PORSCHE POSPEŠENO GRADI BREZOGLJIČNO PRIHODNOST

Hrvaški proizvajalec električnih koles Greyp Bikes ima novega večinskega lastnika: Porsche. Greyp (izgovarja se kot angleška beseda za grozdje) je ustanovil Mate Rimac, alias »hrvaški Elon Musk«, genij za podjetjem za proizvodnjo električnih superšportnikov Rimac Automobili.

  

Podjetje izdeluje zelo povezana, izjemno zmogljiva električna gorska kolesa, vključno s paradnim konjem znamke, modelom G6 s polnim vzmetenjem. Podjetje je prodajo svojih koles začelo v Evropi, pred kratkim pa je začelo svoje poslovanje v ZDA s sedežem v San Pedru v Kaliforniji. Naložba pa je še en znak Porschejevega zaupanja v Rimacovo poslovno moč. Proizvajalec avtomobilov ima namreč v lasti tudi manjši delež v podjetju Rimac Automobili. Rimac je pred kratkim sicer naznanil, da prevzema Bugatti od Porschejevega matičnega podjetja Volkswagen, da ustanavlja novo podjetje z imenom Bugatti Rimac.

Porsche je odločitev o prevzemu kontrolnega deleža v Greypu označil kot del svojega širšega načrta za naložbe v vozila z ničelnimi in nizkimi emisijami, vključno s priključnimi hibridnimi vozili in popolnoma električnim Porschejem Taycan. Podjetje je dejalo, da bo do leta 2030 poslovalo z ogljično nevtralno »bilanco stanja«.