OČARLJIVI MEHURČKI

Prazniki so pred vrati in mnenja smo, da nič ne poudari slavja in tega radosti polnega časa bolje, kot kozarček dobrih mehurčkov. Tokrat vam bomo predstavili italijansko verzijo penine, bolj natančno prosecco, ki prihaja iz uspešnega družinskega podjetja Bottega. Okušali bomo dve čudoviti variaciji penin, ki jih proizvajajo, Bottega Gold in Bottega Rosé Gold ter na koncu dodali še odličen in enostaven koktajl z dodatkom teh posebnih mehurčkov za popestritev praznikov. Naj bo novo leto bleščeče in lahkotno, kakor so tudi Bottegovi očarljivi mehurčki.
  

Bottega Gold

Tudi v Slovenijo počasi prihaja trend tujih penečih vin, tako šampanjcev kot tudi prosecca. Prosecco je namreč podobno kot šampanjec penina, ki ima številne zakonsko določene omejitve povezane s proizvodnjo, grozdnimi sortami in najpomembneje, omejeno je na določeno območje. Prosecco boste našli pod dodatnim zaznamkom DOC in DOCG. DOC je širše območje, ki se razteza od Furlanije do Benečije (Veneto). Tu pa je še prav poseben košček pokrajine, kjer najdemo tako imenovan DOCG. Ta se nahaja na gričkih, severno in v neposredni bližini Trevisa. Glavna razlika med DOC in DOCG je lega trt in krajina, kjer rastejo. DOC velja za bolj ravninski svet, medtem ko je DOCG na gričevnati legi, kjer pridobijo manj, a bolj kakovostno grozdje. Glavna sorta za izdelavo prosecca je glera, katere delež v mešanici vin mora zadoščati vsaj petinosemdeset odstotkom vsebine. Preostalo so lahko podobne bele sorte, če se vinar tako odloči. Potem ko vinar uspešno proizvede prosecco pod določenim standardom, ga pred polnitvijo in prodajo oceni še posebna komisija, ki poda zanjo potrditev o ustreznosti izdelka, glede na količino sladkorja, pH, kemično analizo in celo videz steklenice. Bottega Gold je poseben primer, saj vsebina steklenice, penina, dosega vse standarde DOCG, vendar komisija zaradi videza steklenice nikoli ne odobri uporabe te oznake, ampak »zgolj« DOC. Gre za lahkotno, sadno penino, ki je čudovita samostojno ali pa celo v kombinaciji s različno hrano, na primer morsko. Je Brut, kar pomeni relativno nizko stopnjo sladkorja in izjemno pitnost. Mnenja smo, da je to idealna penina za vsako priložnost, ki bo ustrezala tako začetnikom kot tudi bolj izkušenim uživačem penečih vin. Poleg tega pa je steklenica resnično nekaj posebnega, saj izstopa s svojim očarljivim zlatim sijajem.

Bottega Rosé Gold

Različica Rose gold je prava posebnost med peninami, ki izvirajo iz tradicionalnega območja prosecca. Ne gre za prosecco, saj je rosé penina in vsebuje določen odstotek modrega pinota iz Lombardije. Po krajši maceraciji dobi nežno roza barvo in nekoliko bolj sadno-jagoden priokus, ki se poda takšni vrsti penine. Nižja sladkorna stopnja, klasifikacije Brut, je še ena od različic iz hiše Bottega, ki jo opišemo lahkotnostjo, a hkrati posebnostjo okusa in videza. Zelo lepo uravnotežena je tudi kislina, ki jo naredi še toliko bolj primerno za širšo publiko. Prepričani smo, da bo zadovoljila večino vaših gostov, ki so bolj »za rosé« kot klasične penine.

Golden 75

Ta razmeroma preprost koktajl je pravzaprav izpeljanka iz slovite klasike French 75, ki jo je pariški barman Henry Tépé iz Henry Bara poimenoval po popularnem orožju, kalibra 75 mm, ki ga je med prvo svetovno vojno uporabljala francoska vojska. Receptura se je v času nekoliko spreminjala, a v osnovi gre za kombinacijo gina, limonovega soka in sladkorja, v kozarec do vrha dolijemo penino – pred stotimi leti in v Parizu pa s šampanjcem. To recepturo smo nekoliko dodelali in jo prilagodili Bottegi Gold. Je kot nalašč za vse ljubitelje koktajlov s penino z mislijo na to, da ne bo vse ravno »spritz«.

Sestavine:

  • 40 ml gin Hendrick’s
  • 2 kocki belega sladkorja
  • 20 ml sveÏe stisnjen limonov sok
  • * Topping: Bottega Gold

Dekoracija: Lupina limone

Priprava:

V ročni mešalnik odmerimo sveže stisnjen limonov sok in gin Hendrick’s in dodamo sladkorni kocki, ki ju z žlico zdrobimo in čim bolj raztopimo. Dodamo zadosti ledenih kock in mešanico dobro pretresemo. Dvojno precedimo koktajl bazo v ohlajen koktajl kozarec in dolijemo penino. Zaradi preostalih sestavin predlagamo, da penine ne dodajate več kot deciliter, a vseeno, vam prepuščamo vašo presojo glede količine. Potem ko smo dodali penino, koktajl okrasimo z limonino lupino, ki jo postavimo v koktajl.

Želimo vam lepe božične praznike in srečno ter zdravja polno leto 2019. Upamo, da se vam vse skrite želje uresničijo in prepričani smo, da boste odslovili staro leto, kot se spodobi. Obenem pa vas prosimo, da to počnite odgovorno.

Srečno!