PASTI IN PREDNOSTI DIGITALNEGA SVETA

Niste edini, ki ste bili presenečeni ob eksploziji novic o tehnologijah blockchain in pomislili: »Hm … kaj se tukaj dogaja?« To je občutek, ki smo ga v uredništvu doživeli tudi sami, ko smo se pogovarjali o tem, kako nekateri s temi virtualnimi umetninami služijo milijone. In ko smo že mislili, da smo nekako začeli razumevati celotno zadevo, je ustanovitelj Twitterja tvit s svojim avtogramom dal v prodajo kot NFT. Kaj dejansko je NFT, smo se še enkrat vprašali. No, ravno zato smo za vas pripravili kratek povzetek celotne zadeve in tehnologije, ki stoji za njo. Verjemite nam, zelo zanimivo je. V redu, začnimo z osnovami:

  

Kaj je NFT, kaj pomeni NFT?

Nezamenljiv žeton. (Non-fungible token.) Ja, vemo, nič več vam ni jasno. »Nezamenljivo« bolj ali manj pomeni, da je edinstveno in ga ni mogoče nadomestiti z nečim drugim. Na primer, bitcoin je zamenljiv – zamenjajte enega za drugega in imeli boste popolnoma isto stvar. Edinstvena trgovalna kartica pa ni zamenljiva. Če bi jo zamenjali za drugo kartico, bi imeli nekaj povsem drugega. Odpovedali ste se Porscheju in dobili BMW.

Kako delujejo NFT?

Na zelo visoki ravni je večina NFT del blockchain verige Ethereum. Ethereum je kriptovaluta, kot bitcoin ali dogecoin, vendar njegov blockchain podpira tudi te NFT-je, ki shranjujejo dodatne informacije, zaradi katerih delujejo drugače, kot recimo kovanec ETH. Omeniti je treba, da lahko drugi blockchaini izvajajo svoje različice NFT.

Kaj je smisel NFT?

To je res odvisno od tega, ali ste umetnik ali kupec.

Če ste umetnik …

… smo ponosni na vas. Tako se dela! Morda vas zanimajo NFT, ker vam dajejo način za prodajo umetniškega dela, za katerega sicer morda ne bi našli tržišča. Če se vam porodi res dobra ideja za digitalno nalepko, kaj boste storili? Jo prodali v iMessage App Store? Ni šans. Poleg tega imajo NFT funkcijo, ki jo lahko omogočite in ki vam bo izplačala odstotek vsakič, ko se NFT proda ali zamenja lastnika. S tem lahko tudi na dolgi rok računate na prihodke – tudi ko niste več lastnik.

Če ste kupec …

Ena od očitnih prednosti nakupovanja umetnin je, da vam omogoča finančno podporo umetnikom, ki so vam všeč, in to velja za NFT (ki so precej bolj trendovske kot na primer nalepke Telegram). Nakup NFT vam običajno prinese tudi nekaj osnovnih pravic za uporabo, na primer možnost objave slike na spletu ali nastavitev za svojo profilno sliko. Poleg tega seveda obstajajo pravice hvalisanja, da ste lastnik umetnine in ste kot takšen zapisani v blockchain vnosu.

CryptoPunk #7523 — 11,75 milijona dolarjev

Številka #7523 je tretja najredkejša v zbirki CryptoPunk in ima ustrezno ceno.

Pa zbiralec?

NFT lahko delujejo kot katero koli drugo špekulativno premoženje, ki ga kupite in upate, da se bo njegova vrednost nekega dne povečala, tako da ga boste lahko prodali z dobičkom.

Torej je vsak NFT edinstven?

V dolgočasnem tehničnem smislu je vsak NFT edinstven žeton v verigi blockchain. Toda čeprav je lahko kot van Gogh, kjer obstaja samo ena dokončna dejanska različica, bi lahko NFT bil tudi kot menjalna kartica, kjer obstaja 50 ali na stotine oštevilčenih kopij istega umetniškega dela.

Kdo bi plačal na stotine tisoč evrov za to, kar je v bistvu menjalna kartica?

No, to je del tega, zaradi česar so NFT tako … čudni? Nekateri jih obravnavajo, kot da so prihodnost zbiranja likovne umetnosti, drugi pa jih obravnavajo kot karte Pokémon.

Pak’s “The Merge” – 91,8 milijona dolarjev

Merge je 2. decembra 2021 uradno postal najdražji NFT, ki je bil kdaj prodan, s skoraj 30.000 zbiratelji, ki so skupaj zbrali 91,8 milijona dolarjev. To je edini NFT na seznamu najdražjih, ki ima več lastnikov, in to se kaže v nori ceni.

Ali lahko izpeljem muzejski rop, da ukradem NFT?

To je odvisno. Del privlačnosti blockchaina je v tem, da shranjuje zapis o vsaki transakciji, zaradi česar jo je težje ukrasti in preprodati, kot recimo sliko, ki visi v muzeju. Kljub temu so bile kriptovalute ukradene že prej, tako da bi bilo res odvisno od tega, kako se shranjuje NFT in koliko dela bi bila potencialna žrtev pripravljena vložiti, da bi dobila svoje stvari nazaj.

Kaj pa čez 500 let, kako bo z NFT-umetninami?

Kakovost slike se poslabša, formatov datotek ni več mogoče odpreti, spletna mesta ugasnejo, ljudje pozabijo geslo za svojo denarnico. Toda tudi fizična umetnost v muzejih je krhka in minljiva.

Želim povečati svojo uporabo blockchain tehnologij. Ali lahko kupim NFT s kriptovalutami?

Da. Večina trgov sprejema Ethereum. Toda tehnično gledano lahko vsak proda NFT in zahteva, katero valuto želi.

Ali lahko zgradim podzemno umetniško jamo/bunker za shranjevanje svojih NFT?

No, tako kot kriptovalute so tudi NFT shranjene v digitalnih denarnicah (čeprav je treba omeniti, da mora biti denarnica posebej združljiva z NFT). Denarnico pa lahko vedno odložiš na računalnik v podzemni bunker.