PREMIKANJE MEJA ELEKTRIČNIH BATERIJ

SEAT nadaljuje z uresničevanjem svoje zaveze za elektrifikacijo. S tem ciljem je družba začela z deli na bodočem Testnem centru za energijo (Test Center Energy, TCE), novem laboratoriju za avtomobilske baterije, ki ga bodo postavili v sklopu SEAT-ove tovarne v Martorellu. Z naložbo v višini več kot 7 milijonov evrov bodo v novem centru razvijali in preizkušali različne energetske sisteme za električna in hibridna vozila. S testno kapaciteto, ki lahko vzporedno doseže 1,3 MW, bo ta laboratorij v Španiji postal edinstvena, pionirska ustanova za električne baterije.  Postavitev centra TCE je vključena v investicijski načrt v vrednosti 5 milijard evrov, ki ga je družba objavila nedavno.
  

Kot je dejal podpredsednik družbe SEAT, odgovoren za raziskave in razvoj, Werner Tietz: “Z velikimi pričakovanji najavljamo začetek tega projekta. SEAT se že več let ukvarja z elektrifikacijo družbe in izgradnja tega edinstvenega novega Testnega centra za energijo v Španiji predstavlja odločen korak v tej smeri. S tem novim laboratorijem za baterije bomo lahko razvijali energetske sisteme za prihodnja hibridna in električna vozila, s čimer bomo soustvarjali trajnostno električno mobilnost.”

Bodoči objekt, ki naj bi bil zgrajen do aprila 2021, bo imel 1.500 m2 površine in različne testne prostore za evalvacijo celičnih modulov z litij-ionsko tehnologijo, srednje- in visokonapetostnih baterij ter različnih polnilnikov, ki se bodo uporabljali za vso paleto elektrificiranih vozil. V načrtu je tudi nekaj klimatskih komor, v katerih bodo baterije in module lahko preizkušali v ekstremnih temperaturnih pogojih, s simuliranjem različnih okolij, v katerih se vozilo lahko znajde tekom svoje življenjske dobe. V sklopu centra bo tudi visokotehnološki laboratorij za elektroniko, v katerem naj bi razvijali in izdelovali prototipe ter sestavljali vmesnike za testne sisteme. Poleg tega bodo postavili tudi delavnico, ki bo zasnovana in opremljena posebej za izvajanje testov na elektrificiranih vozilih, njena kapaciteta pa bo zadoščala za vzporedno preizkušanje do šestih vozil. Ta prostor bodo uporabljali za izvajanje različnih testov v zvezi z zmogljivostjo energetskega sistema, varnostjo delovanja in integracijo funkcij. Za ta namen bodo v instrumente vključeni sistemi za umetni vid.