POSODOBLJEN VODIČ V SVET RUMA

Resnična lepota ruma je v njegovi vsestranskosti. Žganje se proizvaja v več kot 80 državah in v širokem naboru stilov in načinov priprave. Z različicami, ki segajo od blagega belega ruma do temnega in polnega mornarskega okusa, obstaja velika verjetnost, da se najde rum za vsak okus. In medtem ko se rum pogosto lepo pije sam, njegovi okusi resnično zasijejo, ko ga zmešate v koktajle. Katere? Ostanite z nami.

  

Across the Pacific

Meaghan Dorman, direktorica bara pri Dear Irving and The Raines Law Room v New Yorku, je izumila to pijačo, ki v Italijo prinaša trope, zahvaljujoč dodatku Averna amaro. Ta je dodan dvema vrstama ruma, limetinemu soku in orgeatu, nato pa je postrežen nad zdrobljenim ledom z rezino limete in naribanim muškatnim oreščkom.


Cable Car

Sladek, trpek in rahlo začinjen, ta koktajl Tonyja Abou-Ganima se odmika od tropskega formata in se bolj nagiba proti proti Sidecarju. Uporablja “začinjen” rum, pomarančni curaçao, limonin sok in preprost sirup, koktejl pa je pretresen in postrežen v kozarcu z robom iz cimeta in sladkorja.Rum Rangoon

Ta koktajl prihaja iz glave barskega veterana Jima Meehana, ki uporablja rum Banks 5-Island, liker Clément Créole Shrubb, limetin sok, sirup sladkornega trsa ter pomarančno in aromatično grenčico Angostura, da ustvari pijačo, ki je izrazito karibska.


Beachbum’s Own

Ime tega koktajla je dober namig, da ga je ustvaril Tiki zgodovinar Jeff “Beachbum” Berry iz Latitude 29 v New Orleansu. Dve vrsti ruma gresta v mešalnik skupaj z Licor 43, limoninim, pomarančnim in ananasovim sokom ter kančkom pireja pasijonke.


Hot Butter(nut) Rum

Rum je pogosto povezan s tropskimi asociacijami, vendar ta pijača iz Sother Teague of Amor y Amargu dokazuje, da se žganje dobro obnese tudi v hladnejših mesecih. Gre za posebno izvedbo Buttered Rum, ki kliče po kombinaciji vročega čaja Earl Grey s staranim rumom, falernumom, domačim maslom iz maslene buče in javorjevim sirupom po okusu.Undead Gentleman

Nekje med klasičnima tropskima pijačama Zombie in Jet Pilot leži ta pijača Tiki Martina Catea iz Smuggler’s Cove v San Franciscu. Dva različna ruma, grenivkin in limetin sok, falernum, cimetov sirup in grenčice Angostura se zmešajo in precedijo v kozarec, oplaknjen z absintom. Osem sestavin – še preden pridete do okraskov – je morda več, kot zahtevajo mnogi koktajli, a nastala pijača je vredna dodatnega truda.


High Horse

Shannon Tebay, ki trenutno vodi American Bar v Londonu, je ustvarila ta koktajl, medtem ko je delovala v NYC Death & Co. No, tudi ime rum Manhattan ne bi bilo zgrešeno; v poklonu sestavinam iz kolonialne dobe mešanica uporablja staran rum, žganje, češnjev liker, sladki vermut in grenčice Angostura.


One Last Midnight

Še en koktajl, ki ga je ustvaril Dorman, zahteva staran venezuelski rum in dva italijanska vermuta ter ščepec soli, prepojene s kavo, in kanček viskija Islay za zaključek. Kot že ime pove, je to idealna nočna mešanica.


White bat

Natakarski veteran Simon Ford je to pijačo umestil nekje med White Russian in rumom s kokakolo. Mešanica ruma, kahlue in polnomastnega mleka je prelita s kolo in okrašena z metinimi listi za okusno sladko pijačo.


Island Oasis

Domač ananasov “shrub” je ključna sestavina tega osvežujočega poletnega koktajla učiteljice mešanja Jene Ellenwood, saj doda kislost in začimbe mešanici, ki zahteva tudi staran rum, ananasov sok in kokosovo vodo.