POLESTAR 2 – INOVACIJE SO NEKAJ, KAR OBOŽUJEMO…

… Kot tudi pogumne posameznike in podjetja, ki si upajo tvegati in ubrati svojo pot. In o takšnem podjetju bomo govorili danes. Švedski proizvajalec avtomobilov Polestar je znan po svojih visokozmogljivih električnih avtomobilih, podjetje, ki je bilo nekoč oddelek znamke Volvo Cars za zmogljivost, pa se je leta 2017 osamosvojilo in začrtalo lastno, samostokjno in sila uspešno pot. Njihovo prvo vozilo, Polestar 1, predstavljeno leta 2017, je visokozmogljiv priključni hibridni športni avtomobil, drugo vozilo, Polestar 2, predstavljeno leta 2019 in o katerem bomo govorili danes, pa je popolnoma električna kompaktna zverina prihodnosti. Res je, da je bil predstavljen tudi Polestar 3, a za zdaj se bomo osredotočili na bolj uveljavljen model druge generacije. Podjetje sicer daje prednost okolju, zato v svojih proizvodnih procesih uporablja obnovljive vire energije in okolju prijazne materiale, kadar koli je to mogoče. Za konec k temu uvodu pa še zanimivost, da je poleg svoje inovativne proizvodne strategije Polestar znan tudi po prodaji svojih vozil večinoma prek spleta in v prodajnih salonih “Polestar Spaces”, kjer lahko stranke sodelujejo v interaktivnem in personaliziranem nakupovalnem procesu.

  

Polestar 2 je leta 2019 debitiral na natrpanem trgu vrhunskih električnih vozil, predvsem njegova nordijska estetika in visoka raven uporabnosti, skupaj z privlačno vozno dinamiko in predanostjo trajnosti, pa ga ločijo od konkurence. Na primer, Android Automotive OS z Googlovo integracijo je bil premierno predstavljen v tem vozilu, zaradi česar je prvi te vrste, ki ponuja tako vrhunsko izkušnjo zabave v avtomobilu. Polestar 2 je tako zaradi svoje značilne mešanice kakovosti in vznemirljivosti kmalu postal priljubljen med potrošniki in se danes prodaja na več kot sedemindvajsetih lokacijah po vsem svetu, pri čemer je proizvodnja do konca leta 2022 presegla mejnik 100.000 enot.

No, če se vrnemo k bistvu, torej samim posodobitvam. Polestarjev 5-vratni električni zmogljivi fastback, Polestar 2, je bil letos deležen velike prenove, štiri leta po uradni predstavitvi. Vrhunsko kompaktno električno vozilo za modelno leto 2024 je tako prejelo nov visokotehnološki sprednji del, ki odmeva oblikovalski jezik, ki ga je uvedel Polestar 3. Prenovljena 20-palčna kovana platišča iz lahke zlitine, ki jih najdemo v paketu Performance, približujejo najbolj športni Polestar 2 še bližje oblikovalskemu jeziku Polestar 3. Prav tako je novost bistveno povečana moč, dosežena s povsem novimi električnimi motorji, še zmogljivejšimi baterijami in prvim pogonom na zadnja kolesa v vozilih Polestar. No, največja posodobitev pa je morda klub temu dejstvo, da je v skladu z najsodobnejšim etosom avtomobilov Polestar v Polestar 2 debitiral sistem SmartZone. Za kaj točno gre? SmartZone je dom nekaterih najpomembnejših aktivnih varnostnih sistemov, vključno s sprednjo kamero in radarjem srednjega dosega.

Vsi modeli Polestar 2 so za konec standardno opremljeni z elektromotorji in inverterji naslednje generacije, ki bistveno izboljšajo učinkovitost in zmogljivost. Novo razvit motor s trajnim magnetom in inverter iz silicijevega karbida različicam z enim motorjem omogočata pogon na zadnja kolesa, pri čemer lahko novi motor proizvede do 220 kW (prej 170 kW) moči in je optimiziran za optimalno učinkovitost in velik navor (490 Nm, prej 330 Nm), kar bistveno izboljša dinamično zmogljivost avtomobila. Ta skandinavska zver zdaj potrebuje le 6,2 sekunde za pospešek od 0 do 100 km/h, kar prinaša izboljšanje za kar 1,2 sekunde. »Pristranskost« zadnjega pogona, ki jo uvajata nova konfiguracija pogonskega sklopa in razmerje navora, izboljšujeta faktor zabave in učinkovitost različice z dvojnim motorjem, kjer novi asinhroni motor na sprednji osi dopolnjuje nov zadnji motor kot glavni vir pogona. Ker je skupna moč sistema zdaj 310 kW in 740 Nm (povečanje z 300 kW in 660 Nm), so bili vlečna sila, učinkovitost in zmogljivost vozila precej izboljšani; pospešek od 0 do 100 km/h zdaj zahteva le pičle 4,5 sekunde. A to ni vse, sprednji motor je mogoče popolnoma izklopiti, ko ga ne uporabljate, kar prispeva k še večji učinkovitosti, a ne skrbite, prednji motor se brez napora in hitro ponovno vklopi, ko voznik od vozila zahteva dodatno moč. Če želite še več vam izbirni paket Performance Pack omogoča moč do 350 kW in pospešek od 0 do 100 km/h v samo 4,2 sekunde, naprodaj pa so tudi nadgradnje programske opreme za brezžično delovanje, ki primernim avtomobilom z dvojnim motorjem za dolge dosege nudijo povečanje moči, zmogljivosti in vozne izkušnje.

Kljub večjim baterijam, zmogljivejšim motorjem, daljšemu dosegu in bolj vznemirljivi zmogljivosti pa so se emisije ogljika pri različicah z novo baterijo 82 kWh zmanjšale na 5,9 tone na avtomobil (prej 7 ton na avtomobil), zahvaljujoč izboljšani celični kemiji. Polestar 2 je torej pripravljen na boljšo, lepšo prihodnost. Pa vi?