PRIDRUŽI SE JANJI GARNBRET, TEČI ZA TISTE, KI SAMI NE MOREJO!

Letos bomo po vsem svetu že desetič tekli za tiste, ki tega ne morejo, še enkrat več tudi pri nas, na ljubljanskem Wings For Life World Run uradnem teku. Na dosedanjih devetih tekih je skupaj sodelovalo že preko miljon ljudi, za iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače pa je bilo s štartninami zbranih že preko 38 miljonov evrov.

  

Na štartni črti se bodo tekmovalci letos zbrali 7. maja ter s štartninami in donacijami že desetič zbirali sredstva za raziskave poškodb hrbtenjače pod okriljem fundacije Wings For Life – za ta namen gre 100% zbranih sredstev. Do jubilejnega desetega teka je še manj kot 100 dni, prijave pa se že lepo nabirajo. Med tistimi, ki so svojo že oddali, je tudi Janja Garnbret.

“Ne tečem ravno veliko, tek ni reden del moje trening rutine, a ko tečem, tečem z razlogom,” je povedala najboljša športna plezalka na svetu.

In kaj je Janjin razlog? Nino Batagelj je fant, ki je nekoč naredil usodno napako. Od takrat je njegovo življenje vezano na voziček. A Nino je tudi živi dokaz, da nikoli ne smeš obupati. Janja pravi, da bo letos tekla zanj.

Na Wings For Life World Run se ljudje prijavljajo iz različih razlogov, mnogi z željo po čim višji uvrstitvi, nekateri z željo po izboljšanju lastnega rekorda, tretji zato, ker je na tem teku, kjer vsak pride do cilja, oz. cilj vsakega ujame, vedno dobro vzdušje in vsak svoj zmagovalec… Prav vsi pa vedo, da s prijavo naredijo nekaj dobrega tudi za druge – za tiste, ki so prikovani na invalidske vozičke zaradi poškodb hrbtenjače. In če koga, ki ga je takša usoda doletela, tudi poznaš, je motivacija za udeležbo in dobro delo lahko še večja in bolj osebna.

Tekači po vsem svetu štartajo istočasno in pol ure po začetku teka jim začnejo do potankosti usklajeno slediti zasledovalna vozila. Ta so opremljena z najsodobnejšo satelitsko tehnologijo in ves čas povezana s kontrolnim centrom v Avstriji. Njihova hitrost se skozi čas teka postopno zvišuje. Začnejo s 14 kilometri na uro, po dveh urah vozijo s hitrostjo 18 kilometrov na uro, nato pa nekoliko pospešijo in po štirih urah že vozijo s hitrostjo 34 kilometrov na uro. Pri tej brzini vztrajajo dokler ni ujet zadnji tekmovalec na njihovi trasi. Ko tekmovalca zasledovalno vozilo ujame, je tek zaključil, njegov rezultat pa predstavlja pretečena razdalja.