in v spremstvu vohuna Aidena (dobitnik oskarja Sam Rockwell), ki je alergičen na mačke, dirka po vsem svetu, da bi ostala korak pred morilci, pri tem pa se meja med njenim izmišljenim in resničnim svetom pričenja brisati. V trilerju zaigra vrhunska igralska zasedba – Henry Cavill (The Witcher), John Cena (Hitri X), dobitnica oskarja Ariana DeBose (Zgodbe z zahodne strani), dobitnica grammyja superzvezdnica Dua Lipa (Barbie), dobitnik emmyja in nominiranec za oskarja Bryan Cranston (Kriva pota), dobitnica emmyja in ikona komedije Catherine O’Hara (Dobrodošli v Schitt’s Creek), Sofia Boutella (Kingsman: tajna služba) in legendarni Samuel L. Jackson. Producenti filma so Matthew Vaughn, Adam Bohling (franšiza Kingsman), Jason Fuchs in David Reid (franšiza Kingsman), izvršni producenti pa Adam Fishbach, Zygi Kamasa, Carlos Peres in Claudia Vaughn. V filmu zaigra maček po imenu Chip, njegova lastnica pa je nekdanji supermodel Claudia Vaughn, bolj poznana kot Claudia Schiffer, ki je soproga režiserja Matthewja Vaughna, pri filmu pa sodeluje tudi kot izvršna producentka.

  

POGOVOR Z IGRALKO BRYCE DALLAS HOWARD (v filmu ELLY CONWAY):

Kakšen je bil vaš odziv, ko ste izvedeli za ta projekt?

BDH: To delo je bilo nekoliko nenavadno, saj nisem vedela za film ali za priložnost, da bi v njem igrala, potem pa mi je Matthew Vaughn kar naenkrat po elektronski pošti poslal scenarij in rekel: “Režiral bom vohunski film z naslovom Argylle in rad bi, da si ogledaš scenarij in razmisliš o vlogi Elly Conway.” Prebrala sem ga in pomislila: “To je zagotovo najboljša vloga, kar sem jih igrala v vsej svoji karieri! Brez dvoma.”

To je tako izvirna zgodba.

BDH: Izjemna zgodba! Argylle je zelo zabaven film, ker so liki zabavni, pa tudi zato, ker je v njem toliko preobratov. Vsakdo, tudi jaz, ki je prebral scenarij, je doživel isto izkušnjo, ko si rekel: “O moj bog, to je super!” in nato: “Ne!”, čemur je sledilo: “Čakaj, kaj?”, dokler nisi rekel: “Aha, ja!” To je ena velika vožnja. Na voljo je toliko zgodb, a ko prebereš eno, ki je tako neverjetno domiselna, sveža in agresivno zabavna, resnično izstopa.

Kako vam jo je opisal Matthew Vaughn?

BDH: Matthew jo je opisal, kot nekakšno mešanico filma Romancing the Stone in filma Bournova identiteta. Zamisel je, da Elly Conway spoznate kot pisateljico, nato pa jo popelje na nepričakovano pustolovščino, ki je podobna dinamiki med Kathleen Turner in Michaelom Douglasom v filmu Romancing the Stone ter tistim filmom iz osemdesetih let s spektaklom, odličnimi liki in pustolovščino v enem. In potem se pojavi vidik Bournove identitete z likom Sama Rockwella, kar je bilo prav neverjetno brati, preprosto zelo kul in sveže. Veste, veliko elementov v Argylu so tropi, ki jih občinstvo obožuje, vendar se vedno najde kakšen preobrat, zaradi katerega je vse nepričakovano – ne glede na to, ali gre za lik, zaplet, scenografijo ali slog. Argylle je divji, popolnoma divji!

In kakšen je vaš odnos do lika?

BDH: To je eden od tistih likov, ob katerih ob branju pomisliš: “O moj bog, ta lik bi lahko igrala.” Sem hčerka pisateljice in vsekakor mačja oseba in tudi njeni kostumi so vse stvari, ki bi jih nosila v svojem resničnem življenju. Tako da sem se z njo zelo povezala. Je večdimenzionalna in hkrati zelo specifična glede tega, kdo je. Elly me je spominjala na Holly Hunter v filmu Broadcast News, saj je neverjetno dinamičen lik s toliko plastmi. Z Elly Conway sva si zelo podobni.

Kakšen je bil občutek, ko ste jo upodabljali?

BDH: To, da sem dobila to vlogo, se mi je zdelo kot čudež na številnih ravneh, bilo mi je v veliko veselje, pa tudi v veliko moč in zadovoljstvo. Ta lik se mi je zdel prav posebno narisan in premišljeno ustvarjen.

Kje je Elly v svojem življenju, ko jo spoznamo?

