POGLED USMERJEN V PRIHODNOST

Audi je uradno napovedal, da bodo njegovi novi dizelski modeli V6 zdaj lahko za pogon uporabljali obnovljivo gorivo.

  

Nemški proizvajalec avtomobilov je namreč pred kratkim odobril številne svoje v6 in štirivaljne dizelske motorje, ki delujejo na rastlinsko olje, obdelano z vodo, znano tudi kot HVO. HVO, ki izhaja iz odpadnih materialov in ostankov v kmetijstvu in živilski industriji, naj bi pripomogel k potiskanju Audija v bolj trajnostno smer. Audi navaja, da bi uporaba trajnostnega goriva privedla do zmanjšanja ogljikovega dioksida med 70 % in 95 %. HVO ima tudi veliko višjo vrednost cetana, kar povzroča čistejše zgorevanje v primerjavi z dizelskim gorivom na fosilni osnovi.

Matthias Schober, vodja razvoja pogonskih sklopov pri Audiju, je pojasnil: »Ker je cetanska vrednost HVO za okoli 30 % višja, se izgorevanje motorjev poveča. Pozitivni učinki tega so še posebej opazni pri hladnem zagonu. Pred izrekom odobritve smo preizkusili učinke na različne komponente, zmogljivost in emisije izpušnih plinov v posebnih validacijskih testih.”

Številni Audijevi trenutni modeli bodo lahko uporabljali HVO, vključno z modeli A4, A5, A6, A7, A8, Q7 in Q8. Pomembno je omeniti, da HVO ne bo združljiv s starimi modeli V6. Za sprejem HVO so bili izdelani tudi drugi dizelski modeli, kot so A3, Q2 in Q3. Ker je HVO še vedno nov koncept, so pri Audiju opozorili, da bo le peščica bencinskih črpalk po Nemčiji ponujala HVO, saj je večinoma na voljo v skandinavskih državah in se za enkrat še ni prebil v preostalo Evropo. Od sredine leta 2021 bodo lahko sicer modeli A4, A5, A6, A7 in Q5 tudi v Italiji, na Švedskem in Danskem uporabljali HVO.

Audi je še vedno v procesu pridobivanja vpogleda v proizvodnjo trajnostnih goriv in si prizadeva za nadaljevanje prizadevanj.