OBLIKOVANJE, USMERJENO V PRIHODNOST

Podjetje IKEA in družbeno odgovorno podjetje Little Sun sta se povezala, da bi raziskala, kako lahko oblikovanje spodbudi razpravo o uporabi sončne energije pri vsakdanjih predmetih. Rezultat teh raziskovanj je SAMMANLÄNKAD, dve LED solarni svetilki, ki ujameta energijo in ustvarita svetlobo. Kupcem bosta na izbranih trgih podjetja IKEA na voljo od aprila dalje. 

  

»Če želimo v naslednjem desetletju preiti na uporabo obnovljivih virov energije, moramo vsi prepoznati priložnost, ki jo ponuja sončna energija. Sončna svetloba je na prvi pogled nevidna, ampak sončna energija omogoča, da nevidno naredimo vidno«, je dejal Olafur Eliasson, umetnik in soustanovitelj organizacije Little Sun. »Sodelovanje s podjetjem IKEA podpira našo misijo ozaveščanja o dostopu do energije. Sočasno nas opominja, da imamo potencial za so-oblikovanje našega sveta«, je dodal.

SAMMANLÄNKAD izdelki združujejo lepoto, umetnost in oblikovanje s solarno tehnologijo. Dizajn SAMMANLÄNKAD LED solarne namizne svetilke je navdihnilo sonce ter nagnjenost in gibanje planeta Zemlja. Svetlobni vir je v obliki polkrogle, ki se z odsevom od zrcala okrepi in ustvari sijoče sonce. Kovinski okvir svetilke, ki podpira svetlobni vir, je nastavljiv, zato dovoljuje vsestransko uporabo svetilke. Lahko je viseča ali namizna. Svetlobni vir je mogoče tudi sneti z okvirja in ga uporabiti kot baterijsko svetilko.

»S tem sodelovanjem smo želeli spodbuditi razpravo o sončni energiji in dati moč sonca v roke mnogih ljudi. Naše skupno prepričanje je, da možnosti premišljenega oblikovanja ležijo v sposobnosti, da ustvari zavedanje in naredi razliko,« je dejal James Futcher, kreativni vodja v podjetju IKEA Švedska.

Manjša prenosna svetilka je praktična za uporabo na prostem. Priložen je rumen trak, zato jo je čez dan mogoče obesiti na okno ali nahrbtnik, da se napolni. Obe svetilki sta opremljeni s solarnimi ploščami in polnilnimi baterijami. Namizno svetilko se lahko polni tudi prek USB-A in USB-C priključka. Ko so baterije napolnjene, se lahko prek svetilke napaja tudi mobilni telefon.

»Zaradi oblikovanja, lepote in preprostosti, bosta izdelka ljudem dala moč, da sprejmejo idejo o prihodnosti, ki jo poganja sončna energija«, je dejal Felix Hallwachs, generalni direktor v podjetju Little Sun. »Zagotovili smo le majhno spodbudo, potrebujemo pa jih še veliko. Vendar smo navdušeni, ko vidimo, kako lahko sončno energijo razširimo po svetu.«

Little Sun je sicer organizacija, ki sta jo ustanovila svetovno priznani umetnik Olafur Eliasson in inženir Frederik Ottesen. Predana je zagotavljanju dostopa do sončne energije ljudem, ki živijo v skupnostih brez rednega dostopa do elektrike, predvsem v podsaharski Afriki. Sodelovanje med Little Sun in podjetjem IKEA omogoča, da je moč sonca mogoče občutiti v lepih in namensko oblikovanih predmetih. SAMMANLÄNKAD je zasnovan tako, da ljudje izkusijo sončno energijo v domačem okolju.