BDH: Film se začne z zelo napeto, klasično, vznemirljivo vohunsko sekvenco o Argyllu, ki ga igra Henry Cavill, in popolnoma se potopite v njegov svet. V te like se zaljubiš, tako zelo, da si želiš ostati z njimi. Potem pa se nepričakovano zgodba preseli k ženski v Koloradu po imenu Elly Conway, ki bere v knjigarni. Pravzaprav bere roman, ki ga je napisala, in vsi prizori, ki ste jih pravkar doživeli kot občinstvo, se dogajajo v tej knjigi. Ko spoznate Elly in z njo preživite nekaj časa, izveste, da je pisateljica, ki ima pomemben odnos s svojim mačkom po imenu Alfie, in da je njena mama njena najboljša prijateljica. Sicer pa je precej samosvoja vrsta osamljene osebe, kjer je najboljša stvar v njenem življenju njena domišljija.

In kaj se zgodi?

BDH: Izveste, da je tik pred dokončanjem svojega naslednjega romana, ki je zelo pričakovan. Zato je Elly pod pritiskom, vendar ji uspe knjigo dokončati in jo poslati mami. Nato jo mama pokliče nazaj in ji reče, naj napiše še eno poglavje, da bo knjigo zaključila z odmevom. Elly je kot vsaka ustvarjalna oseba, ki nekomu pošlje dokončano delo in ji rečejo, da ni dokončano, razočarana. Vendar želi za svoje oboževalce ustvariti tudi najboljšo knjigo, ki jo lahko, zato se odloči, da se bo z mačko odpeljala z vlakom k svoji najboljši prijateljici in neuradni urednici, svoji mami, da bi dokončala to knjigo. Na vlak pa se odpravi zato, ker se boji letal – Elly ima veliko fobij in tesnob ter je najmanj avanturistična oseba na svetu.

Koga sreča na vlaku?

BDH: Spozna fanta po imenu Aidan, ki bere izvod njene zadnje knjige in je videti kot Big Lebowski, ki jo dopolnjuje, nato pa nima nobenega smisla, ko ji predlaga, da je vohun in da je vlak poln drugih vohunov, ki jo poskušajo ubiti. Ima nekakšno razmerje z namišljeno različico vohuna Argylla, v katerega se nekako naseli Aidan, ko ga pogleda. Med sekvenco na vlaku vidite, kako se ta zamisel razvija, in to je razburljivo, igrivo in zelo po Matthewu Vaughnu.

Od takrat naprej postane res razburljivo in nepredvidljivo …

BDH: Da, ta film je zelo zabaven. Je mešanica številnih različnih žanrov, ki še nikoli niso bili združeni: romantična komedija, plesni muzikal, vohunski triler, pustolovščina. Je neverjetno zabaven in navsezadnje izpolnitev želja zame osebno in tudi za gledalce, saj so vsi zabavni žanri združeni v zgodbo, ki je zabavna na številnih ravneh. To je pravi film!

In ima veliko akcije. Kakšen je bil ta vidik snemanja za vas?

BDH: Rad imam filme, ki so fizični, saj mislim, da je to del zabave pri njihovem ustvarjanju. Všeč mi je spektakel in to, da ljudje pridejo gledat stvari, ki jih še niso videli, in tu imamo ogromno akcije in borilnih sekvenc. A čeprav sem trenirala in opravila veliko fizičnega dela, je bilo še vedno veliko stvari, ki jih nikoli ne bi mogla narediti in so bile dosežene s pomočjo izjemnih igralcev in kaskaderjev. Ekipa kaskaderjev, režiser druge enote, koordinator bojev in koreograf so bili tako odlični in izjemni. To je bil plod sodelovanja, pri čemer je bil Matthew Vaughn naš neustrašni vodja.

Kakšna je bila izkušnja tako tesnega sodelovanja s Samom Rockwellom?

BDH: Delo s Samom je zelo zabavno. Vedno je pripravljen na dobro zabavo in vse, kar počne, ima svojstven pridih, ki je edinstven. Je precej čaroben igralec in nekaj, kar je bilo neverjetno in navdušujoče, je bilo opazovati, kako Sam in Matthew sodelujeta in kako se njune velesile povezujejo. Sam Rockwell je izjemen pri improvizaciji. Je tako pristen in spontan, lik pa potisne na mesta, ki so precej ostra – kar se mi zdi, da je zelo pohvalno za Matthewa Vaughna. Oba sta v tem genialna in nekako sem bila navdušena nad kemijo med režiserjem in igralcem ter nad tem, kaj je zaradi tega nastalo. Sam je drzen, pogumen, ranljiv, srčen igralec in neverjetno podpira vse, s katerimi dela. Za vsakogar mu je zelo mar in daje vse od sebe ter se s takšnim veseljem vrže v delo. V veselje mi je bilo delati s takšnim človekom, ki ti da občutek, da je vse mogoče. Zato bodimo ustvarjalni, igrajmo se in bodimo malo nevarni. Običajno se ne izpostavljam zunaj meja in čudovito je bilo, da mi je partner na prizorišču vedno znova dovolil to.

