POSEBNI IZZIVI, MATERIALI IN PRODUKCIJA

Dve legendarni hiši, Balmain in Chivas Regal, sta združili moči, da bi presegli to, kar ponavadi pričakujemo v svetu luksuza in žganih pijač ter ustvarili posebno steklenico v omejeni izdaji, ki je navdihnjena z zlatim oklepom močne Balmainove vojske današnjega dne. Navdih za celotno sodelovanje dveh velikanov svojega področja, ki delita skupne vrednote zapisane v presežnikih, Balmain x Chivas XV, tako predstavlja Balmainova ikonična oblikovalska koda, okarakterizirana z oklepom “Golden Armour” pod budnim očesom Olivierja Rousteinga, Balmainovega kreativnega direktorja. Balmainov ščit je močan, čvrst in zaželen, njegova vojska pa vedno zvesta. Na drugi strani je viski v steklenici dragocen in poseben, svoje čvrste temelje pa gradi na kultni vlogi pijače za praznovanje najpomembnejših mejnikov in trenutkov. Več o navdihu, njegovem dojemanju sodelovanja in skupnih vrednotah znamke nam je v kratkem pogovoru zaupal prav Oliver Rousteing, kreativni direktor francoskega velikana.

Zakaj ste se odločili za sodelovanje s Chivasom?

Olivier Rousteing: V zadnjem desetletju je vsako sodelovanje, na katerem sem delal – ne glede na to, ali je bil partner najbolj znan po lepoti, tehnologiji, smučarskih oblačilih, klasičnem baletu, dišavah ali visoki modi – vedno vključevalo veliko skupnih navdihov, odločitev in ciljev. Konec koncev, bistvo je zagotoviti, da lahko dejansko usmerimo poseben Balmainov DNK v vse, kar počnemo. In vsakič so izzivi, materiali in produkcija seveda precej drugačni. Vedno je lepo poskušati delati na novem področju – toliko se je treba naučiti! Verjamem pa, da lahko resnično rastemo le, ko se izzivamo, ko se učimo novih stvari, ko se potisnemo izven svojega območja udobja. Ta učni proces je eden od mnogih razlogov, zakaj mi je bila všeč vsaka sekunda tega partnerstva: ekipa v Chivasu je bila neverjetno potrpežljiva z mano in mi razlagala omejitve in možnosti na vsakem koraku našega dolgega procesa oblikovanja. Sprejemanje novih izzivov, osredotočanje na nove stvari, ki se jih je treba naučiti, so pravzaprav tisto, kar pomaga meni in moji ekipi, da ostanemo tekmovalni in se počutimo resnično žive. Zato je vedno zanimivo prejemati ponudbe za delo na nečem drugem kot izdelkih, za katere ljudje pričakujejo, da jih izdelujem. Učni proces je tako intenziven in tako nagrajujoč. Rad tesno sodelujem z ljudmi, ki so strokovnjaki na drugih področjih in so me pripravljeni naučiti novih stvari – in na koncu to, kar dobim iz procesa, vedno pomaga okrepiti delo, ki ga opravljam za Balmain, saj me navdihuje, da razmišljam na nove načine, ko se vrnem k skicam oblačil.

Kako je prišlo do partnerstva S Chivas XV?

Olivier Rousteing: Ko je ekipa Chivas pristopila in predlagala to sodelovanje, sem bil sprva zelo skeptičen. To ni tipično partnerstvo, kajne? Najprej sem moral biti prepričan, da Chivas razume in sprejema iste vrednote, ki določajo Balmain: ljubezen do dediščine in sprejemanje sprememb. Ni trajalo dolgo, da smo spoznali, da smo na isti valovni dolžini. In potem sem sebično želel nekaj od tega ZAME. Odločim se za partnerstvo s tistimi posamezniki, ki so mi pripravljeni pokazati nove načine dela in nove načine razmišljanja. Ne samo, da je bolj zanimivo – vsi občasno radi pobegnemo od rutine, kajne? – ampak ugotavljam, da mi odpiranje novemu znanju in strokovnjakom pomaga rasti kot oblikovalecu in kot osebi. Ta avantura s Chivasom je bila zabavna in v njej sem užival.

Kakšna je ideja v ozadju sodelovanja in kaj Balmain vanj prinaša?

Olivier Rousteing: Tako Balmain kot Chivas sta zgodovinski hiši, ki izstopata v svojih vesoljih zaradi skupne odločenosti, da združita luksuzno dediščino in natančne rokodelske veščine s popolnoma modernim pogledom, ki odraža, kako želimo živeti danes. Zato smo v embalažo in edinstven dizajn steklenic vključili toliko značilnih dizajnov Balmaina in naših zlahka prepoznavnih kod z modnih pist. Resnično želimo, da je ta povezava jasna že od začetka.

Povejte nam več o procesu oblikovanja, ki stoji za sodelovanjem?

Olivier Rousteing: Potem ko so me strokovnjaki Chivasa poučili, zakaj je Chivas XV tako poseben in edinstveno prefinjen 15 let starani škotski viski, je bil moj cilj zagotoviti, da bo dizajn čim bolj jasno pokazal, da ta embalaža in steklenica vsebujeta nekaj redkega, nekaj vrednega. In, no, ko ceniš nekaj dragocenega, to pomeni, da je to nekaj, kar je vredno zaščititi, kajne? Tako sem se spomnil na zelo priljubljen motiv z Balmainovih modnihi reviij: privlačno zlato verižico z zapletenimi vzorci, ki smo jo ustvarili z mojo ekipo. Za to partnerstvo smo predelali to ikonično verižico in ustvarili oklep tega sodelovanja – trden ščit za pomembno stvaritev, ki jo je vsekakor vredno zaščititi.

