PRISTNA MICHELANGELOVA RISBA JE NA DRAŽBI!

Ja, prav ste prebrali, na dražbi je pristala pristna Micgelangelova risba. Pričakuje se, da bo, ko se bo prihodnji mesec dejansko znašla na dražbi pri hiši Christie’s, prej nepriznana Michelangelova risba prinesla okoli 33 milijonov dolarjev.

  

Redka risba, ki se je dolgo interpretirala predvsem kot umetnik in slikar, je bila v zasebnih rokah, odkar je bila prvič prodana leta 1907. No, sprva se je sicer verjelo, da je bila produkt Michelangelove šole in ne njegovo lastno delo. Leta 2019 je nekdanji Christiejev specialist za risbe starih mojstrov Furio Rinaldi potrdil, da gre za risbo italijanskega renesančnega mojstra, kar je sprožilo široko zanimanje.

“Risba je eno najboljših od manj kot desetih Michelangelovih del na papirju, ki so še vedno v zasebnih rokah, in bo postala preizkusni zajček za vsako razpravo o zgodnjem delu umetnikove dolge kariere,” je dejal Stijn Alsteens, Christie’s mednarodni vodja oddelka za risbe starih mojstrov v izjavi.

Risba, ki je nastala v njegovih formativnih letih, ohlapno temelji na freski v kapeli Brancacci v Firencah Masaccia, enega najpomembnejših likov zgodnjerenesančnega slikarstva. Prodaja posameznega sklopa bo potekala 18. maja v Parizu ob 8:00 ET.