PRIHODNOST VOZIL ZNAMKE MINI

Thomas Sycha skrbi kot vodja zunanjega oblikovanja za ekipo znamke Mini. Odkar je ta 55-letni poljski državljan sposoben razmišljanja, ga fascinirajo avtomobili in njihovi različni karakterji v vsemogočih oblikah. Če želite izvedeti, kako njegova strast do oblikovanja in avtomobilov vpliva na njegovo vsakodnevno delo, kako bi lahko videti zunanji dizajn znamke Mini v prihodnosti ter kako električna mobilnost avtonomna vožnja in povezljivost lahko vplivajo na sam proces oblikovanja vozil, preberite naslednji pogovor.

Zakaj ste postali oblikovalec avtomobilov?

THOMAS SYCHA: Odkar sem sposoben razmišljati, sem venomer risal stvari, vse od skic, risank do hiš in avtomobilov. Predvsem so me fascinirali različni znaki in oblike izražanja, ki jih lahko prinese oblikovanje vozil. Odraščal sem na Poljskem, kjer takrat poklic avtomobilskega oblikovalca nikakor ni obstajal. Zato sem začel s študijem arhitekture. Želel sem si ustvarjati in nekaj oblikovati. Želja, da svojo strast spremenim v poklic, je seveda ostala v meni. Takrat sem povsem po naključju naletel na slike dizajnov Marcella Gandinija za znamko Bretone. Futuristična vozila, z močnimi oblikami iz sedemdesetih let, Fiat X1/9 in Autobianchi A112 Bertone Runabout, ki jih je risal v zelo arhitekturnih perspektivah. Kot mlad študent arhitekture sem tudi sam poskušal podobno in takoj mi je postalo jasno, da je to tisto, kar si želim početi v življenju. Raziskal sem, katere univerze zagotavljajo diplomo iz avtomobilskega oblikovanja. Takrat jih ni bilo prav veliko, London, Los Angeles in Pforzheim. Izbral sem si Pforzheim in tam sem bil tudi sprejet.

Kaj vas najbolj navdihuje?

THOMAS SYCHA: Navdih najdem v zelo različnih izkušnjah, v trenutkih, ko se počutim, kot da bi se soočil z namišljeno prihodnostjo. Podoben primer je bil, ko sem prvič obiskal tovarno znamke BMW, ki jo je oblikovala Zaha Hadid v Leipzigu. Navdušili so me ekspresivnost in čustva, ki ju zgradba vsebuje. Čeprav je na prvi pogled »samo« beton, obljublja tako zelo veliko. Dobiš občutek pričakovanja ali obljube, da obstaja prihodnost, v kateri se lahko čustva in tehnologija združijo. Dotakne se me tudi lepota tehničnih mojstrovin iz preteklosti, naj bodo to čolni, vozila ali drugi stroji. Ko vidim staro umetnost strojništva, takoj začutim, da bi posegel po svinčniku in sam kaj narisal. Suspenzija vintage Bugattija je zame čisti navdih. Navdušujoče je tudi, da lahko ustvarimo nekaj novega, kot je tudi sam po sebi postopek risanja. V skupini BMW in še posebej pri znamki Mini sem se zaposlil v ekipi, kjer nastane veliko kreativnega dela. Že risbe na stenah našega studia so mi lahko vsakodnevni vir navdiha.

Kaj je ključnega pomena za oblikovanje vozila, ki ne bo ujelo duha časa še prihodnjih pet let?

THOMAS SYCHA: Kot avtomobilski oblikovalec morate živeti nekaj let pred okoljem, v katerem delate, v pogledu glede na delo, ki ga opravljate. Vozila, na katerih trenutno delamo, so prihodnost naše znamke. Zato se vprašamo: Kakšen značaj naj bi imela? Kako ustvarimo učinek “wow”? In kakšna bo estetika časa? Vidimo, da sta estetska privlačnost in okus pogosto del procesa, ki uspeva na osnovi motenj v okolju. Zato želimo ustvariti prav te motnje, ki jih potem doživljamo kot nove, inovativne in prelomne. Da pa to lahko zajamemo, je potrebna kombinacija izkušenj in talentov, in to je tisto, kar si prizadevamo ustvariti pri znamki Mini.