Resnica je, da se Argylle lahko pohvali s tiho izjemno igralsko zasedbo.

BDH: Vsakič, ko sem izvedela, da se je filmu pridružil nov igralec, sem si rekla: “Čakaj, kako je lahko to še boljše?” Če ni Sam Rockwell, so to Catherine O’Hara, Bryan Cranston, Samuel L. Jackson, John Cena, Ariana DeBose, Sofia Boutella … Zelo redko se zgodi, da se tako močno nadarjena igralska zasedba zbere na tak način, in mislim, da je to posebnost Matthewa – on ustvarja močne ansambelske filme. In to je tisto, v čemer Argylle živi, v dinamiki vseh teh različnih likov. Zato sem si ves čas mislila: “Hvala, da si izbral še eno legendo, s katero bom lahko igrala v prizoru.”

In kako je bilo deliti prizore z mačkom Alfiejem?

BDH: Sem nora na živali in obožujem mačke, zato je bilo imeti v filmu lik, ki je maček, nekaj posebnega, še bolj pa zato, ker je Chip, ki igra Alfieja, maček Matthewove hčerke. In čeprav smo imeli mačjega skrbnika in vse podobne stvari, je bilo na koncu dneva to zelo ljubko, saj je Matthew želel, da bi bilo Chipu udobno in da bi bil srečen in ne bi bil pod stresom ali kaj podobnega. Je odličen maček in zelo miren.

Po čem se Matthew Vaughn razlikuje od drugih filmskih ustvarjalcev?

BDH: Matthew se od drugih filmskih ustvarjalcev razlikuje po številnih stvareh, začenši z vidika občinstva, saj je tiste vrste filmski ustvarjalec, zaradi katerega gledate nekaj in si rečete: “Oh, to je tako Matthew Vaughn” ali “To se zdi kot film Matthewa Vaughna”. Mislim, da so Matthewovi filmi takšen odraz njegovega okusa in tega, kar prinaša kot zabavljač. Naš direktor fotografije George Richmond je rekel nekaj, kar sem si med procesom zares vzela kot mantro, in sicer: “Vaughnu zaupamo.” In res smo mu zaupali, a če bi lahko z eno besedo opredelila, kaj Matthew počne, bi bila to beseda “drznost”. Sprejema drzne odločitve.

Kako bi na kratko opisali podjetje Argylle?

BDH: Rekla bi, da gre za vohunski film z zapletom za zapletom, ki ga nikoli ne boste pričakovali, ter da je zelo igriv in precej divji.

POGOVOR Z IGRALCEM JOHNOM CENO (v filmu WYATT):

Kdo je Wyatt? In kakšen je njegov odnos s superšagentom Argyllom?

JC: Vedno pravijo, da je za nastanek človeka potrebna vas, in Argylle je zelo impresiven človek, vendar je za njegov obstoj potrebna vas. Mislim, da je beseda “pomočnik” odlična beseda za opis mojega lika, in tega ne govorim z negativno konotacijo. Wyatt ima zelo edinstven nabor spretnosti – je nekakšen “jack of all trades” in vidiš, da je v njem veliko več kot le mišice. Ima tehnične sposobnosti in orožje, ima vojaško ozadje, je zelo inteligenten in pod pritiskom zelo miren. Argylle in Wyatt sta odlična ekipa, v kateri izredno dobro razumeta svoj obstoj v odnosu drug do drugega.

Kakšna je njegova vloga kot del te edinstvene vohunske ekipe?

JC: Wyatt podpira Argylla in se v ekipo vklaplja kot ta mojster vseh poklicev. Vsekakor je tam za mišice in podporo, če je to potrebno, lahko pa tudi nosi svojo težo v katerem koli pogledu. Če ga potrebujete za razbijanje požarnega zidu ali infiltracijo v določene ravni tehnologije, lahko to stori. Po potrebi lahko opravlja tudi izvidniške in taktične naloge. Zato menim, da je vešč različnih področij. Ekipa je majhna, saj ko imaš ljudi, ki so nadarjeni za skoraj vse discipline, potrebuješ le nekaj ljudi.

Ko ga spoznamo, nosi havajsko srajco, ki je v nasprotju z Argyllovo klasično vohunsko obleko po meri.