Kaj vam pomeni Balmainova vojska Balmain Army?

Olivier Rousteing: Pred skoraj desetletjem je bila fraza »Balmainova vojska« tista, ki se je prijela med razmišljanjem o načinu, kako najbolje opisati našo ločeno, raznoliko, uporniško in močno skupino ljubiteljev. Seveda v naši Balmain Army ni nič agresivnega ali bojevitega. Namesto tega smo želeli poudariti, da se zdi, da Balmainova zasnova in duh pritegneta skupino upornikov – in mislim na tiste, ki so uporniki v najboljšem pomenu besede – tistih močnih posameznikov, ki lahko vidijo, kdaj je že pretekel čas za upor. Vedo, kdaj je čas za pomikanje nazaj in naprej (in odkrito, spopadejo se z vsako težavo na poti).

Kako je Chivas usklajen z Balmainovim etosom?

Olivier Rousteing: Tako Balmain kot Chivas – v svojih zelo različnih vesoljih – sta pomagala razjasniti, da lahko mešanica tradicije, stroge pozornosti do detajlov in predanosti klasičnim obrtniškim veščinam zelo lepo dopolnjuje popolnoma sodoben pogled. Mislim, da je super, da sta ti dve zgodovinski hiši – s skupnimi vrednotami – lahko sodelovali pri projektu, ki resnično poudarja ta značilen pogled.

Kakšna je vaša ideja o popolnem praznovanju?

Olivier Rousteing: No, prepričan sem, da nisem edini, ki bi rekel, da če bi mi to vprašanje postavili leta 2019, bi dobili zelo drugačen odgovor od tistega, ki vam ga bom dal danes. Če nas je to, da smo bili tako dolgo ločeni, nekaj naučilo, je to, da zelo potrebujemo biti skupaj. Zato se moramo zdaj, ko se dobimo, spomniti, koliko lepše je, ko smo enotni in pošteni drug do drugega. In praznovanje? No, v letu 2020 smo se naučili tudi, koliko močnejši smo lahko, ko se združimo, da bi – skupaj – spodbudili potrebne, že zdavnaj nujne spremembe. Upam, da bomo imeli veliko prihodnjih trenutkov, ko bomo lahko skupaj proslavili majhne in velike zmage.

Kakšen je vaš oklep noči?

Olivier Rousteing: Ha! Sem modni oblikovalec, a nikoli nisem mislil, da bi si za noč nadel nekakšen “oklep”. V bistvu tisto, kar vidite na moških modnih revijah Balmain, odraža moj lastni duh in slog – tako podnevi kot ponoči. Nikoli ni ne trud ali kakršen koli kostum. Nikoli ni nič drugega kot pošteni, lepo izdelani kosi, ki temeljijo na neverjetni zgodovini te hiše in vključujejo neverjetne veščine našega ateljeja –seveda vedno z mojo posodobitvijo.

Kako boste praznovali začetek sodelovanja Balmain x Chivas XV?

Olivier Rousteing: Samo vprašajte mojo ekipo – povedali vam bodo! Najverjetneje bomo nazdravili s celotno ekipo v ateljeju – nato pa se bom verjetno vrnil k svojim skicam in prilagajanjem za naslednjo zbirko. Tu, pri Balmainu, se delo res nikoli ne ustavi! Vem, da se bo skoraj vsak član moje ekipe odpravil na nekaj neverjetnih pop-up dogodkov, ki jih je načrtoval Chivas (morda se bom kasneje tudi sam prikradel še na eno slavnostno zdravico) in seveda se veselim podarjanja nekaj novih steklenic nekaterim mojim najbližjim prijateljem.

S kom bi bilo najbolje deliti kozarec Chivas XV?

Olivier Rousteing: Sanjski kozarec? Veste, rad bi delil trenutek – Chivas Dram – z ustanoviteljem naše hiše Pierrom Balmainom. Več ko izvem o njem in bolj ko raziskujem bogate arhive te hiše, bolj me navdušuje. Zanj imam milijon vprašanj in rad bi delil z njim delo, ki smo ga opravljali v zadnjem desetletju, na podlagi neverjetnih temeljev, ki jih je začel graditi za Balmain pred 75 leti. Oba z njim sva nepričakovana izbira za vodenje zgodovinske pariške hiše. On je iz majhne vasice v francoskih Alpah in še nikoli ni bilo nekoga, ki bi bil na takšnem položaju podoben meni. In rad bi izvedel več o njegovih najzgodnejših dneh – drznosti in optimizmu, ki ju je pokazal, ko je ustanovil to hišo takoj po osvoboditvi Pariza – v času pomanjkanja in tesnobe … to je nekaj, o čemer sem pogosto razmišljal, zlasti kot ko smo šli skozi negotove čase preteklega leta.

Kako uživate Chivas XV?

Olivier Rousteing: Živim v mirni stari hiši, na vzhodu Pariza, blizu Bastille, zelo, zelo daleč od tradicionalnega središča pariške luksuzne mode. Obožujem tišino tega prostora in pogosto, ko se zvečer vrnem domov iz službe (kar je običajno precej prepozno), rad samo sedim in se naužijem tišine tistega trenutka. Ti mirni trenutki so popolnoma moji – in to je popoln trenutek, da poslušaš novo glasbo, se usedeš, okusiš prefinjeno pijačo in se samo sprostiš.

Ali lahko sodelovanje opišete s tremi besedami?

Olivier Rousteing: Različno, komplementarno, dediščina.