PRIJETEN, A PESTER POSLOVNI BRUNCH

Predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji je v sredo, 14. junija 2023, organiziralo poslovni brunch na temo hrvaškega luksuznega turizma. Dogodka se je udeležilo 50 predstavnikov različnih agencij, novinarjev ter drugih strokovnih delavcev s področja turizma, glavni gostje na brunchu pa so bili predstavniki Stories hotelov, združenja, ki ga je leta 2017 ustanovila Hrvaška gospodarska zbornica. Poslovni brunch je bil odlična priložnost za predstavnike Stories hotelov, da predstavijo svojo vrhunsko ponudbo in privabijo strokovno javnost, ki ima vpliv na turistične odločitve. Dogodek je omogočil izmenjavo idej, povezovanje in mreženje med hotelirji, turističnimi agencijami ter novinarji, ki pišejo o luksuznem turizmu in predstavljajo potrošnikom najboljše turistične prakse s celotnega sveta.

  

Poslovni brunch je bil odlična priložnost za predstavnike Stories hotelov, da predstavijo svojo vrhunsko ponudbo in privabijo strokovno javnost, ki ima vpliv na turistične odločitve. Dogodek je omogočil izmenjavo idej, povezovanje in mreženje med hotelirji, turističnimi agencijami ter novinarji, ki pišejo o luksuznem turizmu in predstavljajo potrošnikom najboljše turistične prakse s celotnega sveta.

Razcvet luksuznih hotelov na Hrvaškem

Na Hrvaškem se nahaja več kot 50 malih in srednjih heritage / luksuznih hotelov, med katere sodijo tudi člani Stories hotelov. Veliki hoteli s 5 zvezdicami in spremljevalnimi storitvami, kot so beauty & spa, so začeli razvijati luksuzno ponudbo na Hrvaškem. Skupno število namestitvenih hotelskih kapacitet je približno 120.000, kar predstavlja 12% skupnih namestitvenih kapacitet na Hrvaškem. Približno 12% teh kapacitet se nanaša na hotele s 5 zvezdicami. Največ luksuznih hotelov se nahaja v Dubrovniški regiji, Splitski regiji, na Kvarnerju in v Istri. Želijo si še naprej razvijati to raven hotelske namestitve, ki je v zadnjih sedmih letih zabeležila 24% rast števila petzvezdičnih objektov. Najboljši in najdražji hoteli prispevajo k razvoju trajnostnega turizma in zmanjšanju masovnega turizma v skladu s strategijo hrvaškega turizma.

Središče navtičnega razkošja na Jadranu

Hrvaški morski in navtični turizem sega 40 let nazaj v čas, ko je bila ustanovljena nacionalna veriga marin ACI. Danes je Hrvaška vodilna svetovna destinacija za najem plovil, s skoraj 6.300 km obale, 1244 otoki in hridi. Infrastruktura vključuje 185 navtičnih luk, 82 marin in skoraj 17.000 privezov za ladje. Gradijo se nove marine in sidrišča, pri čemer se posebna skrb namenja trajnostnemu razvoju. Največji svetovni operater mega jaht BWA ima svoje predstavništvo na Hrvaškem že več kot 15 let. Skoraj 50% omenjenih marin izpolnjuje pogoje za sprejem mega jaht, ki na letni ravni gostijo več kot 400 jaht dolžine od 35 do 800 metrov. Te jahte skozi vse leto generirajo približno 4.700 zahtevkov za različne storitve, kot so gorivo, servisi, nabava hrane in pijače, zabave, izleti in druge storitve. Hrvaška je v zadnjih sedmih letih med top 7 državami na Mediteranu glede na poslovanje z jahtami, in je prehitela Monako in Malto. Prav tako se je povečalo število ur plovbe gostov na jahtah na Hrvaškem za kar 27%, kar Hrvaško umešča takoj za Grčijo. Pomembno je tudi dejstvo, da jahte, ki prihajajo na Jadran nudijo podporo in storitve za jahte, ki stanejo od 20.000 € do 1 milijon € na teden.

Hrvaška kulinarična elita: Michelin, JRE in Gault Millau združeni

Michelin je na Hrvaškem prisoten od leta 2017, ko je rovinjska restavracija Monte prejela prvo Michelinovo zvezdico. Danes ima Hrvaška 10 restavracij z eno Michelinovo zvezdico in 2 restavraciji z Michelinovo zeleno zvezdico in skupno 82 restavracij, ki so priporočene v vodniku Michelin za leto 2022. Michelinova zelena zvezdica je nagrada, ki jo prejmejo restavracije kot priznanje za trajnostno in odgovorno gastronomijo. Leta 2022 je zeleno zvezdico prejela Konoba Mate na Korčuli, restavracija Zinfandels v zagrebškem hotelu Esplanade pa je obdržala prejšnjo zvezdico, ki je bila prva zelena zvezdica na Hrvaškem. Zelena zvezdica je bila dodana kot priznanje za trajnostno naravnano ponudbo. Hrvaška je članica JRE družine (Jeunes Restaurateurs) od leta 2011 in danes ima 14 restavracij s tem prestižnim nazivom. JRE ponuja izjemno kombinacijo inovativnosti, nadzorovanih virov surovin ter kulinarične umetnosti in tradicije. Gault Millau Hrvaška, mednarodni gastronomski vodnik, izhaja že 6 let pod sponzorstvom Hrvaškega ministrstva za turizem in šport. Vključuje 270 vrhunskih restavracij, 100 priljubljenih lokalov (bistrojev, ulične hrane, snack barov, slaščičarn) in top 100 vin iz vse Hrvaške. Prvič pa vključuje tudi izbor najboljših oljčnih olj na Hrvaškem.

Hrvaška vina na vrhu svetovne lestvice

Poleg izjemne gastronomije se Hrvaška lahko pohvali tudi z vrhunskimi vini. Na največjem svetovnem ocenjevanju vin, Decanter World Wine Awards, je Hrvaška letos osvojila 25 zlatih, 129 srebrnih in 204 bronaste medalje. Hrvaška ponuja izjemne avtohtone sorte v štirih vinorodnih pokrajinah, kar je lahki odlično izhodišče za vse gurmanske turiste.

Poslovni brunch kot luksuzno doživetje

Na poslovnem brunchu smo imeli priložnost uživati v okusih nagrajene vinske kleti in wine hotela Meneghetti, ki je prav tako članica Stories hotelov. Vinograd Meneghetti se ponaša z “rdečo zemljo”, ki jo obdelujejo na ekološko trajnosten način, s spoštovanjem do narave. Trto skrbno obrezujejo ročno po metodi Simonit & Sirch, s ciljem ohranjanja rastline in doseganja visoke starosti. Poleg avtohtonih sort gojijo tudi mednarodne sorte vinske trte, ki vina Meneghetti obogatijo s posebnostmi lokalnega terroirja, značilne prsti in obilja sredozemske vegetacije. Vina, pridelana s sodobnimi tehnologijami, odražajo značaj Istre in s svojo kakovostjo presegajo meje regije.