RENAULT ZOE, VOZILO, KI IMA ZAGOTOVLJENO MESTO V ELEKTRIČNI DVORANI SLAVNIH

Uvod

Majhna električna vozila so s časom in razvojem tehnologij postala precej priljubljena v svetu avtomobilizma. Kar je zanimivo je to, da je imel do nedavnega Renault trg za takšne avtomobile povsem pod svojim okriljem, povečana aktivnost drugih znamk pa je francoskega proizvajalca prisilila v to, da nekoliko prilagodi pristop pri nadgradnjah sicer najbolj prodajanega električnega vozila v Evropi.

Zgodovina

Novi Zoe je tako na trg prispel leta 2019, pri čemer pa Renaultovi inženirji niso popolnoma spremenili zasnove prvega modela – vendarle se zmagovalnega konja ne menja. Nova izvedenka je s tem videti podobno kot original, predvsem zato, ker se pod novo preobleko še vedno isti avtomobil – tisti, ki je bil predstavljen leta 2012 in od takrat nadgrajen z učinkovitejšimi motorji in večjimi baterijami.

Spremembe

No, kljub temu je bila zunanjost nekoliko spremenjena. Kaj pa notranjost? Ta je popolnoma nova. V ospredje je tako postavljen velik portretni zaslon na dotik s povečano odzivnostjo, ki na armaturni plošči kraljuje v kombinaciji z novimi vrhunskimi materiali, ki nadomeščajo plastiko v starejših modelih. Med posodobitvijo je vozilo prejelo tud nove tehnologije za pomoč vozniku, kot so opozorilo pri zapustitvi voznega pasu, pomoč pri ohranjanju voznega pasu in nadzor mrtvih kotov, te pa so zasnovane tako, da se ta štiri metre dolgi mestni avtomobil bolje znajde tudi na avtocestah.

Baterija in doseg

Zoejeva večja baterija in izbirni, zmogljivejši motor “R135”, bi morala simpatičnega malčka pripraviti tudi na večje obremenitve in doseg, saj 52kWh paket, ki nadomešča 41kWh baterijo starega avtomobila, omogoča za do tretjino večji doseg, okrog 395 Km. Tudi polnjenje je hitrejše, saj Zoe podpira polnjenje z enosmernim tokom do 50 kW prek vhoda CCS, skritega za Renaultovo značko. Tovrstno standardno polnjenje na vseh modelih, razen na osnovnem pomeni, da je pol ure na takšnem polnilniku dovolj, da svojemu mestnemu spremljevalcu dodate približno 144 Km dosega. Običajni obcestni polnilnik z močjo 22 kW potrebuje eno uro za dodatnih 125 Km dosega.

Pogonski sklopi

Motor R135

Zoe E-Tech electric, opremljen z novim 100-kilovatnim motorjem, vam ponuja še več užitka in vznemirljivosti. Z močjo 135 KM in navorom 245 Nm vam omogoča, da uživate v njegovi izboljšani zmogljivosti za še več vsestranskosti in udobja, zlasti na avtocesti.

Motor R110

Motor R110 z močjo 80 kW (108 KM) in navorom 225 Nm zagotavlja vozilu Zoe E-Tech electric zmogljivost in vsestranskost ter resnično udobje med vožnjo, pri čemer ohranja doseg vožnje. 

Kaj smo vozili mi?

Na podlagi nivoja opreme ZEN je ZOE Limited opremljen s posebnimi značkami in pragovi. Zunanja ogledala so v tem paketu sijajno črna, avtomobil pa je opremljen s posebno oblikovanimi 16-palčnimi diamantnimi platišči Eridis. ZOE Limited je na voljo z motorjem R110.

Zaključek

Renault Zoe je doslej najbolje prodajan električni avtomobil v Evropi. Je zelo priljubljen – in to z dobrim razlogom. Pri Renaultu namreč pravijo, da stranke niso želele obsežnega preoblikovanja, temveč to, da bi podjetje svoja prizadevanja usmerilo na ključna problematična področja in ohranila nizke stroške uporabe in vzdrževanja. Tako smo na koncu dobili povsem novo izboljšano notranjost ter več sistemov za pomoč vozniku, močnejši motor in še večji doseg za praktično enako ceno.

Ne glede na prihodnost Zoeja, je njegovo mesto v električni dvorani slavnih že zagotovljeno.