»OBSTAJATA DVE VRSTI LJUDI. TISTI, KI IMAJO RADI DIPLOMÁTICO, IN TISTI, KI TEGA ŠE NISO POKUSILI.«

Norbert Schok je madžarski barman in ambasador venezuelske znamke Diplomático, ki pravi, da obožuje bare, hkrati pa se zaveda, da je zadovoljstvo gostov na prvem mestu. V Sloveniji se je mudil v okviru programa Artisans of taste, pri katerem se v vsaki državi pripravi program različnih izobraževalnih dejavnosti okoli enega od treh glavnih stebrov tekmovanja, bodisi domače tehnike, trajnosti v lokalu ali lokalnih izdelkov. V sproščenem klepetu smo izvedeli več o načinih uporabe ruma Diplomático, izdelavi le-tega, pomenu trajnosti za znamko in o tem, kako je sploh postal ambasador tega vrhunskega ruma. Beseda je nanesla tudi na barmanstvo pri nas in po svetu, dotaknili pa smo se seveda tudi ciljev znamke za prihodnost in številnih drugih zanimivih tem.

  

DAVID: Kakovost barske kulture in storitev sta za stranko zelo pomembna. Kako v baru doseči najvišjo raven obeh?

Norbert Schok: Najpomembnejša stvar v gostoljubnostnem sektorju – na kateri koli ravni – je to, da bodo vaši gostje zadovoljni. V vaš bar prihajajo iz različnih razlogov, mi pa moramo biti sposobni ugotoviti njihove potrebe in jih zadovoljiti. To ne pomeni, da imajo vedno prav, vendar da smo tu, da lokal zapustijo bolj srečni, kot so prišli vanj.

DAVID: Bari, ki so pritegnili vašo pozornost zaradi svoje izvirnosti ali kakovosti in jih moramo videti?

Norbert Schok: Bare obožujem iz različnih razlogov, nekateri so zabavni, nekateri skrivnostni, drugi preprosto ponujajo odlično vzdušje ali koktajle … Seveda pa imam svoje najljubše, kot je Baba au rum v Atenah (neverjetna »vibra«, dobro usposobljeno osebje, široka izbira ruma in vrhunski koktajli), Aviary v Chicagu (ustvarjalne mešanice), bar Alchemikas v Vilni (dobro oblikovan koktajl meni, kul barmani), Hotsy Totsy v Budimpešti (super umirjeno vzdušje, kakovostne pijače) ali bar Kolibri v Ljubljani (osebje je zelo prijazno in ustvarja posebne koktajle).

DAVID: Kateri je vaš najljubši koktajl Diplomático? Si ga kdaj sami naredite doma?

Norbert Schok: Težko se je odločiti, ker jih je veliko. Obožujem klasične koktajle iz ruma (Daiquiri, Mojito, Mary Pickford, El Presidente) z Diplomático Planas in nekaj alkoholnih mešanic (na primer Old Fashioned ali Manhattan) z Reserva Exclusiva, vendar si tudi za posebne dogodke ali samo za zabavno kdaj pripravim kakšen koktajl. Ko eksperimentiram doma, je moja kuhinja videti kot Dexterjev laboratorij. Običajno rečem, da je moj najljubši koktajl Diplomático tisti, ki mi je najbližje!

DAVID: Če bi morali nekomu »predstaviti« Diplomático, kako bi opisali ta neverjeten rum?

Norbert Schok: Citiral bi samo Tita Cordera, našega Maestra Ronera: »Obstajata dve vrsti ljudi, tisti, ki imajo radi Diplomático, in tisti, ki tega še niso pokusili.«

DAVID: V čem je Diplomático drugačen? Morda družbene, okoljske vrednote? Okus?

Norbert Schok: Rum Diplomático je rezultat edinstvenega sloga priprave ruma, ki združuje dve sestavini (melasa in med iz sladkornega trsa) ter tri metode destilacije z izkušnjami in znanjem Maestra Ronera. Sledimo vsakemu koraku priprave ruma od nasadov sladkornega trsa do stekleničenja in ne skrbimo le za samo tekočino, ampak se trudimo, da smo čim bolj trajnostni. Blagovna znamka kot družinsko podjetje zelo skrbi za delavce, zlasti se osredotoča na njihovo zdravje in izobrazbo.

DAVID: Danes je zastopanje blagovne znamke ključno. Kako lahko pomagate rasti blagovni znamki Diplomático?

Norbert Schok: Kot ambasador blagovne znamke je moj cilj navdušiti mlajše barmane, da bolje spoznajo Diplomático in rum na splošno. Prav tako sodelujem pri različnih degustacijah ruma in opravljam izmene gostujočih barmanov, kjer gostom skušam predstaviti nekaj zanimivih koktajlov Diplomático.

DAVID: Katere so novosti blagovne znamke, ki jih lahko kupimo tudi za domačo uporabo?

