PEUGEOT 308 – KAJ JE NOVEGA? PRVI DEL.

Znamka PEUGEOT nam na krilih uspeha, ki ga je dosegla v segmentu kompaktnih petvratnih limuzin z več kot 7.000.000 prodanimi vozili skozi vse generacije in z 42 osvojenimi mednarodnimi nagradami, med katerimi je tudi naziv Evropski avto leta 2014, danes s ponosom predstavlja povsem novega PEUGEOTA 308.

  

Izjemno zapeljivo oblikovno zasnovo novega PEUGEOTA 308, ki seveda nedvomno pripada visokemu razredu, krasi najnovejši logotip znamke. Vsesplošna optimizacija arhitekturne zgradbe je pripomogla k še večjemu bivalnem udobju ter dodatno izpostavila njegovo dinamičnost in pripadnost znamki. Tehnološko napredni novi PEUGEOT 308 ponuja sisteme za pomoč pri vožnji zadnje generacije, novo voznikovo mesto PEUGEOT i-Cockpit®, ki zajema intuitivni, povezljivi in odločno moderni sistem za informacije in razvedrilo i-Connect® Advanced. Novi PEUGEOT 308 je visoko učinkovit in zmogljiv ter zvesto sledi strategiji Power of Choice. Na voljo je tako s priključno hibridnim motorjem kot tudi z bencinskim ali dizelskim pogonskim sklopom. V nekaterih državah je nakup novega PEUGEOTA 308 možno v celoti opraviti na spletnem mestu znamke, saj le-to omogoča 100-odstotno digitalni nakup, odkup rabljenega vozila, sklenitev pogodbe o financiranju in izbiro kraja predaje vozila.

NEIZMERNA PRIVLAČNOST 

Novi PEUGEOT 308 je utrdil položaj v svojem avtomobilskem segmentu in nekoliko spremenil svojo morfologijo. Zaradi 55 milimetrov daljše medosne razdalje je oblika karoserije nekoliko bolj razpotegnjena in potnikom na zadnjih sedežih ponuja več prostora, medtem ko 20 milimetrov manjša višina v kombinaciji s konceptom “soft-nose” vizualno podaljša pokrov motornega prostora. Da bi novi PEUGEOT 308 izpolnil svoje cilje z vidika aerodinamične učinkovitosti, ni izboljšal svoje drže in stilske zasnove zgolj na zunanjih površinah, temveč tudi v notranjosti. Vse to zavoljo optimalno izboljšane arhitekturne zasnove in učinkovitih postopkov preoblikovanja karoserije. Vrhnje površine novega PEUGEOTA 308 se zelo tesno prilegajo zgradbi, kar opazimo zlasti na zelo poudarjenih obrisih blatnikov, zaradi česar pa nima povečanih kolotekov. Od strani nam preproste in gladke bočne stranice razkazujejo svoj mogočen značaj prek dveh poudarjenih oglatih linij, ki se pneta nad prednjimi in zadnjimi kolesi. Oblikovna zasnova stranskih površin črpa navdih za svojo identitetno obliko iz zgodovine znamke (PEUGEOT 205, 208, 308…) in hkrati odseva rezultate dinamične morfološke prenove, ki jo je bila deležna celotna silhueta. Zadnji del je bil zaradi zagotovitve aerodinamične učinkovitosti strateško načrtovan in zasnovan na podlagi optimalnih točk prehajanja zraka za limuzinsko različico, ki so bile opredeljene v vetrovniku. Na tej optimalni aerodinamični zmogljivosti na primer temelji značilna stilska linija, ki prečka zadnji del, enako kot linija na zgornjem delu strehe, ki prehaja v dolg spojler, značilen stilski element novega PEUGEOTA 308.

Novi PEUGEOT 308 nosi v sebi vse gene znamke PEUGEOT. Krasijo ga čutne in ostre linije, tako da ga uvrščamo med visokorazredne in dinamične modele, ki so drugim za vzor. Novi PEUGEOT 308 krasi najnovejši logotip znamke PEUGEOT na okrasni maski, ki mu je v celoti posvečena. Logotip dodatno izpostavi motiv na okrasni rešetki, ki se postopoma steka vanj. Za logotipom ni več radarskega merilnika za sisteme za pomoč pri vožnji (naključna tehnologija, ki uporablja indij združljiv z radijskimi valovi), kar prinaša pomembno izboljšavo z vidika oblikovne zasnove in tehnologije, poleg tega pa logotip odslej povsem sam kraljuje na okrasni maski. Registrska tablica je torej premaknjena čisto na spodnjo površino prednjega dela. Prednja žarometa sta od osnovnega nivoja opreme dalje na voljo s tehnologijo LED. Izklesana in tanka žarometa izpostavita dinamičnost in identiteto novega PEUGEOTA 308. Raztezata se v dnevne luči v obliki čekanov na prednjem odbijaču. Oblikovno prepoznavne luči idealno ponazarjajo aktualni stil znamke Peugeot, ki ga prepoznamo na prvi pogled tako podnevi kot tudi ponoči. Pri nivojih opreme GT/GT Pack so žarometi Full LED še bolj usločeni. Žarometi PEUGEOT Matrix LED Technology so še bolj učinkoviti in zagotavljajo več varnosti pri vsakodnevni uporabi. Zadnje luči so pridobile tehnologijo Full LED v podobi treh levjih krempljev za moderen svetlobni podpis znamke PEUGEOT.