Kaj je značilno za znamko Mini, kakor jo vidite vi?

THOMAS SYCHA: Mini ima zame dve plati, na eni strani ima močno povezavo s svojo zgodovino in britanskim poreklom. Na drugi strani pa je to moderna in inovativna znamka. In prav zaradi tega je identiteta znamke Mini tako očarljiva, kakor jo vidim sam. Mini je všečen, pozitiven, odprt. Tako lahko vsak voznik vzpostavi neposreden odnos s tem produktom. Hkrati je Mini zelo samozavesten in individualen. Zame je to edinstvena kombinacija vozila in znamke. Seveda se to rezultira tudi v višjih pričakovanjih kupcev in prav je tako. Kot oblikovalska ekipa vidimo, da je naša naloga nenehno zapolnjevati prostor med tradicijo in modernostjo, med novim življenjem na sodoben način.

Kako bo Mini videti v prihodnosti?

THOMAS SYCHA: Prihodnost je zame nekaj pozitivnega. Prav to nas tukaj vse vodi. Veliko je sprememb in nenehno so v toku, v tem vidim velike priložnosti, ki jih je mogoče uporabiti za dobro zasnovo dizajna. Mini ima že sedaj različne karakterje, ki se bodo vsekakor še naprej spreminjalo. Obstaja celotna družina Mini. Venomer razmišljamo o tem, kaj bi lahko še dodali. Trdno sem prepričan, da bo Mini ohranil svojo simpatično izraznost. Če nekoliko pretiravam, čeprav bi postal samovozeča škatla, bi bila izkušnja v Mini vozilu vedno zelo individualna in bi izžarevala simpatije, neke vrste privlačnost. A forma, ki bi naj jo imel, je forma, na kateri delamo. Mini izkušnjo je treba napolniti z optimizmom, ko zagledaš svoje vozilo Mini zjutraj, takoj začutiš, da bo to verjetno dober dan. Da bom bolj natančen, zame bo Mini vsekakor ostal izjemno čuten tudi v prihodnosti, kljub vseprisotnemu procesu digitalizacije ali morda prav zaradi nje. Interakcija z Minijem bo še bolj osebna in čez vse pozitivna. Nasmehnila vas bo. Morda bo vozilo Mini svojega voznika pozdravilo od zunaj, ker ima aktivne medijske projekcijske površine na zunanjosti. Notranjost bo ponudila tudi povsem nove možnosti za personalizacijo s pomočjo digitalizacije.

Vključeni ste v predrazvojno fazo in pomagate pri ustvarjanju novega oblikovalskega jezika med drugim tudi pri znamki BMW. V kolikšni meri boste pri znamki Mini prenovili zunanjo zasnovo vozila?

THOMAS SYCHA: Nenehni razvoj oblikovalskega sloga blagovne znamke je vedno proces, ne nekaj, o čemer bi se odločili čez noč in nato le izvedli. Z vsakim projektom naredimo korak za korakom in dosledno vozimo proti prenovi. Povpraševanje po mobilnosti posameznika nenehno raste, kot za oblikovalce je naše vsakdanje delo opredeljeno z izzivi, kot so zakonske zahteve in predpogoji novih tehnologij. Primeri tega so avtonomna vožnja in integracija senzorjev ter njihova povezljivost. Upoštevati pa moramo tudi ekološki in družbeni razvoj, ki vplivata na oblikovanje prihodnosti. Pomembno pri tem je, da mora biti Mini še naprej v ospredju prepoznavne mode, vendar v slogu s sodobnim stilom. Kot si lahko predstavljate, to ni ravno lahka naloga.

Znamka Mini je pred kratkim predstavila popolnoma električni Mini, Mini Cooper SE. Ali se zunanja zasnova Mini vozila z električnim pogonom razlikuje od tistega z običajnim motorjem z notranjim izgorevanjem?