Norbert Schok: Imamo super zanimiv projekt, to je sodelovanje med destilarno in enim najboljših barmanov na svetu (Simeone Caporale). Canaima gin je eksotična žgana pijača z 10 ročno nabranimi sadeži in zelišči iz deževnega gozda, 8 klasičnimi botaničnimi rastlinami gina in 1 lokalnim sadežem. Prav tako podpiramo avtohtone skupnosti in pogozdovanje Amazonke z 10-odstotnim deležem od prodaje. Kadarkoli si lahko pripravite gin tonik ali pa ga zmešate s sodavico grenivke za bolj osvežujoč napitek.

DAVID: Kako ste postali ambasador ruma Diplomático? In kaj ste počeli pred tem?

Norbert Schok: Že kot otrok sem želel biti igralec, zato sem veliko časa preživel na odru različnih gledališč in tudi v enem izmed priljubljenih televizijskih programov na Madžarskem. Kasneje sem se znašel za šankom in potovanja so postala najpomembnejša naloga v življenju. Med letoma 2005 in 2010 sem živel in delal v Dublinu in Madridu, pozneje, ko se je rodil moj prvi otrok, pa sem se preselil nazaj v Budimpešto in nekaj časa delal s podjetjem, ki tukaj distribuira Diplomático. Ko sem odšel, sem ostal v stiku z venezuelskimi fanti in na koncu delal pri njih, kar so sanje, saj obožujem rum in lahko veliko potujem.

DAVID: Očitno je Diplomático eden od največjih, če ne celo največji rum na svetu. Kaj je naslednji cilj blagovne znamke?

Norbert Schok: No, naš naslednji cilj je zaščititi okolje in poskrbeti, da odgovorno uporabljamo svoje vire, pri tem pa opozarjati barovce, naj storijo enako. To je eden od razlogov, da smo organizirali tekmovanje Artisans of taste, kjer morajo tekmovalci uporabljati trajnostne prakse in podpirati svojo lokalno skupnost.

DAVID: Ali lahko Diplomático združimo s hrano? Če da, katera kombinacija vam je najbolj všeč?

Norbert Schok: Imam »sladek zob«, zato ga zelo rad kombiniram s čokolado ali drugimi sladicami, vendar se dobro obnese tudi ob žaru s kakšnim sočnim kosom mesa.

DAVID: Kako so vam všeč slovenska bar industrija in barmani, miksologi? Kaj bi izboljšali, spremenili?

Norbert Schok: V Sloveniji je veliko zelo nadarjenih in predanih barmanov z odličnimi idejami. Dal bi jim več svobode in prostora, da izrazijo svoje ideje. Na majhnem trgu – kot so naše države (tudi moja) – je težje organizirati tekmovanja ali mednarodne prireditve. Barmane bi rad spodbudil, naj se vključijo v to dogajanje, ker se blagovne znamke želijo približati več ljudem in ko vidijo, da deluje, bodo vlagali več in to bo lahko le dobro za skupnost.

DAVID: Poletje je tu, toplo vreme tudi. Ali lahko uživamo Diplomático v svežih koktajlih?

Norbert Schok: Oh, absolutno! Lahko priporočim svojega poletnega favorita Mango Commando z DiplomáticoMantuano, svežim mangom, vaniljevim sirupom, tonko, limetinim sokom in malo piva IPA.

DAVID: Zimski ali poletni koktajli? Zakaj?

Norbert Schok: V zimskem času zimski koktajli, poleti pa poletni, saj ima vse svoj čas.

DAVID: Ena sestavina (razen Diplomatica), brez katere si ne bi mogli predstavljati svojega dela?

Norbert Schok: Če moram izbrati samo enega … to je tonka. Lahko naredite sirup ali pa uporabite kapljice Javierja de la Muelasa. Ima odličen okus in se odlično poda k rumu.

DAVID: Po čem je rum poseben za vas? V čem se razlikuje od drugih žganih pijač? Katere so ključne prednosti itd.

Norbert Schok: No, rum je verjetno najširša kategorija žganih pijač z zelo malo omejitvami ali splošnimi pravili, zato je zaradi raznolikosti poseben. Vodko, gin, viski ali konjak lahko zamenjate z rumom v koktajlu ali celo kot samostojno pijačo. Nekateri pravijo, da je to tudi slabost, saj bi lahko nekoga, ki ne pozna kategorije ruma, zmedli z različnimi profili okusa, barvami ali oznakami cen, vendar verjamem, da če bodo podjetja poštena in bodo potrošniki odprti, misleči in pustolovski, potem bi lahko bil rum »naslednja velika stvar«.

DAVID: Ste že bili v Venezueli? Bi jo radi kdaj obiskali?

Norbert Schok: Na žalost še nisem bil tam. Nekajkrat sem prejel povabilo, vendar sem lani na primer za poletne počitnice izbral Slovenijo. Upam, da bom januarja z zmagovalcem tekmovanja Slovenian artisans of taste obiskal Venezuelo in destilarno.