PREPUSTITE SE OKUSOM PLEČNIKOVE HIŠE

Na jubilejno Plečnikovo leto, ko obeležujemo 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika, so v Plečnikovi hiši (Muzej in galerije mesta Ljubljane) pripravili kreativni kulinarični natečaj za mlade Okusi s Plečnikovega vrta. V okviru natečaja, ki je za prijave odprt od 1. marca do 1. maja 2022, mlade, stare od 16 do 25 let, vabijo k oblikovanju izvirnega recepta za Plečnikovo sladico, med sestavinami pa se morajo znajti tudi sestavine s Plečnikovega vrta. Za širšo prepoznavnost natečaja med mladimi bo z izbranimi nasveti na socialnih omrežjih poskrbel tudi njegov ambasador, mladi slovenski perspektivni chef Bruno Šulman, ki v projektu nastopa tudi kot član žirije. Natečaj poteka v okviru evropskega projekta UpCreate, v okviru katerega partnerji iz petih evropskih držav, med njimi Plečnikova hiša, na različne kreativne načine povezujejo umetnost (arhitekturo) s kulinariko.

  

»Z natečajem, ki smo ga zasnovali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, želimo tudi mlade spodbuditi k iskanju navdiha v Plečnikovem vrtu in njegovi arhitekturi ter jim približati njegovo bogato zapuščino, predvsem pa spodbuditi njihovo ustvarjalnost skozi povezovanje dveh pomembnih kulturnih področij ‒ hrane in umetnosti,« poudarja Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Edinstvena sladica, ki jo navdihujejo sestavine s Plečnikovega vrta in njegova arhitektura

Naloga sodelujočih v natečaju je priprava avtorskega recepta za sladico iz lokalnih sestavin, ki jih lahko najdemo na Plečnikovem vrtu, med njimi orehi, grozdje, češnje, jagode, jabolka, med, paradižnik, korenje, grah in fižol; zelišča in začimbe: sivka, rožmarin, majaron, origano, meta, limonska trava in žajbelj. Izmed vseh prijavljenih del bo strokovna žirija izbrala pet avtorjev najboljših receptov, ki se bodo s svojo sladico predstavili 3. junija na zaključnem dogodku v Plečnikovi hiši, ko bo izbrana tudi najboljša sladica. Na izbor zmagovalca bodo vplivali inovativnost recepta, oblika sladice, ki naj jo navdihujejo elementi Plečnikove arhitekture, ter izjemnost okusa. Zmagovalec kreativnega kulinaričnega natečaja bo poleg certifikata prejel tudi udeležbo in predstavitev na delavnici in dogodku v okviru evropskega projekta UpCreate na prestižnem umetnostnem Beneškem bienalu; delavnica in dogodek bosta potekala od 14. do 20. novembra 2022. Na natečaju lahko sodelujejo mladi v starosti od 16. do 25. leta. Rok za oddajo materialov je 1. maj 2022 do 24. ure.

Ambasador projekta je postal mladi chef Bruno Šulman, ki si želi, da bi se na kulinarični natečaj prijavilo čim več mladih. 

»Z veseljem sem sprejel povabilo Plečnikove hiše, da postanem ambasador kreativnega kulinaričnega natečaja Okusi s Plečnikovega vrta. Tudi sam sem se preizkusil na številnih kulinaričnih natečajih in tekmovanjih, nenazadnje tudi v oddaji MasterChef Slovenija. Prepričan sem, da tovrstni natečaji ponujajo možnost za kreativno ustvarjanje, pilijo različne kuharske tehnike in izmojstrijo kulinarično znanje,” pravi in dodaja: »Ravno pri pripravi sladic lahko sprostimo svojo domišljijo in k ustvarjanju pristopimo z arhitekturnega vidika. Igramo se lahko s številnimi oblikami, ki jih lahko ustvarimo z različnimi pripomočki in tehnikami, uporabimo različne okuse za ustvarjanje številnih tekstur in barv.«

»Preteklo leto je bilo za dediščino Jožeta Plečnika izjemno, saj je Unesco njegova izbrana dela v Ljubljani vpisal na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Veseli nas, da je Plečniku posvečeno tudi letošnje leto, ko v Plečnikovi hiši pripravljamo vrsto projektov v poklon njegovemu opusu,« poudarja Ana Porok, kustosinja v Plečnikovi hiši, in dodaja: »Že samo sprehod po Plečnikovi Ljubljani in opazovanje njegovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih zaznamujejo tudi preproste oblike, kot so kocka, krogla, stožec, valj in piramida, nas lahko navda z novimi idejami, ki jih lahko pretvorimo tudi v jezik kulinarike.«

Več informacij o kreativnem kulinaričnem natečaju za mlade Okusi s Plečnikovega vrta se nahaja na spletni strani Plečnikove hiše.

Kreativni kulinarični natečaj za mlade poteka v sklopu projekta UpCreate ‒ projekt sedmih evropskih organizacij, ki prihajajo iz petih držav in bodo ustvarile nove inovativne participatorne pristope pri vključevanju mladih v ustvarjanje in razvoj dveh pomembnih kulturnih področij ‒ kulinarike in umetnosti.