»OBOŽUJEM IZZIVE IN TA JE VELIK«

Jorge Lorenzo je v karieri že osvojil pet svetovnih prvenstev na dveh kolesih, danes pa se je legenda MotoGP vsedla za krmilo zverine na štirih kolesih, Porsche 911 GT3 Cup. Svoje prve dirke se je lotil za volanom VIP vozila Porsche Mobil 1 Supercup na otvoritvi sezone v Imoli, 34-letni Španec pa je v intervjuju govori o svojih pričakovanjih, razliki med dirkanjem na dveh in štirih kolesih ter morebitnem novem srečanju z nekdanjim največjim tekmecem Valentinom Rossijem.

  

Kakšen je vaš prvi vtis o Porsche 911 GT3 Cup?

Jorge Lorenzo: To je res zahteven dirkalnik, še posebej, ker nima zaviranja ABS in nadzora oprijema. A pravijo, da je to najboljši avto za učenje – če si hiter v Porsche 911 GT3 Cup, si hiter v katerem koli avtomobilu GT. Zelo se zabavam, ko vozim 911 GT3 Cup, zato sem zelo vesel, da imam v Imoli priložnost dirkati z VIP avtomobilom Supercupa.

Kako zahtevno bo?

Jorge Lorenzo: Zelo zahtevno. To je moja prva avtomobilska dirka na najvišji možni ravni s Porsche 911 GT3 Cup. Zelo težko bo tekmovati z vozniki, ki so odrasli v dirkalnih avtomobilih in ta avto poznajo že leta. Ampak obožujem izzive in ta je velik.

Kako težko je preiti iz stroja MotoGP v dirkalnik na štirih kolesih?

Jorge Lorenzo: Čeprav imata oba motor, plin, zavore in kolesa, je to popolnoma drugačen svet. Najprej morate na motorju ves čas uporabljati svoje telo za prenos teže na sprednji, zadnji ali bočni del. Očitno v avtu to ni mogoče. V Porsche 911 GT3 Cup morate za prenos teže uporabiti plin in zavoro. Tega se moram še naučiti. Po drugi strani pa mislim, da je možno, da motorist preide na dirkalni avto in postane konkurenčen. Ni pa mogoče obratno.

Ko primerjate motocikeeč MotoGP s Porsche 911 GT3 Cup, kako drugačen je občutek vožnje?

Jorge Lorenzo: Motor je veliko hitrejši na ravnem in pospeški so boljši, v ovinkih pa je avto veliko hitrejši. Torej je razlika v časih krogov precej majhna. Morda je največja razlika v temperaturi. V kokpitu je že neverjetno vroče. Ne morem si predstavljati, kako bo poleti. Po drugi strani pa je vožnja s kolesom MotoGP fizično veliko bolj zahtevna.

Kakšna je bila vaša motivacija, da ste prešli na avtomobilske dirke?

Jorge Lorenzo: Po koncu kariere v MotoGP pred tremi leti sem pogrešal tekmovanje. A iskal sem nekaj malo bolj varnega od motociklističnih dirk. Ko naredite napako na motorju, si lahko zlomite ključnico ali roko. Pri avtomobilu je tveganje veliko manjše. To je dobra stvar.

Bodo avtomobilske dirke vaša druga kariera?

Jorge Lorenzo: Trenutno ne razmišljam preveč o prihodnosti. Stvari delam korak za korakom, dirko za dirko. V MotoGP sem dosegel marsikaj, zdaj bom dal vse od sebe v dirkalniku.

Prav tako tekmujete s Porsche 911 GT3 Cup v Porsche Carrera Cup Italia. Kaj je vaš cilj?

Jorge Lorenzo: Jaz sem realen. Moj cilj ni postati prvak, vsaj kratkoročno ne. Bil sem svetovni prvak na motorjih; avtomobilske dirke so moj hobi. Želim se naučiti čim več in uživati ​​na dirkah. Če sem konkurenčen, je še bolje.

Kaj pričakujete od dirke v Imoli?

Jorge Lorenzo: Neverjetno je imeti to priložnost. Iskreno povedano, morda je zame malo prezgodaj. Še nikoli nisem dirkal v Imoli. Vozniki Superpokala so v tem avtomobilu najboljši na svetu. Zelo težko bom končal med prvih 20. Ampak preprosto nisem mogel reči ne. Dirkati v Imoli pred publiko formule ena je priložnost, ki je ni mogoče zamuditi.

Če bi lahko izbirali, katera proga na koledarju superpokala bi bila vaša najljubša?

Jorge Lorenzo: Monako. To je legendarna steza, polna zgodovine. Ni prostora za napake. Predstavljam si, da ni druge proge, kjer bi moral vzdrževati koncentracijo kot v Monaku.

Ali ne bi bilo zabavno na štirih kolesih tekmovati s svojim nekdanjim nasprotnikom v MotoGP Valentinom Rossijem?

Jorge Lorenzo: Zakaj pa ne? Ker sva se oba upokojila iz MotoGP, je najin odnos veliko boljši. Trenutno Valentino dirka v drugi seriji kot jaz. A kdo ve, morda se kdaj v prihodnosti spet srečamo na dirkališču.