DUH ANDYJA WARHOLA ŠE ŽIVI

Mnogim ljudem so prva stvar, ki jim pride na misel, ko slišijo besedo Pittsburgh, legendarne mestne športne ekipe. Vendar pa bo “Steel City” kot rojstni kraj enega najvplivnejših umetnikov 20. stoletja kmalu postal “pop okrožje”.

  

Muzej Andyja Warhola, ki se nahaja le streljaj stran od Heinz Fielda in PNC Parka, je napovedal razvojni projekt v vrednosti 60 milijonov USD, ki bo spremenil okoliško sosesko v kulturno središče, ki želi privabiti nova podjetja, galerije in turiste.

“Andy je še naprej simbol ameriškega podjetniškega duha – pravi mojster vpliva in sprememb,” je v izjavi dejal direktor Warholovega muzeja Patrick Moore. “Zdaj imamo načrt in sredstva, da sledimo zgledu kot mojstri sprememb za Pittsburgh,” je dodal.

Pop District bo vključeval nove prostore za programe delovne kreativne ekonomije, kot je Warhol Creative, skupaj z odprtjem ustvarjalnega kampusa in velikega prostora za dogodke v živo na vzhodni severni obali Pittsburgha.

Kot številne umetniške ustanove po svetu je bil Warholov muzej med pandemijo še posebej močno prizadet. “Muzej je bil ustanovljen kot zakladnica umetnosti, vendar brez prave finančne vzdržnosti,” je dodal Moore. Rastoče pop okrožje naj bi oživilo tako muzejski finančni model, skupaj s tem pa bi Pittsburgh postal “nacionalni vodja pri ustvarjanju novih kulturnih modelov za ameriška mesta,” je dejal Sam Reiman, direktor fundacije Richarda Kinga Mellona in eden izmed največjih donatorjev projekta.

Za več informacij o Pop District Pittsburg, vključno s programi in poklicnimi priložnostmi, obiščite spletno stran organizacije.