ODKRIJTE LEPOTE SEVERNOZAHODNE ISTRE

Vsak od nas je najbrž že preživel dan Istri, polotoku sredi modrozelenega Sredozemlja, kjer se brezskrbni kilometri modrega Jadrana dotikajo razigranih gričev in zgodovinskih mest, vrhunski hoteli in športna igrišča pa so prežeti z naravnimi lepotami. In verjamemo, da je vsak od nas rad nastanjen v vrhunskih hotelih, se sprošča na plažah, se giba na številnih športnih igriščih ali pa odkriva skrite kotičke med raziskovanjem Istre s kolesom. No, to pa ni vse, Istra je tudi prestolnica vina in izjemne kulinarične tradicije, ki vam bo prebudila čutila in razširila obzorja, saj ponuja popolno skladnost narave in turizma prav pred vrati srednje Evrope.

  

Katere so ključne turistične atrakcije severozahodne Istre?

Umaški ATP stadion Gorana Ivaniševića v Plava Laguna Stella Maris Resortu

Velik teniški stadion, ki leži tik ob plaži v kompleksu Stella Maris, je mesto kjer od leta 1990 poteka ATP teniški turnir Blue Lagoon Croatia Open. Leta 2016 je osrednji umaški stadion s prepoznavno obliko školjke dobil novo, a zelo znano ime: ATP stadion Gorana Ivaniševića. Na njem so so zmagovalni pokal doslej dvignili Thomas Muster, Stan Wawrinka, Carlos Moya, Tommy Robredo, Juan Carlos Ferrero, Marcelo Rios, Nikolaj Davidenko, Fabio Fognini, Dominic Thiem in Goranov učenec Marin Čilić. Impresiven je tudi seznam velikanov, ki so pokleknili na zahtevnem umaškem terenu: Rafael Nadal, Novak Đoković, Juan Martin Del Potro, Gustavo Kuerten, Sergi Bruguera, David Ferrer in Gaël Monfils.

Savudrijski – najstarejši delujoči svetilnik na Jadranu

Svetilnik v Savudriji je tudi najsevernejši hrvaški svetilnik, stoji na skrajnem zahodnem rtu Hrvaške in je visok 36 metrov. Izdelal ga je arhitekt Pietro Nobile po naročilu tržaške Deputazione di Borsa (današnje gospodarske zbornice) in pod okriljem avstrijskega cesarja Franca I. Gradili so ga dobro leto dni, delovati je pričel v noči na 17. april 1818. Prižiga svetilnika se je udeležil sam cesar, ki je bil takrat na obisku v Trstu.

Novigradsko obzidje, beneška dediščina iz 13. stoletja

Staro mestno jedro Novigrada je bilo nekoč v celoti obdano z obrambnim obzidjem, danes so ohranjeni le njegovi deli. Utrdba je bila zgrajena v 13. stoletju v času beneške vladavine. Novigrajsko obzidje je delo domačih obrtnikov, ki so na svoj arhaičen, starinski način postavljali in popravljali visoka obzidja.

Aquapark Istralandia

Ta čarobni vodni svet se razprostira na površini 81.000 kvadratnih metrov v gozdnatem zaledju Novigrada, le 5 kilometrov od morske obale. Izjemen vodni svet s 6000 kvadratnimi metri vodnih površin, več kot 3 kilometri cevi in več kot 20 atrakcijami – zanimivimi tobogani, največjim bazenom z valovi v Evropi (2500 kvadratnih metrov) in sproščujočo masažno kadjo v velikosti 900 kvadratnih metrov – predstavlja popolno kombinacijo užitka, sprostitve in zabave, otroški kotiček z bazenom na 1000 kvadratnih metrih, vodnim gradom, gusarskim čolnom in tobogani pa razveseli vsakega otroka.

Pa dogodki?

  • Muskat Wine & Walk, 23. 4., Momjan // Sedem kilometrska vzpodbudne hoje, pet postaj s ponudbo petih znanih istrskih vinarjev in slastnimi istrskimi prigrizki v prestolnici muškata.
  • Istria Wine & Walk, 21.–22. 5., Buje, Brtonigla
  • Sea Star Festival, 27.–28. 5., Umag // Z znanimi glasbenimi imeni je zaslužen za hitrejši začetek poletja in odprtja kopalne sezone.
  • Umag Night Run, 11. 6., Umag // Zabavna nočna tekma (2,5, 5 in 10 km) poteka v Umagu, s pogledom na morje in sončni zahod nad njim. Spremljevalni program: DJ-ji, otroška animacija, Kid’s Run, številne nagrade za sodelujoče in tombola.
  • Plava Laguna Croatia Open Umag, 22.–31. 7., Umag // Umaški turnir sodi med najbolj atraktivne svetovne profesionalne moške turnirje v kategoriji International Series orgnizacije ATP. Zaslužen je za razvoj številnih teniških šol, kampov in turnirjev v Umagu in okolici.
  • Istria Granfondo, 23.–25. 9., SZ Istra/start in cilj v Umagu // Mednarodni cestno kolesarski maraton z bogatim spremljevalnim programom.
  • Wine & Walk by the Sea, 21. 10., Novigrad // Sprehod po zeleni obali in s pogledom na šarmantno središče Novigrada, z degustacijo izbranih novigrajskih vin in kulinaričnih specialitet.