POPOLN ZVOK, KI NAS POPELJE V VEČNOST

Ob praznovanju četrt stoletja zgodovine kolekcije L.U.C, ženevski velikan Chopard predstavlja trio novih zvonečih ur, ki so bile izdelane, testirane in izpopolnjene pod budnim očesom sopredsednika Choparda Karla-Friedricha Scheufelea in strokovnim nadzorom dveh vrhunskih glasbenikov. In kateri inštrumenti bi se najbolje podali časomeru, ki je tako prefinjen, tako premijski, tako popoln? Sami bi izbrali godala in enako so razmišljali tudi pri Chopardu. V tej luči sta se pod soj žarometov postavila brata Gautier (čelo) in Renaud (violina) Capuçon, briljantna umetnika, ki sta vrhunskemu akustičnemu element časomerov L.U.C Strike One, L.U.C Full Strike Sapphire in L.U.C Full Strike Tourbillon dodala svojo prefinjenost, posluh in čustva.

  

Leta 2016 je Chopard predstavil model L.U.C Full Strike, prvi minutni repetitor Hiše, rezultat več kot šestletnega, 17.000 ur obsegajočega razvoja, ki predstavlja kronski dragulj 20. obletnice proizvodnje Chopard Manufacture in njene zavezanosti napredku finega urarstva. Med številnimi novostmi, predstavljenimi v Full Strike, od katerih so bile štiri patentirane, je najbolj radikalna popolna sprememao paradigme ur za zvonjenje. V vseh drugih obstoječih minutnih repetitorjih zvok ustvarja kladivo, ki udari ob kovinske gonge, ki so del gibanja. A ne pri lastnem gibanju L.U.C Calibre 08.01-L. To presega običajne smernice s safirnimi gongi, ločenimi od mehanizma. Zanimivo je, da so gongi in steklo številčnice izdelani v enem kosu – brez prekinitve, lepljenja ali varjenja – iz trdnega bloka safirja. Samo razvoj tega specifičnega dela predstavlja kar tri leta raziskav, razlog oziroma rezultat pa več kot opravičuje sredstva. Zvok, ki ga ustvarjata kladivo in gong, se namreč prenaša skozi največjo površino ure – steklo – in v homogenem mediju, kar zagotavlja idealno prevodnost. Poleg tega je zvok dobesedno kristalno jasen, saj izhaja iz čistega kristala korunda, znanstvenega imena za safir. Prav tako je intenziven in obdarjen z edinstvenim tonskim bogastvom. No, moramo poudariti, da kljub temu, da je bil časomer L.U.C. Full Strike velik dosežek, to še ni pomenilo konca prizadevanj na tem področju, saj je Karl-Friedrich Scheufele še posebej pozoren na kakovost svojih ur in gibanj. Kot ljubitelj glasbe in tesni prijatelj tenorista Joséja Carrerasa je tudi perfekcionist. Kljub temu, da je model L.U.C Full Strike nedvomno uspešen, se tako ni nameraval ustaviti pri tem. Zvoneče ure so vrhunec urarstva, subtilna kombinacija tehnike, izdelave in čustev. Kompleksnost njihovega delovanja je le prvo vprašanje, drugo, bolj neoprijemljivo in še bolj kompleksno, pa je njihova kakovost zvoka. Da bi optimiziral in ohranil akustično bogastvo enodelnega sistema gong/safirnih kristalov Full Strike, je Karl-Friedrich Scheufele ubral nov pristop.

Leta 2018 se je Karl-Friedrich Scheufele namreč udeležil koncerta violinista Renauda Capuçona v Sommets Musicaux de Gstaad. Izrazen način, na katerega je igral Capuçon, je Chopardovemu sopredsedniku pomagal spoznati, da je treba minutni repetitor obravnavati kot glasbilo in vanj vnesti nekaj več: čustva. Renaud Capuçon pa ni le eden izmed virtuozov svojega časa, ampak tudi specialist za akustiko in zvok, tako kot njegov brat, violončelist Gautier Capuçon. Prvi igra na Guarnerijevo staro violino iz leta 1737, drugi pa na violončelo Mattea Goffrillerja, lutirja, ki je enako znan na svojem področju. To so instrumenti, katerih popolnost in edinstvenost sta prestala preizkus časa, saj združujejo tehnične veščine, skrivne formule, trike in veliko mero skrivnosti.

Karl-Friedrich Scheufele je povabil Renauda in Gautierja Capuçona, da sodelujeta pri izdelavi nove omejene serije ur z zvončki. Ob pomoči in podpori inženirjev Chopard Manufacture sta brata navdih črpala iz svoje umetniške občutljivosti za fin zvok, ki ga proizvaja Chopardova patentirana tehnologija safirnega gonga/kristala. Ta pristop je odobril Laboratorij za uporabno akustiko Ženevske inženirske šole HEPIA, ki ga vodi profesor Romain Boulandet. Zvok, ki ga proizvajajo Chopardovi safirni gongi, čistejši, daljši in bolj harmoničen kot tradicionalni kovinski repetirni mehanizem, vključuje tisto drugo živo vibracijo: strast. Za zbirko L.U.C se ta pristop dokazuje kot bistveno orodje pri ohranjanju homogene kakovosti zvoka skozi čas. Jeklo, medenina in zlato so razvijajoči se in živi materiali, kljub počasnim notranjim deformacijam teh kovin, ki so priljubljene v urarski industriji.

Vendar je ura zgrajena za večnost, zveneče ure pa še toliko bolj glede na vso skrb, ki je bila namenjena njihovemu sestavljanju in prilagajanju ter finemu uglaševanju njihovega zvoka. No, safirni gongi so nespremenljivi, saj se ne deformirajo, starajo in se s toploto ne širijo. Vedno igrajo enako, s čimer zagotavljajo, da sam zvok ostane nespremenjen. Poleg tega material, iz katerega so izdelana ohišja Full Strike, medtem ko igra sekundarno vlogo v primerjavi s safirnim urnim kristalom, prispeva k ‘obarvanju’ zvoka. Po izdaji več omejenih izdaj iz rožnatega ali belega zlata, platine in celo jekla se je namreč izkazalo, da je nujno imeti analitično orodje, ki bo prestalo preizkus časa ter individualne subjektivnosti prihodnjih vzdrževalnih in obnovitvenih operacij. S tem ura L.U.C Full Strike vstopa v novo fazo svojega obstoja.

Kot vrhunec praznovanja 25. obletnice kolekcije L.U.C, Chopard predstavlja trio novih vrhunskih umetniških kosov visokega urarstva, ki uporabljajo sistem monoblok safirnega stekla in gonga. L.U.C Strike One je 25 delna omejena serija iz etičnega rožnatega zlata z številčnico iz giljoširanega zlata, ki daje novo dimenzijo elegance funkciji zvonjenja. Drugi član družine, L.U.C Full Strike Sapphire, ponuja ohišje v celoti izdelano iz prozornega safirja z pogledom na vpadljive komponente, ki so že izdelane iz tega kristalnega materiala, skupaj z neprekosljivim minutnim repetitorjem in petdelno omejeno izdajo. Za konec pa je tu še L.U.C Full Strike Tourbillon, ki dosega izjemen mejnik integracije turbilona v omejen prostor gibanja minutnega repetitorja Chopard Manufacture. Izdelan je v 20 delni omejeni izdaji iz rožnatega zlata, ki uokvirja zlato giljoširano številčnico. Spektakularen dosežek, ki je rojen iz neomajne strasti do urarstva in brezkompromisne ljubezni do lepote.