POPOLN VSESTRANSKI SPREMLEVALEC

Audi je lani praznoval 20. rojstni dan modela RS 6 Avant. Hotelski menedžer Andreas Fehlberger iz Erdinga pri Münchnu je za volanom modelov RS sedel prav toliko časa. V tem intervjuju nam je povedal, kaj ga pregovorno žene naprej in zakaj je edini avtomobil, ki ga potrebuje v garaži, njegova zver s 600 konjskimi močmi.

  

Gospod Fehlberger, stari ste 40 let in že 20 let vozite modele RS, trenutno RS 6 Avant. Zakaj zvestoba znamki?

Andreas Fehlberger: Začelo se je z izkušnjo, ki sem jo doživel med usposabljanjem. Moj šef mi je dovolil voziti njegov model RS 4 in bil sem zasvojen. Vedno sem imel rad kombilimuzine, RS 6 pa je avtomobil, ki je idealen za vsako situacijo. Pogosto ga uporabljam za masovno nakupovanje. Poleg tega sem si vedno želel imeti nekaj posebnega, nisem želel ne majhnega avtomobila in ne običajne barve. Svoj prvi RS sem kupil leta 2002, RS 4 generacije B5 v barvi Daytona Gray Pearl Effect. Nato sem imel dva RS 5, enega v kovinski barvi Suzuka Gray in enega v kovinski barvi Ipanema Brown. Nazadnje sem končal z RS 6, modelom C7 v kovinski barvi Austin Yellow. Zdaj vozim RS 6 sedanje generacije C8 v barvi Berry Pearl Effect.

Očitno ste ljubitelj barv po meri. Kaj menite o trenutnem oblikovalskem jeziku modela RS 6 Avant?

Andreas Fehlberger: To je prava pot. Če bi bilo odvisno od mene, bi bil RS 6 videti še ostrejši. Model C7 je bil od zunaj nekoliko bolj drzen, model C8 pa je s še debelejšimi ličnicami, karbonskim paketom in 22-palčnimi pnevmatikami, ki jih uporabljam pozimi in poleti, točno moj avto. Zame so majhna kolesa merilo, ki naredi ali uniči celoten model [smeh].

Z leti se je zmogljivost skoraj v vseh segmentih vztrajno povečevala in vaš RS 6 Avant ima kar 600 KM. Je to v skladu s časom?

Andreas Fehlberger: Prepričan sem, da bi lahko o tem razpravljali ure in ure. Cenim moč, ko jo potrebujem, vendar seveda ne grem vedno do skrajnih meja; večino časa vozim precej udobno. Potem je tu še vidik goriva, ki je trenutno prav tako velik problem, zlasti ko liter stane več kot dva evra. V povprečju z enajstimi ali dvanajstimi litri prevozim približno 100 kilometrov. Tu in tam mi to uspe spraviti tudi pod deset, ko vozim v načinu učinkovitosti.

Ali se kdaj odpravite na dirkališče?

Andreas Fehlberger: Ne, nikoli po lastni volji. Pred kratkim sem bil v Italiji – tam se rad vozim po gorskih prelazih. Vendar vozim predvsem zaradi užitka. Zame je pomembno, da znam upravljati avtomobil, ki ima takšno moč. Zato se udeležujem treningov na dirkališču, kadar se ponudi priložnost.

Poglejmo nekaj let v prihodnost. Bi vozili delno električni RS 6 Avant?

Andreas Fehlberger: Naj povem takole. Ne nasprotujem mu, vendar mora biti videti in nuditi temu primeren občutek, enako kot moj RS 6. Zaenkrat se še ne vidim v povsem električnem avtomobilu.

Vrnimo se k vašemu RS 6 Avant. Je to vaš edini avtomobil?

Andreas Fehlberger: Tudi ob sobotah in nedeljah vedno skočim v svoj RS. Kot sem rekel, je ta avtomobil zame popoln vsestranski spremljevalec, tako rekoč “Jack of all trades”. Neomejena moč, prostor za vso družino in neverjeten videz. Pogon na vsa kolesa quattro je bil zame še eno pomembno merilo. Če bi imelo vozilo pogon na zadnji kolesi, bi kupil kaj drugega. Keramični zavorni sistem RS je absolutno obvezen. Potem sta tu še laserska luč in zadnje luči, ki me vedno navdušujejo, še posebej način, kako se luč odzove, ko zaklenem ali odklenem avto. Sem pa tudi velik ljubitelj zvočnega sistema Bang 6 Olufsen.

Kako se vaša okolica odziva na RS 6 Avant?

Andreas Fehlberger: Lani me je v Münchnu nekaj časa preganjal kolesar in me pri rdeči luči prosil, če lahko naredi nekaj fotografij. Verjetno zaradi barve, ogromnih koles ali splošnega veličastnega videza avtomobila. Morda pa tudi zato, ker se avtomobil v Nemčiji, svetovni prestolnici kombilimuzin, preprosto dobro obnese.

Ali pri svojem RS 6 Avant pogrešate kaj, kar bi lahko pričakovali od njegovega naslednika?

Andreas Fehlberger: Moral bi si privoščiti masažne sedeže in morda malo več zvoka [smeh]. Vesel bi bil, če bi se naslednji RS 6 bolj osredotočil na osvetlitev z diodami OLED.