PRAGMATIČNA RAZIGRANOST VRHUNSKOSTI

Novi, luksuzni iX je del BMW-jevega popotovanja, ki opredeljuje obdobje do popolne elektrifikacije, procesa, ki zahteva integracijo strojne in programske opreme v obsegu, ki ga v avtomobilski industriji redko vidimo. Toda kot vam bo povedal vsak oblikovalec, je to tudi priložnost za ponovno interpretiranje samega bistva avtomobilske estetike. EV namreč uporablja e-motorje in baterije, ki so v vozilo umeščeni drugače kot motor z notranjim izgorevanjem v običajnem avtomobilu, zakaj ne bi tega izkoristili?

  

Pravzaprav ima BMW tukaj že izkušnje. Njegova modela i8 in i3 sta sprožila spremembo paradigme za podjetje, saj sta ustvarila visoko zmogljivo referenco mestnega avtomobila, ki je takrat znamko postavila daleč pred tekmece. Zdaj iX počne enako v segmentu velikih križancev in premierno predstavlja vizualni jezik, ki je po duhu bližje modernistični arhitekturi kot tradicionalni avtomobilski estetiki. Gre za drzen pristop, a najbrž se vsi zavedamo, da je ena od ključnih prednosti blagovne znamke BMW pripravljenost na inovacije. Torej ja, iX je dramatično drugačen. Njegov drzen sprednji del osupljivo prenavlja znamenito podobo “dvojne ledvice” in je izdelan iz “samozdravilne” plastike, ki se čudežno izogiba kamnitim delcem in drugim nečednostim, ki bo jo lahko poškodovale. In čim dlje po bočni strani potuje oko, bolj fascinantne postanejo njegove površine.

Notranjost? No, v pravi specifikaciji lahko subjektivno trdimo, da gre za eno najbolje premeišljenih notranjost avtomobila, ki je trenutno na voljo. Vsi veliki EV-ji si namreč prizadevajo, da bi bili pravi domači luksuzni saloni vesoljske dobe, okolje iX pa vnaprej predstavlja idejo o brezhibnem in popolnoma avtonomnem prevozu na dolge razdalje (potrebna tehnologija je prisotna in vrhunsko delujoča). Notranji elementi so popolnoma preoblikovani, na voljo pa so ravna tla in visoka sredinska konzola z nadzorno ploščo na skrajnem koncu, na kateri so krmilniki za pogon, krmilnik iDrive (v kristalu) in večpredstavnostni gumbi. Toda v resnici jih ne bi smeli potrebovati, saj sta širok 14,9-palčni zaslon na dotik in instrumentni zaslon, ki sta nameščena na strojno obdelanih nosilcih, pritrjenih na armaturno ploščo, vseobsegajoča. Stvari, ki jih ne morete sprožite z dotikom, lahko upravljate z glasovnim ukazom, ki deluje resnično gladko – tudi po naših izkušnjah. Skoraj vsa tradicionalna stikala so bila tako izločena, kar nam je dalo neverjetno eleganten uporabniški vmesnik, ki še toliko bolj pride do izraza, če ga obkrožite z nekaterimi bolj domiselnimi možnostmi notranje opreme. Na voljo so volna, blago in tkanina v videzu jeansa, kot tudi raznovrstno usnje, skupaj z osvetljenim mat lesom. Seznam se nadaljuje. Infrardeče plošče ogrevajo spodnjo armaturno ploščo, obloge vrat in konzolo, kar pomaga ohranjati dragoceno življenjsko dobo baterije. Panoramska streha uporablja PDLC (polimer dispergirani tekoči kristal) in dovaja napetost na srednji sloj, da se v delčku sekunde spremeni iz prozorne v neprozorno. Hočte več? Kaj pa UWB – ultra širokopasovni – radijski digitalni ključ, s katrim avto ve, kdaj se voznik približuje, odklene, prižge in celo predgreje sedeže, če je hladno? Ali pa daljinski sledilnik, ki uporablja notranjo kamero za snemanje nepridipravov v akciji … BMW tukaj res premika meje in potovanje po spletnem konfiguratorju lahko postane zanimivo.

Prav tako je izjemno zanimiv in prijazen za vožnjo. Na začetku sta na voljo dve različici, obe z dvojnim motorjem in pogonom na vsa kolesa, iX xDrive 40 ima kapaciteto baterije 71 kWh, kar poganja 326 KM za doseg do 411 km, iX xDrive 50 z baterijo 105,2 kWh pa premore 523 KM in doseg do 598 km. Baterija iX xDrive 50, ki je priključena na polnilnik z močjo 200 kW, se lahko napolni od 10 do 80 % v manj kot 1 uri in 40 minutah, če uporabljate hitro javno polnilno postajo DC z močjo 50 kW, polnjenje pa lahko traja tudi manj kot 40 minut, če uporabljate visoko zmogljivo polnilno postajo DC z močjo 195 kW. Za konec je tu še model M Performance iX 60, z 619 KM in dosegom do 561 km, ki predstavlja premierno združevanje podznamk BMW M, X in i v enem modelu.

Tudi v svoji najmanj zmogljivi obliki je iX dovolj hiter, umirjen in vrhunsko konstruiran stroj, ki je klub teži dobro kos večjim hitrostim, če se odločite dvigniti tempo.