POGLED V PRIHODNOST VETERNE ENERGIJE

Norveško podjetje, ki se ukvarja s sistemi za lovljenje vetra (WCS), je svojo zeleno energetsko tehnologijo predstavila s paleto plavajočih “lovilcev vetra”. Te ogromne mreže lovilcev vetra so dvignjene na 300 metrov in integrirane z več manjšimi turbinami, razporejenimi na plavajoči ploščadi. Pri načrtovanju plavajočih turbin si podjetje ogleduje obstoječo infrastrukturo naftne in plinske industrije ter po njihovem vzoru pritrjuje svoje strukture na dno oceana. Ekipa trdi, da lahko inovacija na področju obnovljivih virov energije ustvari petkrat več energije od največje posamezne turbine na svetu in bi jo lahko uporabili za napajanje kar 80.000 domov. Če bi postali bolj razširjeni, bi lovilci vetra lahko zmanjšali stroške vetrne energije, do te mere, da bi bili konkurenčni tradicionalni električni energiji, dobavljeni iz omrežja.

Pet plavajočih lovilcev vetra lahko proizvede enako količino električne energije kot 25 običajnih turbin, medtem pa lahko manjši rotorji delujejo s hitrostjo vetra nad 40 km/h, kjer večje turbine ponavadi nagibajo lopatice – kar sicer omejuje proizvodnjo, a slednje zaščiti pred poškodbami.

S paleto majhnih turbin ogromen plavajoči „lovilec vetra“ odpravlja potrebo po masivni posamezni komponenti, kar pomeni, da bo turbine lažje izdelati, namestiti in vzdrževati. Ko je velika plavajoča ploščad postavljena, je mogoče namestitvena in vzdrževalna dela večinoma izvajati na kraju samem brez potrebe po posebnih žerjavi ali plovilih.