OAZA MIRU IN SVEŽINE NA VROČEM ASFALTU

Milano je že dolgo mesto skrivnih vrtov. V tej gosti, industrijski, veličastni matici velemest, sestavljeni iz velikih stanovanjskih blokov in obzidanih palač, je ena izmed velikih radosti potepanja naključno odkrivanje zasajenih čistin in dvorišč, ki ponujajo počitek od izdelane pokrajine. Kljub temu je veliko takšnih zelenih lis do nedavnega, ko se je počasi začelo pojavljati več parkov in zelenjavnih vrtov v skupnosti, ostalo za večino zasebnih. Milanski zeleni teden (Milan Green Week) leta 2019 in lokalne organizacije, kot so Clever Cities in RoofMatters, so pomagale spodbujati trajnostne prakse v mestu, vključno s kulturo urbanega vrtnarjenja in zelenih streh.

Arhitekturni studio Piuarch s sedežem v Breri že od leta 2015 ustvarja lastno zasajeno streho z naslovom Vrt med dvorišči. Ta izboljšuje bivanje, blaginjo in družbene odnose tako zaposlenih kot lokalne skupnosti. Direktorji Germán Fuenmayor, Gino Garbellini, Monica Tricario in Francesco Fresa menijo, da se oblikovalska skupnost zaveda in sodeluje v dialogu o ustvarjanju več zelenih površin v svojem mestu, vendar je treba še veliko narediti.

“Ne gre samo za urbanistično načrtovanje, ampak tudi za spodkopavanje družbenih, kulturnih in izobraževalnih politik v mestu in ljudeh,” pravi Fresa.

Njihov nov odgovor? “Komplet za preživetje mestnega vrtnarja”, zasnovan kot oblikovalski objekt, ki premoščuje funkcionalnost in estetiko, hkrati pa zagotavlja prepotrebno vrtnarsko rešitev za prebivalce mest, ki nimajo dostopa do zelenih površin.

Cilj je razviti “modularni totem mestnega kmetijstva za posameznike, ki živijo v mestih”, pojasnjuje Fresa. “Modul združuje več funkcij in postane nekakšno večnamensko orodje, kraj za branje, delo, meditacijo, poslušanje glasbe in vadbo.”

Medtem ko je bil projekt razvit pred pandemijo Covid-19, so nedavne z popolno zaporo javnega življenja izkušnje milanske ekipe dale konceptu, izdelku za izboljšanje bivanja v majhnih prostorih, nov pomen in smisel. “Lahko postane močno orodje,” poudarja Fresa.

Komplet je preprost, totemu podoben kos pohištva, ki se razprostira v majhen vrt, skupaj s hidroponskim sistemom in sončnimi celicami, mizo, sedeži, telefonsko polnilnico, ojačevalnikom zvoka in postajo za jogo. Navdih so prinesli večnamenski predmeti, ki se spreminjajo, da se prilagodijo različnim potrebam. Ekipa išče pravega partnerja za proizvodnjo in pravi, da so možnosti, kot so reciklirana biokompozitna plastika ali les ali celo obnovljivi, inteligentni embalažni material, privlačne za raziskovanje.