RED BULL PREMIKA MEJE MOGOČEGA

Frédéric Fugen je eden izmed najbolj nadarjenih in inovativnih padalcev, letalcev z obleko wingsuit in BASE skakalcev na planetu. Kot del Soul Flyers, skupine mednarodnih športnikov, ki izvajajo projekte zračnih športov po vsem svetu, je izvedel nekaj resnično neverjetnih poletov. Med njegovimi najbolj norimi projekti so Vrata na nebu, ko je skočil z gorskega vrha in poletel v letalo, Sky Skiing, ko je izvedel 45-sekundno smučarsko rutino na nebu, preden je pristal in odsmučal z gore, polet mimo piramid v Gizi v wingsuitu, BASE skok z Burj Khalife in številni drugi projekti.

  

Nedavno pa je Frédéric prišel na idejo o projektu zasnovanem okoli enega izmed najbolj ikoničnih indijskih spomenikov – Tadž Mahala, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in je pogosto razglašen za eno od novih sedmih čudes sveta. No, prelet Tadž Mahala je bil uspešno izveden 11. in 12. oktobra 2022. Frédéric je skočil iz letala približno 1500 metrov nad morsko gladino in s svojo obleko wingsuit preletel Tadž Mahal z razdaljje bližino 510 metrov in pri tem dosegel hitrost 150 km/h. Nato se je povzpel približno 50 metrov, preden je odprl padalo in pristal v Gyarah Sidi (v prevodu Enajst stopnic), ostankih astrološkega observatorija mogulskega cesarja Humayuna na bregovih reke Yamuna, ki meji na Tadž. Z uspešnim zaključkom tega projekta je Frédéric dosegel nekaj, kar še ni uspelo nikomur – neposredni prelet Tadž Mahala brez uporabe zračnega plovila. Pri tem projektu sta se Frédéricu pridružila pogosta sodelavca Vincent Cotte in Aurélien Chatard, ki sta bila del nekaterih njegovih najbolj znanih zračnih projektov v zadnjih letih. Na svoje wingsuite so pri tem pritrdili barvne posode za dim, da so ustvarili čudovite prizore v zraku, medtem ko so bili turisti in obiskovalci Tadž Mahala navdušeni. Projekt je posnel znani snemalec zračnih športov Dino Raffault, ki je posnel številne Frédéricove projekte in je bil tudi del hollywoodskih produkcij, kjer je bilo vključeno snemanje iz zraka.

Frédéric, Vincent in Aurélien so bili nad dokončanjem projekta navdušeni. »Tadž Mahal je eno od svetovnih čudes in za nas je bilo neverjetno, da smo lahko leteli nad njim in predstavili naš šport v tako lepi pokrajini,« je dejal Frédéric po pristanku na bregovih reke Yamuna. Frédéric, Vincent in Aurelien so imeli kot izkušeni letalci vse potrebne izkušnje in strokovno znanje za izvedbo tega projekta. A kot so izjavili športniki, ko so prvič videli veliki spomenik ljubezni: »Vsak projekt in lokacija sta drugačna od drugih in nobena ni brez izzivov.«

Projekt je bil načrtovan za konec tedna pred dejanskimi skoki, vendar je slabo vreme pomenilo, da bi bili poskusi preleta v nevarnih razmerah tvegani. Zato so se športniki odločili, da počakajo, da se razmere izboljšajo, da bi zagotovili varnost vseh udeleženih v projektu. Drugi cilj projekta je bil tudi zagotoviti, da bo spomenik ostal v nedotaknjenem stanju med potekom projekta. Športniki so imeli pri doseganju teh ciljev podporo lokalnih organov kazenskega pregona, varnostnega, medicinskega in gasilskega osebja. Medtem ko so opravili več izvidniških obiskov Tadža za projekt, so lahko preleteli le med dejanskimi poskusi. Tako so vse svoje usposabljanje za projekt opravili v domači državi Franciji.

»Čutimo, da je za nas velika čast in zelo velik privilegij, da lahko letimo tukaj. Vem, da je to zelo poseben spomenik in takšen projekt letenja še nikoli ni bil narejen. Zato sem zelo srečen, da sem to naredil in lahko delim trenutek s prijatelji. Vesel sem, da nam je to uspelo kot ekipi,« je dejal Frédéric. »Radi bi se zahvalili vsem, ki so nam pomagali, da smo to uresničili, in seveda ekipi iz Red Bull India, kjer je bilo to odlično sodelovanje skovano, in je pomagala uresničiti te sanje,« je dodal.