PUSTOLOVSKA JESEN ZA MASTERCARD

Mastercard je v aprilu izbral 9 podjetij, ki bodo vključena v program infrastrukturnega razvoja Osmica. Skupaj se bodo podali na pot razvoja tehnoloških rešitev, ki bodo predstavljene že to jesen. Program Osmica namreč v prihodnjih treh letih obljublja investicijo v višini milijona evrov za tehnološki razvoj slovenskega trga in posledično rast digitalnih plačil v Sloveniji. Ta sicer beležijo vztrajno rast, po drugi strani pa kartičnih plačil ne sprejema skoraj tri četrtine vseh 143.000 malih in srednjih podjetij ter obrtnikov v državi, kar kaže na velik neizkoriščen potencial za tehnološki razvoj le-teh.  
  

9 zmagovalnih rešitev, ki bodo zaživele to jesen

Mastercard je zainteresiranim podjetjem ponudil priložnost, da se marca prijavijo v program Osmica in predstavijo svoje predloge tehnoloških rešitev, ki naj bi bile realizirane do konca jeseni 2021. Izmed 19 zainteresiranih podjetij jih je prijavo oddalo kar 13. Predstavniki predlaganih rešitev so svoje kreativne inovacije za načrtovan tehnološki razvoj na slovenskem trgu predstavili ekipi programa Osmica v družbi Mastercard, ki je nato potrdila 9 zmagovalnih predlogov. Te rešitve bodo luč sveta ugledale že to jesen.

»Trenutno smo v fazi podpisovanja pogodb, zato ne morem govoriti o konkretnih rešitvah. Vsekakor pa lahko napovemo, da nas čaka zanimiva jesen na področju razvoja digitalnih plačil in lahko pričakujemo precej novosti. Te bodo kupcem zagotovo izboljšale nakupovalno izkušnjo, predvsem tam, kjer danes mogoče niso pomislili na plačilo s kartico,« pove Boris Turk, vodja poslovnega razvoja za Slovenijo, Mastercard. Ob tem dodaja še zanimivost: »Neposredno nas je kontaktiralo precej malih in srednjih podjetij ter obrtnikov, ki bi si želeli biti v pilotni fazi Osmice. To resnično potrjuje naše domneve, da je na trgu precej povpraševanja po preprostih in inovativnih rešitvah sprejema plačilnih kartic.«

Prijave tako domačih kot tujih podjetij

Ustvarjalci programa Osmica v družbi Mastercard so se razveselili tako prijav s strani večjih domačih finančnih institucij kot tudi domačih in tujih alternativnih ponudnikov. »To nas navdaja z optimizmom, da bodo mala in srednja podjetja ter obrtniki imeli konkurenčno in prilagojeno ponudbo za sprejem plačilnih kartic. Največji izziv pa prijaviteljem predstavlja specifičnost novih rešitev, ki zahteva usklajevanje med tehnološkimi zahtevami in prilagoditvami poslovnih modelov,« poudarja Turk.

Vsakdo je lahko trgovec in vsaka naprava POS terminal

Cilj Mastercard programa infrastrukturnega razvoja OSMICA je pospeševanje tehnološkega razvoja na področju inovativnih rešitev za sprejemanje digitalnih plačil, ki bodo prilagojena specifičnim potrebam malih in srednjih podjetij ter obrtnikov v Sloveniji. Število digitalnih plačil v Sloveniji zadnjih šest let narašča – leta 2019 je bila zabeležena 7 % rast, ki se je leta 2020 še pospešila, saj so kupci zaradi epidemije iskali alternative tradicionalnim gotovinskim plačilom – a kljub temu kartična plačila predstavljajo le 56 % vseh digitalnih plačil. Slovenija se z dvajset in pol POS terminali na 1.000 odraslih prebivalcev nahaja pod evropskim povprečjem tridesetih POS terminalov na enako število odraslih. In prav to praznino želi Mastercard zapolniti s tehnološkim razvojem, ki ga prinaša program Osmica.

»Novosti, ki jih bomo predstavili slovenskemu trgu v jeseni, bodo prinesli prednosti tako za trgovce kot tudi kupce. Trgovci bodo dobili prilagojene in optimalne rešitve za njihove potrebe, kar se bo odražalo v povečanju prodaje blaga in storitev. Kupci pa bodo sedaj imeli opcijo, da priročno in brezgotovinsko plačajo na prodajnih mestih, kjer kartično plačevanje do sedaj ni bilo možno,« še dodaja Turk.