PREPLETANJE URARSKE UMETNOSTI S POMORSKIM PRESTIŽEM

Zgodovina urarske ikone IWC Portugieser je neločljivo povezana s pomorstvom, jadranjem in plovbo. Že v poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja so namreč urarji iz Schaffhausena razvili prvi Portugieser, izjemno ročno uro z natančnostjo pomorskega kronometra. Njena čista, funkcionalna številčnica je črpala navdih iz preciznih navtičnih instrumentov, ki so se tisti čas uporabljali za navigacijo, danes pa IWC z novo kolekcijo nadgrajuje pomorsko zapuščino Portugieserja in uvaja široko paleto privlačnih novih modelov, ki so opremljeni z lastnimi gibanji IWC, medtem ko jih odlikuje brezčasno sodoben dizajn, navdihnjen s svetom sodobnega jahtinga.

Da bi ozvezdje Portugieserja postalo realistično in polno na nikoli viden način, pa so se oblikovalci IWC in Solaris Yachts združili ter ustvarili jadrnico po meri. Izhodišče je bil Solaris 55, 55 čevljev dolgo plovilo, ki je optimizirano za zmogljivostno jadranje z majhno posadko, ponuja pa tudi maksimalno udobje za daljše križarjenje. Ustvarjalni strokovnjaki so jahto skrbno prilagodili različnim oblikovalskim smernicam, ki jih najdemo zapisane v novi kolekciji IWC Portugieser, a hkrati poskrbeli, da popolnoma predstavlja videz nove kampanje blagovne znamke. Ime jahte, »DOUBLE MOON«, spominja na edinstven prikaz faze lune v legendarnem modelu s koledarjem, ki je bil prvič predstavljen leta 2003 v Portugieser Perpetual Calendar (ref. 5201). Slednji ves čas natančno prikazuje fazo lune, kot jo vidimo na severni in južni polobli.

Vsekakor gre za detajl, vreden večkratnega ogleda. Trup, paluba in jambor plovila »DOUBLE MOON« so večinoma temno modri in beli, medtem ko so v notranjosti glavni prostor, prostor na stopnišču in okensko območje prekriti s črno barvo. Krmilo in ograje na stopnicah so obdane s prepletenim modrim usnjem, ki ga navdihuje edinstveno telečje usnje, ki se uporablja za paščke Boutique Edition. Privezi, vitli in druge podrobnosti, ki so obdelane v poliranem kromu, plovilu nudijo plemenit videz in predstavljajo povezavo s kovinskim ohišjem časomerov Portugieser. Britanska modna znamka Orlebar Brown, prav tako partner IWC, je kabino opremila z barvno usklajenim tekstilom, kot so sedežne blazine in brisače, tu pa je tudi kavna mizica, ki ima vgrajeno vitrino za vaše najljubše časomere. V navigacijskem območju pod palubo najdemo uro v slogu IWC Portugieser in vremensko postajo, sestavljeno iz štirih luksuznih instrumentov: ure, barometra, merilca vlage in termometra. Ti instrumenti so na voljo kot dodatek k jahtam Solaris od napovedi partnerstva v začetku tega leta. Zgodba znamke se je sicer začela v 70. letih v Akvileji, na obali Beneške lagune.

Tu so najprej Rimljani in nato Benečani zapustili svojo pomembno pomorsko dediščino, ki jo je prevzelo podjetje Solaris Yachts, proizvajalec luksuznih plovil Solaris. S skupno površino 26.000 kvadratnih metrov, vključno s 6.000 kvadratnimi metri površin pod zemljo, podjetje poleg gradnje jaht po meri slednje tudi obnavlja in restavrira. Tehnični oddelek in usposobljeni delavci v Solarisu z več kot štiridesetimi leti predanosti in izkušenj v kombinaciji z edinstvenim znanjem oblikujejo in izdelujejo vrhunske jadralne jahte, ki združujejo tehnologijo in moč s tradicionalno izdelavo neprimerljivih lesnih notranjosti, ki jemljejo dih. Ste pripravljeni na odkrivanje novih obzorij?