JC: Očitno ga ni strah nositi svetle havajske srajce na vidnem mestu, vendar menim, da Argylle na tem področju daleč presega Wyattove sposobnosti. Vem, da je Wyatt odlikovan ameriški vojak, ki verjetno predvsem uživa v bravuri, vendar mislim, da mu manjka ta niansirana sposobnost gladkega vstopanja in izstopanja iz prostora, medtem ko je Argylle to sposoben izvajati brezhibno. Tu se poglobite v prednosti vsakega lika in razumete, zakaj je ekipa tako pomembna. Menim, da je Argylle najboljši vohun, saj je v svoji “bondovski” podobi sposoben nemoteno prehajati skozi okolje. Wyatt morda tega nima, vendar je dober vohun v tem, da se lahko tekoče spozna na tehniko, orožje in taktiko. Je le manj subtilen.

Kako ste dobili to zabavno vlogo?

JC: Kot vsako drugo vlogo, s srečo in s tem, da sem rekel “da” čudoviti priložnosti. Ko me je Matthew nagovoril, sem bil nekako že v igri, saj naravnost obožujem franšizo Kingsman in njegovo sposobnost, da snema slogovno in pripoveduje na način, kot to počne on. Njegovo delo me je navdušilo, potem pa je bil tako velikodušen s svojim klicem. Rekel je: “Hej, imam ta koncept in vem, da je to le majhna ponudba, a upam, da bomo, če se bo izšlo, razširili to vesolje.” Odgovoril sem mu, da mi je vseeno, ali se bom moral samo sprehajati po zaslonu. Želel sem delati z Matthewom Vaughnom in se naučiti njegovega procesa ter vrste človeka, kakršen je.

Kako se je na koncu izkazala izkušnja?

JC: Ta vloga je bila zelo prijetna izkušnja. Če iz tega ne bo izšlo nič več, sem bil tam in to naredil, kar je res super. In klobuk dol pred Matthewom, ker je bil tako velikodušen in se je trudil, da bi me tako zapeljal, vendar je prodajal nekomu, ki je že kupoval.

V filmu Argylle je dogajanje na edinstven način povezano s pripovedjo.

JC: Da, in mislim, da z namenom, saj se mi je po branju scenarija zdelo, da je odlično opredelil like in vas nato poslal na drugo stran edinstvenega vesolja z nepričakovanimi junaki, kjer se akcija nikoli ne ustavi.

Kakšen je bil občutek biti del tako izjemne igralske zasedbe?

JC:V čast mi je biti del projekta s toliko velikimi imeni in talentom. Kot vedno pravim, če si najpametnejša oseba v sobi, si v napačni sobi. V tem primeru sem bil v pravi sobi. Učenje od vseh, ob katerih sem bil, čeprav za kratek čas, je bila odlična izkušnja.

Kako je bilo delati s Henryjem Cavillom, ki uteleša vlogo najboljšega prijatelja in soigralca vašega lika, Argyla?

JC: Henry je naravnost žrebec in ima vse, kar si želite za vodjo franšize, zbranost, karizmo in profesionalnost. Preprosto ima nedoločljiv dejavnik “to”. In o tem ni dvoma, tudi ko se samo usedeš in ga vidiš na stolu za ličenje. Poleg tega je z njim absolutno užitek delati, saj je izjemno požrtvovalen in vedno na voljo, tudi izven kamer. Več si od profesionalca ne bi mogla želeti.

In kaj lahko rečete o Ariani DeBose, ki igra vašo terensko tehničarko Keiro?

JC: Ariana je zelo zabavna in ima neko energijo, ki se ne izklopi – vedno je v pogonu! Zagotovo bi si želel z njo delati več, saj mislim, da sva si delila veliko iste energije, vendar sem bil tu nekako priklenjen na Wyattove omejitve. Vseeno pa je bilo super, da sem jo lahko videla, kako dela svoje stvari.

Omenili ste, da se zelo veselite sodelovanja z Matthewom Vaughnom. Kaj lahko zdaj, ko ste to storili, poveste o tej izkušnji?

JC: No, vedno rad zaupam filmskemu ustvarjalcu in pri Matthewu Vaughnu je bilo to enostavno premostiti z zaupanjem. Ima tako briljanten um in je popolnoma odprt, da se lahko nasloni na vsak pogovor. Poleg tega Matthew ni samo filmski ustvarjalec, ampak tudi človek, ki ima veliko idej. Pri njem so koncepti, trženje in vse drugo združeni v film. Zato vem, da če mi pove kakšno informacijo, ne gre le za to, da bi vrgel stavek ven – o vsem je popolnoma celostno razmislil.

In kako bi opisal film?

JC: Naš cilj je bil zabavati občinstvo. Argylle je akcijska komedija, ki vas drži na robu sedeža. To je film, ki ga lahko dobro prebavijo po vsem svetu in zaradi fizične pokrajine razumeš, za kaj gre, čeprav ti morda manjkajo nekatere nianse. Mislim, da bo svetovno občinstvo lahko sedelo in zares uživalo v tem filmu.