REALNOST DANAŠNJEGA ČASA ALI LE UMETNIŠKA RAZSTAVA?

Luksemburški muzej sodobne umetnosti, znan tudi kot MUDAM, razstavlja multimedijsko sodelovalno razstavo z naslovom “Post-kapital: umetnost in ekonomija digitalne dobe” (“Post-Capital: Art and the Economics of the Digital Age.”). S pomočjo kiparstva, slikarstva, fotografije, videa in performansa umetniki ponazarjajo, da je v kapitalizmu prirojen paradoks v tem, da je to sistem, ki je odvisen in ogrožen zaradi napredka tehnologije.

  

Naslov razstave je navdihnila istoimenska knjiga Petra F. Druckerja iz leta 1993, ki je drzno napovedala, da bodo učinki informacijske tehnologije na trg dela tako zahtevni, da bodo do leta 2020 pripeljali do propada kapitalizma. To se ni zgodilo, vendar je bilo delo napisano kmalu po prihodu interneta. Če je znanje, kot trdi knjiga, postalo bolj dragoceno od bogastva, potem obstajajo določene realnosti, ki jih je Post Capital napovedal – namreč, da so podjetja za e-trgovino in multinacionalne informacijske tehnologije postala med najbolj uspešnimi javnimi podjetji.

21 razstavljenih umetnikov to uporablja kot izhodišče za razmislek o estetiki in številnih etičnih vprašanjih, ki jih postavljajo postindustrijska doba in postekonomija. Na primer, kip Cao Feija odraža trenutne delovne razmere v zvezi s prihodom avtomatiziranih logističnih centrov, ekonomijo koncertov in biometričnimi časovnimi urami. V nadaljevanju LED dela Ei Arakawa in fotografije Shadija Habiba Alaha razmišljajo o kopanju in neuradnem trgovanju s kriptovalutami… Zanimive teme, ki nam dajo misliti.

“Post-kapital: umetnost in ekonomija digitalne dobe” je na ogled v MUDAM-u do 16. januarja 2022. Več pa na KLIK.

MUDAM
3 Park Drai Eechelen,
1499 Luxembourg