PA JE RES VSE TAKO SLABO?

Štajerski country, folk in blues kvartet B-kompleks predstavlja svoj prvi celovečerni glasbeni izdelek, album ‘Americana po slovensko’. Že naslov namiguje, da se glasbeno spogledujejo z zmesjo kopice glasbenih žanrov – americana je namreč žanr, ki združuje in med sabo meša elemente bluesa, countryja, folka R’nB-ja in bluegrassa, B-kompleks pa tej zmesi dodajajo še svojo slovenskost in unikatnost.

  

Album prinaša 12 avtorskih skladb v nežnih, skoraj skromnih aranžmajih, ustvarjenih z glasom, kitaro, ustno harmoniko, bas kitaro, bobni in drugimi tolkali ter violino. Besedila skladb kipijo od življenja in njegove tuzemne, preproste realnosti: ‘Americano po slovensko’ otvori skladba ‘Na mah’, osebno izpovedna pripoved o lepem fantu, ki pa pri dekletih nima ‘uspeha’, sledi ‘Včasih’, s katero B-kompleks analizirajo ljubezenski odnos, tretja skladba iz albuma pa je single ‘Vse je slabo’: »Res je, vse je slabo. A če se zares zazremo dovolj globoko vase lahko hitro ugotovimo, da je dobro ali slabo odvisno od nas samih – v naši človeški naravi je, da smo nagnjeni k slabem, saj je dobro našim očem preveč skrito. Za premik v pozitiven pogled pa je potrebno veliko več energije, kot poudarjanje slabih stvari,« o skladbi pravi njen avtor Boštjan Zorc.

Naslednja skladba je za vse šefe tam zunaj, skladba ‘Nisn se prijavo’, ‘Aprila konec’ opeva konkretno bandovsko dogodivščino, ‘Ravno prav’ pa opisuje bizarne vsakdanje situacije z veliko mero humorja. Naslednjo skladbo, ‘Božična’, so B-kompleks predstavili preteklo leto – zamaskirana v satiro o decembrskih dobrih možeh je skladba pravzaprav kritika potrošništva in njegovega vpliva na ljubezen. Sledijo tri ljubezenske ‘God’, ‘Ljubiva se počasi’ in ‘Dovolj’, vsaka s svojim pogledom na to zapleteno čustvo in te kompleksne odnose med dvema. ‘Krog’ je življenjska skladba, ki se obrača v preteklost in v prihodnost hkrati, album pa zaključuje ‘Kot človeško bitje’, zgodba o brezizhodnem propadanju.

Od kod pravzaprav ime B-kompleks? In kakšen je njegov pomen? Če poslušate album ‘Americana po slovensko’, vam bo hitro jasno. Originalna besedila avtorja Boštjana Zorca (morda ga poznate kot kitarista in uglaševalca glasbil iz mariborske KiTARNiCE  in člana zasedb The Dreams, Feel The Phil Collins tribute show  …), ki skoznje pravzaprav filtrira svoje komplekse, zasedba kot celota sintetizira s štirimi instrumenti – kitaro, bas kitaro, violino in bobni. B-kompleks pa je pravzaprav okrajšano ime banda, ki se v celoti glasi Boštek in njegovi kompleksi.

Boštjan Zorc je kot gonilna sila zasedbe začel s solo nastopu leta 2016, kar pa se je kmalu pretvorilo v band. Začeli so … s priredbami. Ampak malo drugače. Znane skladbe so poslovenili oz. jim nadeli nova, slovenska besedila. Willie Nelson, Tom Petty, Johhny Cash, Dolly Parton, Ben Harper in drugi so dobili bolj slovensko noto oz. besedo. Vedno več pa je nastajalo tudi avtorskega materiala. Preteklo leto je tako napočil čas, da B-kompleks nastali material tudi posnamejo. Na albumu so tako, poleg osnovne zasedbe, svoj del muzike odigrali tudi Gašper Peršl (bobni), Robert Novak (bas kitara), Mitja Novak (banjo, lap steel kitara), Valerija Tominc (spremljevalni vokali) in Danilo Ženko (klaviature).

Konec leta 2021 so B-kompleks predstavili prvo skladbo, za tisti čas primerno ‘Božična’, danes pa, sočasno z albumom, v svet pošiljajo ‘Vse je slabo’.

B-kompleks so:

  • Boštjan Zorc – kitara, glas, ustna harmonika
  • Lucie Dajčar – violina, tolkala, glas
  • Primož Pavlin – bas
  • Zmago Pavličič – bobni