THOMAS SYCHA: Električna mobilnost predstavlja tehnološki preskok, ki vključuje popolnoma različne zahteve. Pogonski sistem je razmeroma majhen, vendar je sistem za shranjevanje energije še vedno zelo velik. To pomeni, da imamo tu bistveno različne zahteve glede namestitvenega prostora, ki nam hkrati omogočajo, da znova premislimo o razmerju celega avtomobila. In seveda želimo še naprej ustvarjati značilen stil, ki ga ima znamka Mini. Mini Cooper SE že kot prvi majhen korak kaže smer, ki bi jo lahko imela prihodnost. Združuje že znani Mini obraz z osveženo estetiko, ki je videti čistejša in tišja. Njen prednji del je skorajda popolnoma zaprt, saj ni komponent, ki bi jih bilo treba hladiti in tudi ne drugih sestavnih delov, ki bi jih bilo treba hladiti drugje v primerjavi z modelom z notranjim izgorevanjem. Čiste radodarne površine mu dajejo zelo sodoben videz. Hkrati izboljšajo aerodinamiko in s tem povečajo doseg tovrstnega vozila.

V kolikšni meri bo avtonomna vožnja v prihodnosti spremenila obliko znamke Mini?

THOMAS SYCHA: Učinki bodo podobni tistim pri elektromobilnosti, vendar bo njihov videz bistveno drugačen. Vsekakor se bo predvsem notranjost zelo spremenila, preprosto zato, ker imate nenadoma priložnost, da naredite nekaj drugega tudi med samim potovanjem. In ta sprememba se bo odražala tudi navzven. Vzemimo na primer tipični prednji del znamke Mini, zame eno od najbolj pomembnih funkcij znamke Mini. Danes sta pred vami tako dve okrogli žarometni lučki, prijazni kot dve »očki«. A to je lahko predmet razprave v prihodnosti, ko naj bi avtomobili vozili avtonomno. Konec koncev žarometi obstajajo samo zato, da mi kot vozniki lahko vidimo pred sebe. Avtonomno vozilo jih ne bo več potrebovalo. Namesto tega bo uporabljeno večje število senzorjev, ki jih je treba integrirati. Prav tako lahko razmislimo o okenskih površinah. Kdaj si želimo, da nekaj res vidimo in kdaj je situacija, ko si tega na primer sploh ne želimo? Vozilo se lahko prilagodi tudi tovrstnim razmeram.

Kakšen vpliv bo imela povezljivost na zunanji dizajn znamke Mini v prihodnosti?

THOMAS SYCHA: Povezljivost bo v naši prihodnosti precej olajšala našo mobilnost. Danes veliko govorimo o prihodnji uporabi umetne inteligence za podporo ljudem med vožnjo bodisi za opravljanje vozniških nalog ali drugih dejavnosti, kot je na primer rezervacija hotela. A vsekakor so številne možnosti tudi na zunanjosti vozila. V primeru skupne mobilnosti bi se lahko povezava omogočila s personalizacijo. Videz vozila se lahko spremeni, ko se na primer odpravim na pot. Ta scenarij smo predlagali v Minijevi Vision next 100 pred tremi leti. Govorimo namreč o aktivnih površinah, na primer to, kar je danes pobarvana pločevina, bi lahko v prihodnje predstavljalo aktivno površino, ki odraža razpoloženje ali ustvarja določena sporočila.

Kaj si želite v prihodnosti za dizajn znamke Mini in kako vi vidite svojo vlogo vodje zunanjega oblikovanja znamke Mini?

THOMAS SYCHA: Upam, da bodo ljudje tudi v prihodnje govorili o Mini ikonah. Tako kot je Mini že danes ikona, bi morali imeti enako kakovost tudi Miniji v prihodnosti. Želim si, da bi bil Mini takoj in avtentično prepoznaven ter bi sprožil pozitivna čustva in morda vplival tudi na druga področja oblikovanja. Na splošno torej je izziv ohraniti ikonične lastnosti znamke Mini in jih prevesti v nov tehnoidni svet, tako da Mini v prihodnosti ne postane brezdušna samovozeča kapsula. Imam ta privilegij, da lahko delujem kot del zelo motivirane mednarodne ekipe in tem ustvarjalnim umom želim dati priložnost, da razvijejo svoje ideje in jih v obliki izdelkov pretvorijo v resničnost. Konec koncev je največja izkušnja oblikovalca, da dejansko vidi svoj dizajn v vozilu na cesti. K temu si želim prispevati.