PRAZNIK ZA LJUBITELJE JEEP

4. aprila je ikonična znamka Jeep praznovala Jeep® 4×4 Day, praznik za vse prave ljubitelje terenskih voženj. Letošnji, že peti po vrsti, bo posvečen nastanku terenskih vozil ter 80-im letom razvoja in inovacij, zaradi katerih je znamka Jeep postala sinonim za terenske dogodivščine in prestavlja simbol svobode, pustolovskega duha ter sposobnosti premagovanja vseh ovir.   Letos se Jeep® 4×4 Day osredotoča na slogan »Go anywhere, Do anything«, ki se odlično povezuje z značko ‘Trail Rated’- oznako, ki je med vozili Jeep rezervirana le za najbolj zmogljive terenske modele. Preden pridobi značko ‘Trail Rated’, je vsak Jeep preizkušen do skrajnih meja, da bi potrdil svoje zmogljivosti na petih ključnih področjih – oprijem, prečkanje vode, okretnost, artikulacija koles in oddaljenost od tal. Šele ko z odliko opravi vse teste, se lahko uvrsti med  najbolj zmogljiva serijsko proizvedena vozila na trgu.
  

Čeprav so naše želje po pustolovščinah zaradi trenutnih težkih razmer omejene, znamka Jeep praznovanje izkorišča kot priložnost za učvrstitev povezave s  skupnostjo, s katero deli iste vrednote in pozitivno miselnost. Jeep na svojih socialnih omrežjih ljubiteljem vozil znamke Jeep ponuja priložnost za virtualne izzive v okrilju svojih domov.

Ogledate si jih lahko na evropskih Jeep Facebook in Instagram profilih na povezavah: https://www.facebook.com/JeepOlllllllOpeople/ in https://www.instagram.com/jeepeurope/ s ključniki #4x4Day in #stayofftheroad.

Kaj je “Trail Rated”? Oznaka „Trail Rated“ na vozilih Jeep  po vsem svetu pomeni več kot le značko.  Gre za metodologijo, jamstvo in točno določene standarde za potrjevanje visokih zmogljivosti terenskih vozil. Vozila Jeep Trail Rated so prestala številne zahtevne teste in svoje terenske zmogljivosti dokazala na najzahtevnejših terenih. Testiranje se začne v raziskovalnih in razvojnih oddelkih Jeep, nadaljuje v ledenih razmerah Severnega Michigana ter zaključi v skalovju Rubicon Trail – najtežjem testnem terenu na svetu. Značka Trail Rated potrjuje, da je vozilo uspešno opravilo teste zmogljivosti v petih ključnih kategorijah za doseganje najširših zahtev terenske vožnje s serijsko proizvedenimi vozili.   Trail Rated je vodilna proizvodna metodologija, ki so jo pripravili v avtomobilskem testnem centru Nevada Automotive Test Center (NATC) skupaj s strokovnjaki iz Jeep R&D oddelka, za objektivno merjenje terenskih zmogljivosti vseh vozil Jeep. S kombinacijo testiranj v naravnem in  nadzorovanjem okolju, ter računalniške simulacije ocenjevalnih testov, ta metoda omogoča ponovljive, konsistentne  in zanesljive meritve terenskih zmogljivosti. Strokovnjaki iz oddelka Jeep R&D nenehno izboljšujejo lastnosti in zmogljivosti vozil s štirikolesnim pogonom. Bogate izkušnje in tehnološke inovacije so tisto, kar vozila Jeep Trail Rated postavlja za merilo uspešnosti v smislu terenskih zmogljivosti. Tudi nova modela Jeep s hibridno električno tehnologijo – v kratkem bosta predstavljena Renegade in Compass 4xe – so razvijali v skladu s to metodologijo. Tako bodo tudi prve Trailhawk različice obeh modelov 4xe nosile značko Trail Rated. Nova tehnologija priključnih hibridov še povečuje terenske zmogljivosti SUV vozil znamke Jeep; po zaslugi večjega navora, ki ga omogoča kombinacija električnega motorja in motorja na notranje zgorevanje. Zahvaljujoč novi tehnologiji Jeep 4xe, prenosa na zadnjo os ne zagotavlja pogonska gred, pač pa poseben elektromotor. To omogoča ločitev obeh osi in neodvisno regulacijo navora na bolj učinkovit način kot pri mehanskem sistemu. Značko Trail Rated nosijo Trailhawk različice modelov Jeep Renegade, Compass, Cherokee in Grand Cherokee ter vsi modeli Jeep Wrangler.

Pet kategorij Trail Rated

OPRIJEM

Modeli Jeep Trail Rated s pogonom na štiri kolesa uspešno premagujejo najrazličnejše off-road izzive in so kos vsem voznim razmeram. Trail Rated pomaga nadzorovati premikanje vozila v snegu, ledu, pesku ali blatu. Testiranje poteka na makadamskih in spolzkih cestah (mokrih, prekritih z blatom in snegom) ter na strmih naklonih. Razmerje za plazenje je ključno merilo, po katerem izstopajo oprijem in zmogljivosti modelov Trail Rated Jeep 4×4.

PREČKANJE VODE

Vozila Jeep s pogonom na štiri kolesa in oznako Trail Rated imajo dodatno električno in karoserijsko tesnjenje, ter visok dovod zraka za lažjo vožnjo po potokih in poplavljenih podvozih – tam, kjer se druga vozila ustavijo.

OKRETNOST

Modeli Jeep Trail Rated 4×4 lahko vozijo po ozkem in tesnem terenu in se izogibajo nevarnim situacijam in praskam vozila, za kar gre zasluga natančnemu  krmiljenju in optimalni medosni razdalji. Kolikor je manjši obračalni krog, toliko lažja je vožnja po ozki cesti.

ARTIKULACIJA KOLES

Dober oprijem pnevmatike terenu omogoča premikanje. Kadar je eno ali več koles dvignjeno, dobra artikulacija omogoča, da ostala kolesa ostanejo na tleh – in jim omogoča najboljši možen oprijem. Vzmetenje Trail Rated izboljšuje terenske zmogljivosti, saj omogoča maksimalno fleksibilnost,  gibljivost osi in koles, kar zagotavlja oprijem pnevmatik tudi na strminah.

ODDALJENOST OD TAL

Vozila Jeep 4×4 lahko vozijo čez ovire:;  kriterij vključuje merjenje oddaljenosti od tal, vstopni in izstopni kot, ter zmožnost uspešnega obvladovanja neravnega, skalnatega terena.