OMEGA SPEEDMASTER KOT NA LUNI Z LAKIRANO BELO ŠTEVILČNICO

Ta očarljivi model so ljubitelji Moonwatch vroče pričakovali že vse od novembra 2023, ko so prvo izdajo opazili na zapestju ambasadorja znamke Omega Daniela Craiga na razstavi Planet Omega v New Yorku. Zdaj je dizajn končno uradno razkrit in bo na voljo v javni prodaji. Najbolj značilna lastnost ure je redka bela številčnica. Ko je bila leta 1957 prvič ustvarjena izvirna ura Speedmaster, je bil eden glavnih ciljev oblikovalcev izdelati lahko berljiv zaslon z odlično čitljivostjo.

  

Zato so na črni številčnici bele ročice in indeksi. Pri tej novi različici je enak rezultat dosežen z nasprotno barvo. Omega je to novo številčnico izdelala ne le v beli barvi s črnimi podrobnostmi in novimi apliciranimi indeksi, temveč so oblikovalci dodali tudi izstopajoče ime Speedmaster v rdeči barvi in celotno površino lakirali s sijajnim lakom – prvič, da je bila ta tehnika uporabljena na stopničasti številčnici ure Moonwatch. A zakaj bela? Glavni navdih za ta novi videz sta bela in črna barva astronavtskih skafandrov, zlasti tistih, ki se uporabljajo med zunajtelesnimi aktivnostmi (EVA), kot so sprehodi v vesolje. Navsezadnje gre za pristno povezavo, saj uro Speedmaster Moonwatch astronavti NASA uradno nosijo že od leta 1965 in je znana kot prva ura, ki so jo nosili na Luni. Poleg tega so od Apolla 13 leta 1970 na oblekah prisotne tudi rdeče črte, ki označujejo čin poveljnika. Obstaja tudi še en poseben razlog za belo barvo. Leta 1969 je Omega v okviru tajnega projekta NASA za oblikovanje popolne ure za vesolje izdelala prototip ure ALASKA I. Po večmesečnih poskusih je Omega izbrala belo številčnico, saj ta zagotavlja posebno učinkovit koeficient toplotnega odboja.

Rdeče ime Speedmaster na novem modelu je tudi poklon zaščitnemu rdečemu ohišju, ki je obdajalo izvirno uro ALASKA I. Poleg bele številčnice je Omega razkrila še več o izdelavi ure. 42 mm ura iz nerjavnega jekla je predstavljena na udobni in vintage navdihnjeni zapestnici iz nerjavnega jekla s petimi obokanimi členi v vsaki vrsti. Klasičen videz s poliranimi in brušenimi detajli. Na voljo sta še dve različici, med drugim ena na črnem mikroperforiranem usnjenem traku z rdečimi in belimi šivi ter druga na antibakterijskem gumijastem traku z vzorcem lunine površine v pozitivnem reliefu na spodnji strani za večje udobje in estetiko. Za ljubitelje luninih ur je črno eloksirana aluminijasta obroba vsake ure dobila znamenito “piko nad devetdesetimi” na tahimetrski lestvici, v notranjosti pa uro poganja Co-Axial Master Chronometer Calibre 3861 – najsodobnejša različica legendarnega kalibra 321, ki so mu zaupali astronavti na Luni.